Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Vai RFS vispār būs starpsezonu laiks?

RFS futbolisti Jānis Ikaunieks un Emersons
RFS futbolisti Jānis Ikaunieks un Emersons Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

Prieks par Latvijas čempiones RFS komandas iekļūšanu UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā. RFS pagarina sev sezonu līdz nākamā gada 30. janvārim – līdz laikam, kad mūsu virslīgas komandas jau gatavojas jaunajai sezonai un kad jau pat aizvada pirmās pārbaudes spēles. RFS kaut ko tamlīdzīgu piedzīvos pirmo reizi komandas vēsturē, un, kā tas ietekmēs komandas sniegumu "Tonybet" virslīgā, to pašreiz nevar zināt neviens.

Nekādi neietekmēt tas nevar, kaut gan pašreiz ir runa tikai par vēl vienas spēles pārcelšanu, un tā ir pēdējās kārtas spēle ar "Riga FC". Kurš var paredzēt, kāda tai spēlei būs nozīme cīņā par titulu? Skaidrs, ka RFS komandai līdz tam laikam jācenšas "salikt visu pa plauktiņiem" pašmāju čempionātā, jo tā laikam tomēr būs prioritāte – čempionu tituls taču atkal nodrošinās piedalīšanos UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā. Par to visu spriedīsim vēlāk, jo 28. spēļu kārtā RFS nepiedalījās (spēle ar FK "Auda" pārcelta uz vēlāku laiku). Tagad dienas kārtībā ir citas intrigas.

Kārtas spēle

Sākotnēji par tādu tika izraudzīta tieši pārceltā spēle starp RFS un "Audu". Kas ir nākamā? Laikam jau tomēr FK "Liepāja" un FK "Tukums 2000/TELMS". Kāpēc? Liepājnieki pirms spēles ar tukumniekiem tikai otro reizi šajā sezonā virslīgā bija uzvarējuši divās spēlēs pēc kārtas (pirmā reize bija vēl 5. un 6. spēļu kārtā – 1:0 mājās ar "Audu" un 1:0 Valmierā) un tagad varēja pirmo reizi šosezon gūt trešo uzvaru pēc kārtas, savukārt Tukuma komanda iepriekšējā spēļu kārtā savā laukumā pārspēja "Valmiera FC" komandu, turklāt šosezon Tukuma komanda liepājniekiem vēl nebija zaudējusi (divas uzvaras un neizšķirts). Tukumniekiem neizdevās pabeigt šo sezonu spēlēs ar FK "Liepāja" bez zaudējumiem, toties Liepājas komanda pirmo reizi guva trīs uzvaras pēc kārtas – 3:1 (pirms tam 3:0 pār Grobiņas SC/LFS un 2:0 Daugavpilī). Vai Liepājas komandā sākas "novēlota atveseļošanās"? Tās pārmaiņas, kas komandā notikušas pēdējā laikā, acīm redzami nāk par labu, un to var saskatīt, kā mēdz teikt, ar neapbruņotu aci. Cita lieta, kāpēc vajadzēja tik ilgi gaidīt un mocīties, kāpēc pirms sezonas tika izvēlēts tieši tas sastāvs, kāds tas bija līdz pat spēlētāju pāreju logam. Noteikti spēles turpmāko gaitu un galarezultātu ietekmēja pirmā puslaika kompensācijas laikā liepājnieku gūtie vārti ne bez viesu vārtsarga kļūdīšanās, kā arī noraidījums viesu sastāvā 41. minūtē, taču tik un tā kopumā Liepājas komanda bija pārāka, tā pie pretinieku vārtiem veidoja vairāk draudošu situāciju nekā tukumnieki pie liepājnieku vārtiem.

Nākamā spēle FK "Liepāja" jau pēc izlašu pauzes būs viesos ar FK "Metta", un redzēsim, cik notiekošās pārmaiņas komandas sniegumā ir likumsakarīgas, vai arī tām ir tikai īslaicīgs raksturs. Uz ko Liepājas komanda vēl var cerēt? Ir Latvijas kausa izcīņas pusfināls ar FK "Auda", bet virslīgā liepājniekus tikai viens punkts šķir no 7. vietas, tikai 4 punkti no 6. vietas, bet 10 punkti ir līdz 5. vietai. Nemeklējiet šeit apslēptu kontekstu dalībai Eiropas kausos, vismaz pagaidām tam nav nekāda iemesla, vismaz pašreiz liepājnieku pirmais uzdevums joprojām ir attālināties no 10. vietas un izmukt no 9. vietas jeb no papildu spēlēm par vietas saglabāšanu virslīgā. Lai cik neticami attiecībā uz FK "Liepāja" tas izklausītos.

"Valmiera FC" pēc zaudējuma Tukumā izgāza dusmas pār "Mettu" - 4:0. Divus vārtus pret savu bijušo komandu guva tās audzēknis Lūkass Vapne, bet pirmo reizi Valmieras komandas sākumsastāvā laukumā izgāja 20 gadus vecais Ralfs Kragliks, kura tēvu Rolandu vēl labi atceras ne tikai Valmieras futbola līdzjutēji – viņš bija viens no Valmieras komandas pamatspēlētājiem 2000. gadu sākumā. "Riga FC" komanda pirmā zaudēja vārtus, bet beigās ar 6:1 pārspēja Grobiņas komandu. Trīs vārtus guva Marko Regža, kurš nebija guvis vārtus 7 virslīgas spēlēs pēc kārtas – kopš 22. jūnija spēles ar ... Grobiņas komandu. Septiņus no saviem tagad 17 gūtiem vārtiem virslīgā Regža ir guvis tieši spēlēs ar Grobiņas komandu. Līdz ar savu otro "hat-trick" šajā virslīgas sezonā Marko gandrīz panāca rezultatīvāko spēlētāju sarakstā savu kluba biedru brazīlieti Režinaldu Ramiresu, kura rēķinā (FK "Auda" un "Riga FC" rindās) ir 18 vārti.

Bez gūtiem vārtiem – 0:0 – beidzās spēle starp FS "Jelgava" un BFC "Daugavpils", taču tā tam nevajadzēja būt – to nebija daudz, taču abām komandām bija labas iespējas gūt vārtus. Jelgavnieku sastāvā savainojuma dēļ nebija viņu labākā vārtu guvēja Oloko, savainojuma dēļ nespēlēja arī jaunpienācējs ukrainis Jegors Glušahs (divi vārti iepriekšējā mačā ar Grobiņas komandu). Daugavpiliešiem bija pārsvars, spēles diriģenta zizli pārliecinoši turēja Artūrs Zjuzins, taču bija pārāk maz draudu pretinieku vārtiem (vienreiz mājiniekus šķietami bezcerīgā situācijā glāba vārtsargs Vjačeslavs Kudrjavcevs). Vērojot virslīgas spēles, pārāk bieži rodas jautājums – kāpēc futbolisti tik reti veic sitienus no 20-22 vai kaut 17-18 metriem? Tas vairāk vai mazāk attiecas uz visām komandām. Vai tad sitieni no dažādām pozīcijām un dažādiem attālumiem tagad treniņos vairs netiek slīpēti?

Latvijas meistars

Kaut vai tikai tāpēc, ka viņš guva trīs vārtus, varētu izcelt Marko Regžu no "Riga FC". Ja reiz pieminēju jelgavnieku vārtsargu Kudrjavcevu, tad nebūtu taisnīgi nepieminēt arī Frenku Dāvidu Orolu daugavpiliešu vārtos. Ja reiz pieminēju Zjuzinu daugavpiliešu rindās, tad būtu jāpiemin arī Gļebu Kļuškinu un Ralfu Maslovu jelgavnieku rindās. Valmieriešu rindās bez Vapnes vēl varētu izcelt vārtsargu Dāvi Ošu, varētu pieminēt vēl vismaz 3-4 pašmāju futbolistus no dažādām komandām, kuri aizvadīja labu spēli, taču tā, lai īpaši kāds izceltos... Šoreiz tāda laikam nav, kas nebūt nenozīmē, ka tas ir slikti.

Nākamā spēļu kārta būs jau pēc Latvijas izlases pirmajām divām spēlēm UEFA Nāciju līgas C divīzijā ar Armēniju viesos un Fēru salām savā laukumā. Tajā katrā no spēlēm ir sava "odziņa". Jau pieminēju spēli starp "Mettu" un FK "Liepāja", bet vēl taču būs "Valmiera FC" spēkošanās ar RFS, kurā – atceramies pašā sākumā rakstīto par RFS īpašo sezonu – čempioni nedrīkst zaudēt punktus, bet šosezon viņi valmieriešiem divreiz jau ir zaudējuši. Vēl būs spēkošanās starp Daugavpils un Grobiņas komandām un daugavpiliešiem ir jāuzvar, lai saglabātu kaut cik reālas izredzes atgūt 4. vietu, vēl būs abpusēji ļoti svarīga spēle starp Tukuma un Jelgavas komandām, kurā jelgavniekiem jāņem punktus un kurā zaudēt nedrīkst arī tukumnieki. Visbeidzot – vai "Auda" patiešām arī šosezon neatņems nevienu punktu "Riga FC" komandai?

Standings provided by Sofascore
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu