Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

IZM noraida bažas par LOV sportistu sociālo garantiju negatīvu ietekmi uz finansējumu jauniešu sportam

Izglītības un zinātnes ministrija.
Izglītības un zinātnes ministrija. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Pērn ieviestās sociālās garantijas Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem negatīvi neietekmēs paredzēto finansējumu bērnu un jauniešu sportam, izplatītajā paziņojumā uzsver Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Ministrija atsaucas uz Latvijas Televīzijas Sporta ziņās pausto informāciju, ka pērn ieviesto sociālo garantiju dēļ LOV sportistiem tiks noņemts finansējums bērnu un jauniešu sportam. "Izskanējusī informācija neatbilst patiesībai," pauž ministrijā.

Ar šo gadu IZM centralizēti administrē valsts finansējuma piešķiršanu vairāk nekā 90 atzītajām sporta federācijām, Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP) un Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK). Arī LOV sportisti atalgojumu šobrīd saņem tieši, nevis pastarpināti no sporta federācijām.

Izmaiņas finansējuma piešķiršanas kārtībā ļāvušas ietaupīt, tādēļ LOV sportistu sociālās garantijas neizveido deficītu sporta budžetā, skaidro IZM.

Lai iekļūtu LOV, dalībniekiem noteikti "stingri un atklāti kritēriji", kas tiek izpildīti ar konkrētiem sportiskiem sasniegumiem augstas raudzes starptautiskās sacensībās.

Atbilstoši IZM sniegtajai informācijai, LOV prestižākā Zelta sastāva sportisti šobrīd saņem algas no 1450 līdz 2000 eiro, kā arī 12 000 līdz 18 000 eiro treniņu darbam. Vadošo sportistu treneri var pretendēt uz 800 līdz 1850 eiro atalgojumu.

Lai iekļūtu Zelta sastāvā, jāizcīna vai nu 1.- 8.vieta olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos, vai arī 1.-4. vieta Eiropas čempionātā vai Pasaules kausa kopvērtējumā. Sporta veidos, kur pasaules un Eiropas čempionāti nenotiek katru gadu vai nenotiek vispār, Latvijas sportistiem nepieciešams iekļūt starp 50 labākajiem pasaules rangā vai labāko astoņniekā kādā Pasaules kausa posmā. LOV ar sportistiem noslēdz darba līgumus, kas terminēti uz vienu gadu.

IZM uzsver, ka bērnu un jauniešu sports būs sporta politikas prioritāte arī turpmāk. Sporta federācijām noteikts pienākums pakāpeniski palielināt finansējuma daļu, kas no saņemtā valsts finansējuma tiek novirzīts bērnu un jauniešu sportam, izņemot mērķfinansējumu augstas klases sportistu sagatavošanai un paraolimpiskajam sportam. Tādā veidā tiek palielināts iesaistīto bērnu un jauniešu skaits sporta federācijas organizētajās sporta aktivitātēs, skaidro ministrijā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu