Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Bīstamajā "Raganas katla" driftā dominē juniori un meistari

Foto: Andris Smilšarājs

Tikai vienreiz gadā drifts notiek Biķernieku trases "Raganas katlā". Sacensības, kurām piemīt īpaša maģija, meža vidus, nav interneta zonas, visi driftu skatās kopīgi, retā reize, kad fani saplūst ar braucējiem un komandām savstarpējā komunikācijā un sacensību baudīšanā. "Raganas katla" drifts ir maģiskākais drifts gadā, un arī šogad tas pierādījās.

7. - 8. septembrī vienā no bīstamākajām drifta trasēm Eiropā uz starta stājās 46 Semi Pro sportisti un 24 Pro klases sportisti. Sacensības iesākās ar treniņiem, kur lielai daļai braucēju šī bija pirmā reize uz atjaunotā Raganas katla seguma, kas prasīja mazliet savādākus regulējumus un pielāgošanos. Ja PRO klase treniņus aizvadīja bez elpu aizraujošiem mirkļiem, tad par Semi Pro klasi to teikt nevarēja.

Raganas katls kļūdas nepiedod. Ja kļūdies trases sākumā, tad citreiz pat jāsaka, ka labāk līdz galam neturpināt mēģināt. Pēc treniņiem tika aizvadīti kvalifikācijas braucieni. Kaut šeit sportisti trasē dodas pa vienam, stress un adrenalīns dara savu, un, lai gan šķiet, ka treniņos braucējs bijis stabils, sākoties kvalifikācijai, viss var mainīties.

PRO klasē no 24 sportistiem izdevās pie punktiem tikt tikai 18 braucējiem, bet atlikušajiem 6 sacensības beidzās jau sestdienas vakarā, starp tiem šoreiz neviena latvieša, par ko, protams, patiess prieks latviešu līdzjutējiem. Bet tas reizē arī nozīmēja, ka tandēmi noteikti būs latviešiem vienam pret otru jau pirmajos pāros.

Pro kvalifikācijā labākais - lietuvietis Gedimins Levicks, kurš, ejot uz "pilnu banku" - visu vai neko, savā otrajā braucienā uzstādīja augstāko kvalifikācijas rezultātu - 94 punkti, salīdzinot ar pirmo braucienu, kas bija tikai 71 punkts. Šis tiešām bija tas moments, kad risks atmaksājās. Noteikti jāpiemin, ka risks ne vienmēr atmaksājas. Tieši mēģinot uzstādīt labāko rezultātu, savā otrajā piegājienā igaunis Graigs Merillo piedzīvoja vienu no dienas smagākajām avārijām, kārtīgi padrupinot "Raganas katla" vaļņus.

Semi Pro klasē labāka situācija. Treniņos viss izskatījās mazliet šaubīgāk, bet kvalifikācijā izskatījās, ka sportisti mazliet saņēmušies. Pirmais kvalifikācijas aplis aizritēja bez avārijām, bet, sākoties otrajam aplim, atkal adrenalīns darīja savu, un gandrīz katrs piektais dzīvojās pa katla vaļņiem vai riepu blokiem. Šoreiz vissmagāko avāriju piedzīvoja Ronalds Šaltens. Arī mēģinot uzlabot otrā brauciena rezultātu, diemžēl nesekmīgi, sportista auto tika pamatīgi bojāts, un, kaut arī sportists bija kvalificējies tandēmiem, nākamajā dienā viņš uz starta neizgāja, jo auto tik viegli salabot nevarēja. 

Vēl viens interesants fakts, kas reti tā notiek, bet arī Semi Pro kvalifikācijas uzvarētājs ieguva 94 punktus, abām klasēm vienāds punktu skaits labākajai kvalifikācijai. Šoreiz labākais Semi pro kvalifikācijā juniors Mārtiņš Immermanis, kas ir viņa šīs sezonas labākais sniegums, un arī pirmais pjedestāls, ar ko arī apsveicam. Semi Pro no 46 sportistiem kopā punktus ieguva 38 sportisti, kur teorijā varēja dot iespēju braukt TOP 48 tandēmus, tomēr pēc ilgām diskusijām tika lemts palikt pie standarta TOP 32 saistībā ar trases specifiku.

Svētdiena, galvenā sacensību diena, fantastisks laiks, driftam labvēlīgs laiks, saule, līdzjutēji, atmosfēra un, protams, drifts, šoreiz viss bija tā, kā tam bija jābūt skaistās sacensībās.

Diena iesākās ar Pro klases treniņiem, kur smagu avāriju piedzīvoja kvalifikācijas uzvarētājs Levicks, bet spēja savu auto saremontēt uz tandēmiem, un treniņos uz starta neizgāja vairākkārtējais Baltijas čempions Jānis Jurka, kuram šī bija atgriešanās. Jānis sestdienas treniņos demonstrēja ļoti labu sniegumu, jau visi bija sailgojušies pēc viņa drifta stila, tomēr svētdien auto pateica, ka cīņa šoreiz beidzas, īsti nesākoties. Arī šeit novēlam sportistam auto salabošanu, lai Jāni redzētu uz starta sezonas noslēgumā.

Pro klase brauca TOP 32 tandēmu egli, kas tika veidota, lai visi kvalifikācijā ieguvušie sportisti iegūtu iespēju braukt tandēmus. Pirmā cīņa Aleksandram Vlasovam, kuru apsveicam ar atgriešanos pēc smagās avārijas DMEC Rīgas posmā, pret Tomu Jankovski, šoreiz pārāks Toms. Latviešu tandēmā Jānis Bērziņš pret Raivi Alkšāru, šoreiz labāks Jānis. Pēc diviem TOP 32 braucieniem nu bija pilns TOP 16, un cīņas solījās būt sīvas, katram savs mērķis, sezonas piektais posms, un konkurenti viens par otru spēcīgāki.

Gedimins Levicks uzvar Jankovski, Rolands Bērziņš automātiski tiek TOP 8, jo Jurka nestartē tehnisku iemeslu dēļ. Kroģeris šoreiz ar minimālu kļūdu piekāpjas agresīvajam Merillo, kuram pēc smagās avārijas sestdienā auto pa nakti lika kopā Latvijas komanda “Drifta Darbnīca”. Bluša pirmais tandēms pret lietuvieti Vindžigelski rezultējas ar pārbraucienu, bet tā rezultātā uzvar Blušs. Otrajā egles pusē Burkovam, kas ir pašreizējais Baltijas līderis, pretī Jānis Bērziņš, kurš savu auto salika tikai piektdienas vakarā, nezinot, vai vispār startēs, un Jānis atstādina Burkovu no tālākās cīņas šajā posmā, mazliet dodot vēl iespēju citiem cīnīties par Baltijas titulu. Edmunds Bērziņš, kuram arī šīs bija pirmās sacensības, šogad piekāpjas igaunim Karelam Pīrojam, Strelkovs uzvar Vaidu, kurš cīnījās ar tehniku visu nedēļas nogali, un lietuvietis Donats uzvar igauni Vīnapū.

TOP 8 solīja vēl skarbākas cīņas, un to jau redzējām pirmajā tandēmā. Rolands Bērziņš pret Gediminu Levicku, iespējams, dienas apspriestākais tandēms par rezultātu. Rolands demonstrēja ļoti skaistu vadošo braucienu, kas varbūt nebija tik labs no lietuvieša puses, bet atkal sekojošais brauciens no Rolanda puses nebija tas viņa labākais sniegums, un, lai gan vizuāli, uzmetot zemi pa gaisu, lietuvietis izbrauca ārpus trases, kur šķita, ka tādējādi viņam būs 0 par braucienu, veicot izpēti un izvērtējot visus video, arī FPV dronu video, varēja redzēt, ka lietuvietis izbrauc ārpus trases tikai ar vienu riteni, par ko ir tikai mīnus punkti, nevis 0 punkti, ja tie būtu divi riteņi, tāpēc šoreiz uzvar Levicks.

Nākamajā pārī Blušs pret Merillo, uzvar Blušs, kurš ir tik ātrs šajā trasē kā neviens cits, igaunis Pīroja uzvar Jāni Bērziņu, un lietuvietis Macpreikša uzvar igauni Strelkovu.

TOP 4 PRO klasē divi lietuvieši, viens latvietis un viens igaunis. Cīņas skarbas, katrs vēlas pjedestālu bīstamajā "Raganas katlā", bet šoreiz tas izdodas lietuvietim Donatam Macpreikšam, aiz sevis atstājot komandas biedru Gediminu Levicku, bet trešais Kristaps Blušs. Viņam tikai otrā reize, kad brauc "Raganas katlā", un abās sacensībās bijis uz pjedestāla, palikusi tikai 1. vieta neiekarota, to atstāsim nākamajam gadam. Kāpēc meistaru pjedestāls - jo visi viņi brauc ilgus gadus, drifteri ar paprāvu drifta pieredzi.

Foto: Andris Smilšarājs

SEMI PRO klase, pilns TOP 32, visi noskaņoti agresīvi, visi grib uzvarēt, te par čempionāta sezonas punktiem cīnās ne tikai latvieši, bet arī igauņi, kopvērtējums ir tik svarīgs kā vēl nekad, jo tomēr pirmspēdējais sezonas posms. Milzīgs prieks par visiem Latvijas sportistiem, kuriem šī bija pirmā reize "Raganas katlā", noteikti vēlamies uzteikt visus Street, kuri ir pārnākuši uz Semi Pro.

Viens no interesantākajiem Semi Pro momentiem bija mirklis, kad divi Semi Pro aizlienēja mašīnas no Pro, un sakrita tā, ka viņiem bija tieši jābrauc vienam pret otru. Henriks Dulbinskis aizņēmās Jāņa Bērziņa PRO klases auto, bet Mārtiņš Bērziņs sava brāļa Rolanda Bērziņa auto, un Semi Pro redzējām tandēmu, bet ar PRO mašīnām. Līdz TOP 8 latviešu sportisti visi bija tikuši jau galā ar visiem lietuviešiem un igauņiem, cīņā atstājot tikai vienu lietuvieti un vienu igauni, kuriem bija jābrauc vienam pret otru, un tas jau nozīmēja, ka latvieši būs uz pjedestāla.

TOP 8 Immermanis uzveica Dulbinski, kurš brauca ar aizlienēto Jāņa Bērziņa auto, un uzveica tikai ar pārbraucienu, tātad Dulbinskis viegli pielāgojās svešam auto, Šteinbergs pieveica Martinsonu, kuram šis bija debijas gada labākais sniegums un šādā sarežģīta trasē, Baumanis pieveica savu vienu no lielākajiem sezonas konkurentiem Maļinovski, bet igauņu juniors Altmets lietuvieti Kolosovu.

TOP4 - trīs juniori, un Šteinbergs, bet reizē arī trīs debitanti semi pro klasē, un, lai viss būtu vēl interesantāk, visi četri viņi Raganas katlā brauca pirmo reizi sacensībās, interesantas sakritības. Šoreiz labākie visi trīs juniori, šādi bijis vēl nebija, kad, ja nav atsevišķi junioru tandēmi, visi uz pjedestāla dzer bērnu šampanieti. Pirmais - Daniels Baumanis, kas ir viņa jau ceturtā uzvara pēc kārtas no pieciem posmiem, kas ir vēl nebijis sniegums Latvijā, viņam sekoja šoreiz viņa komandas biedrs Mārtiņš Immermanis, kurš arī ieguva pirmo vietu kvalifikācijā; Mārtiņam pirmais pjedestāls kā Semi Pro braucējam. Trešais juniors - igaunis Artūrs Altmets, kurš ir viens no lielākajiem Daniela konkurentiem Baltijas Semi Pro ieskaitē, jo viņu starpā ir tikai 20 punkti, bet labāko šim čempionātam noskaidros tikai 5. - 6. oktobrī Biķernieku lielajā trasē.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu