Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Olimpiskos riņķus Eifeļa tornī plānot paturēt vismaz līdz 2028. gadam

Foto: JULIEN DE ROSA/AFP

Parīzes mērs Anna Idalgo piektdien, 6. septembrī, paziņojusi, ka plāno paturēt olimpiskos riņķus Eifeļa tornī vismaz līdz 2028. gadam vai ilgāk.

Pieci savstarpēji savītie olimpiskie riņķi tika piekarināti pie Eifeļa torņa pirms olimpiskajām spēlēm, kas norisinājās no 28.jūlija līdz 11.augustam. Daudziem par pārsteigumu, Idalgo pagājušajā nedēļas nogalē paziņoja, ka grasās olimpisko emblēmu tur atstāt.

Viņa paziņoja, ka ierosinājusi atstāt riņķus Eifeļa tornī līdz nākamajām olimpiskajām spēlēm Losandželosā, piebilstot, ka pēc 2028.gada emblēma varbūt tiks noņemta, bet varbūt nē.

Daudzi opozīcijas likumdevēji kritizējuši šo ideju, pret ko iebilst arī daudzi Parīzes iedzīvotāji. Arī inženiera Gustava Eifeļa pēcteči paziņoja, ka uzskata olimpisko riņķu atstāšanu Eifeļa tornī par neatbilstošu.

Gustava Eifeļa arhitektūras meistardarbs tika uzcelts 1889.gadā par godu Vispasaules izstādei un atzīmējot Lielās franču revolūcijas simtgadi. 135 gadu laikā Eifeļa tornis kļuvis par vienu no Parīzes un visas Francijas pazīstamākajiem simboliem.

Paralimpisko spēļu logo, kas rotā Triumfa arku, tiks noņemts un pārvietots uz vietu Elizejas lauku vidū, paziņoja Idalgo.

Olimpiskie riņķi pieder Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK), bet Eifeļa tornis ir Parīzes pilsētas īpašums. Tornis ietilpst aizsargājamo pieminekļu sarakstā, kas varētu apgrūtināt olimpisko riņķu saglabāšanu tornī.

Riņķi, kas pašreiz atrodas tornī, ir pārāk smagi. Tādēļ tie būs jānoņem un jāaizvieto ar vieglākām replikām, ja tiks izlemts tos atstāt Eifeļa tornī.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu