Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video 246 cm garajam milzim paraolimpiskajās spēlēs nākas gulēt uz grīdas

Foto: Reuters/ScanPix

Paraolimpiskajās spēlēs Parīzē Irānas sēdvolejbola izlases dalībnieks Mortezs Mehrzadselakjans palīdz savai valsts komandai cīnīties par visaugstākajām vietām.

Mehrzadselakjans, kurš tiek uzskatīts par vienu no garākajiem cilvēkiem pasaulē, piesaistījis daudzu Parīzes paraolimpisko spēļu skatītāju uzmanību. 36 gadus vecais irānis ir viens no savas komandas līderiem, divās paraolimpiskajās spēlēs pēc kārtas palīdzējis Irānai izcīnīt zelta medaļas. 

2021. gadā Tokijas olimpiskajās spēlēs viņam tika izveidota speciāla gulta, bet Francijas galvaspilsētā Parīzē viņu tā nesagaidīja. Paraolimpisko spēļu ciematā viņam nācies gulēt uz grīdas, jo viņa augumam piemērotas gultas nebija. 

Viņa augums ir 2,46 metri. 

Sēdvolejbola komandas galvenais treneris Hadi Rezaeigarkani gan norādīja, ka pašam sportistam tas neērtības nerada. "Viņam ir vienalga, vai viņš guļ uz grīdas, vai nesaņem pietiekami daudz pārtikas. Viņš visu savu enerģiju velta tam, lai kļūtu par trīskārtēju čempionu," pauda treneris. 

Irānis ir ievērojami garāks par saviem sāncenšiem pretinieku komandās. Viņu ir ļoti grūti vai pat neiespējami apturēt. 

BBC vēsta, ka Mehrzadselakjans vai Irānas komanda nav sūdzējušies par sportista apstākļiem, bet pēc ažiotāžas medijos spēļu rīkotāji sola irānim piemeklēt atbilstoša izmēra gultu. 

Mehrzadselakjanam ir iedzimta akromegālija – pastiprināta somatotropiskā jeb augšanas hormona producēšanās hipofīzē.

Foto: AP/Scanpix

Mehrzadselakjans bērnības gados tika apcelts, jo atšķīrās no pārējiem. Viss mainījās, kad irānis pirms desmit gadiem parādījās TV, kur stāstīja par savu situāciju. Tur viņu pamanīja Irānas sēdvolejbola izlases galvenais treneris, kurš Mehrzadselakjanā saskatīja potenciālu.

Irānas sēdvolejbola izlase uzvarējusi septiņos no deviņiem turnīriem, kuros tā ir piedalījusies. Šogad Parīzē cer gūt astoto uzvaru. 

Tikai viens cilvēks pasaulē ir garāks par Mehrzadselakjanu. Tas ir turks Sultāns Kēzens, kura augums ir 251 cm.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu