Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Edijs Šlesers: Lai saglabātu konkurētspēju, negribam un nedrīkstam atpalikt

Latvijas Basketbola savienības "Ekselences programmas" galvenais treneris Edijs Šlesers
Latvijas Basketbola savienības "Ekselences programmas" galvenais treneris Edijs Šlesers Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) programmā "Basketbola ekselence" sezonas sākumā darbojas līdz 20 Latvijas jauno basketbolistu, ceturtdien paziņoja LBS.

Programma "Basketbola ekselence" iekļauj regulāras nodarbības basketbola laukumā, svaru zālē, vieglatlētikas manēžā, treniņu plānu pieskaņojot sportistu individuālajām vajadzībām un mācību grafikam, kvalificētu fizioterapeitu aprūpi, sporta psihologu un uztura speciālistu konsultācijas, kā arī iespējas treniņos apgūto pārbaudīt kvalitatīvās spēlēs, īstenojot inovatīvu daudzpusīgu pieeju jauno basketbola talantu attīstībai.

Sākoties sezonai "Ekselences centra" programmā darbojas 16-20 jaunieši, bet vēlāk programma aptvers vēl plašāku jauno basketbolistu loku, sadarbojoties ar sporta skolām Latvijas galvaspilsētā un reģionos.

"Ekselences centra" prezentācijas pasākumā ceturtdien Rīgā, kurā notika arī jauniešu treniņš, LBS prezidents Raimonds Vējonis atgādināja, ka LBS katru gadu organizē vismaz sešu jaunatnes izlašu startu Eiropas čempionātos, nodrošinot 4-6 treniņu nedēļas. Viņš uzsvēra, ka ar to pietiek, lai būtu labi rezultāti, taču pilnvērtīgai spēlētāju attīstībai kvalitatīvs darbs ir vajadzīgs visas sezonas garumā.

Viņš pateicās sporta skolām, kas iesaista bērnus basketbolā un iemāca pamatlietas, un klubiem, kuri mērķtiecīgu attīsta junioru vecuma spēlētājus. Tomēr viņš norādīja arī to, ka Spānijas, Itālijas un citu valstu bagātie klubi pulcē jau 13-14 gadus vecus talantus no visas pasaules, arī Latvijas, lai gatavotu viņus modernā profesionālā basketbola prasībām.

Tā ir "mežonīga konkurence", kam ne visi tik agrā vecumā ir gatavi, uzsvēra Vējonis.

"Mums ir saudzīgi jāizturas pret saviem talantiem, tāpēc LBS vēlas jau no U-14 vecuma, sākot ar reģionu izlasēm, radīt kvalitatīvus apstākļus talantu attīstībai," saka LBS prezidents, norādot, ka tas ir ilgtermiņa process, kura rezultāti būs redzami pēc 3-5 gadiem.

"LBS kā basketbola jumtorganizācijai jāskatās plašāk, attīstot ne tikai labus basketbolistus, bet arī izglītotus sabiedrības locekļus," uzsvēra LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Tāpēc "Ekselences centram" ir pieaicināti plaša spektra speciālisti, lai jauniešus daudzpusīgi gatavotu duālai karjerai.

Cipruss minēja, ka katru gadu pieaug to basketbolistu skaits, kuri ne tikai labi spēlē, bet arī labi mācās. Viņš atgādināja, ka pavasarī 346 jaunie basketbolisti "Arēnā Rīga" saņēma izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) un LBS prezidenta balvas.

"Mūsu uzdevums ir kopā ar valsti izveidot apstākļus, lai viņi savas prasmes varētu attīstīt tepat Latvijā," uzsver Cipruss.

Viņš skaidroja, ka Latvijas vīriešu valstsvienības labais starts un lielā skatītāju interese ir palielinājusi LBS finansiālās iespējas, kas dod iespēju ieguldīt naudu attīstībā.

"Ekselences programma" ir sākta īstenot jau pērn, tagad sperot vēl soli uz priekšu un piedāvājot jauniešiem papildu treniņu iespējas, kā arī kā komandai spēlēt "Ramirent" Nacionālajā basketbola līgā (NBL), uzsvēra "Ekselences centra" fiziskās sagatavotības un attīstības treneris Ivars Ikstens.

Viņš atzina, ka pagaidām tiek strādāts ar Rīgas un tai tuvāko reģionu puišiem, jo ir svarīgi tik agrā vecumā neatraut jauniešus no ģimenēm.

Jaunie basketbolisti gan piedalās treniņos, gan arī strādās individuāli.

Ikstens uzsver, ka tiks sekots spēļu skaitam, lai sezonas laikā tas katram no basketbolistiem nepārsniegtu Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) rekomendētās 65-70 spēles.

"Uzvēršu divas svarīgākās lietas, ko vēlamies nodrošināt - plašas iespējas un labus apstākļus jauno spēlētāju progresam," bilst "Ekselences centra" galvenais treneris Edijs Šlesers.

Viņš uzsver, ka LBS nav izgudrojusi neko jaunu, jo līdzīgi jauno basketbolistu sagatavošanas centri jau darbojas Francijā, Somijā un citās valstīs.

"Lai saglabātu konkurētspēju, negribam un nedrīkstam atpalikt," bilst Šlesers.

LBS "Ekselences centra" programma ir ilgtermiņa projekts, kurā šogad tiek iesaistīti U-16 vecuma grupas puiši no Rīgas un tuvākās apkaimes, kuri ir dzimuši 2009.gadā. Sezonas laikā "Ekselences centra" komanda piedalīsies NBL čempionātā, Eiropas Jaunatnes basketbola līgas U-17 grupas čempionātā, kā arī starptautiskos turnīros. Dalībnieki jaunatnes sacensībās pārstāvēs arī savas sporta skolas, nepārsniedzot kopējo sezonā aizvadāmo spēļu skaitu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu