Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Foto Irānas parasportistam aizliegta karoga dēļ atņemta zelta medaļa (4)

Sadegs Beits Sajaha
Sadegs Beits Sajaha Foto: Reuters/ScanPix

Irānas paraolimpiskajam sportistam Sadegam Beitam Sajaham atņemta 2024. gada Parīzes paraolimpiskajās spēlēs izcīnītā zelta medaļa aizliegtā karoga dēļ.

F41 grupas šķēpmešanas finālā uzvarēja Beits Sajaha, kurš sasniedza jaunu paraolimpisko spēļu rekordu, rīku metot 47,64 metrus tālu.

Vēsturisko brīdi viņš atzīmēja uzreiz pēc sacensībām. Vēlāk gan Sajaha prieks pārvērtās par sirdssāpēm īsi pirms medaļu pasniegšanas ceremonijas, vēsta "FOX Sports".

37 gadus vecajam sportistam sensacionāli tika atņemta zelta medaļa, jo sacensību laikā viņš saņēma divas dzeltenās kartītes.

Foto: Ekrānšāviņš

Pirmo dzelteno kartīti viņš saņēma sacensību vidū, kad ar pirkstu novilka līniju pār savu kaklu. Tiesnesis šo žestu interpretēja kā nesportisku. Otro kartīti saņēma par aizliegta karoga demonstrēšanu. Uz melnā karoga ar sarkaniem burtiem atradies reliģisks, nevis politisks motīvs. 

Reliģiska karoga demonstrēšana ir pretrunā Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) noteikumiem. Līdz ar to viņam tika piemērota diskvalifikācija. 

Foto: Ekrānšāviņš

Irāna iesniedza apelāciju, lai panāktu diskvalifikācijas atcelšanu, taču IPC savu lēmumu nemainīja. 

Beits Sajaha neslēpa sarūgtinājumu par piemēroto diskvalifikāciju un paziņoja, ka Tokijas spēļu laikā demonstrējis līdzīgu karogu. Toreiz viņš ieguva sudraba medaļu. 

Pēc viņa diskvalifikācijas par uzvarētāju tika pasludināts Indijas šķēpmetējs Navdīps Sings, ķīnietis Suns Pensjans ieguva sudrabu, bet bronza tika Vildanam Nukhailavi no Irākas. 

Parīzes paraolimpiskās spēles noslēdzās 8. septembrī. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu