Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Vai kāds no līderiem vēl paklups?

RFS futbolists Jānis Ikaunieks
RFS futbolists Jānis Ikaunieks Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā pēc 30. spēļu kārtas nekas kardināli nav mainījies – abi līderi uzvarēja, Valmieras komanda joprojām stabili trešā, nelielas pārbīdīšanās notika turnīra tabulā aiz sestās vietas... Lielas rudens vētras varbūt arī nebūs, taču tas ir arī mānīgs klusums. Rudenī laika apstākļi ir diezgan nepastāvīgi.

Kārtas spēle

Šoreiz – divas spēles. Iespējams un visticamāk – vienīgo reizi šajā sezonā. Spēles ar abu titula pretendentu piedalīšanos. Spēle starp "Riga FC" un "Valmiera FC" komandām jau iepriekš bija iecerēta kā šīs kārtas spēle, bet... Kā var nebūt kārtas spēle starp RFS un FK "Liepāja"? Jā, Liepājas komanda turnīra tabulā nav starp līderēm, taču komanda pirms spēles ar RFS bija guvusi virslīgā četras uzvaras pēc kārtas, tuvojas līderu sešiniekam un arī futbols tās izpildījumā kļūst labāks. Abi līderi uzvarēja, taču abi varēja arī neuzvarēt un šajā ziņā abas spēles pat bija līdzīgas.

"Riga FC" iepriekšējā spēļu kārtā zaudēja punktus spēlē ar FK "Auda" (2:2), RFS pirms tikšanās ar liepājniekiem pārceltajā 23. kārtas spēlē paņēma trīs paredzētos punktus no BFC "Daugavpils" (4:1) un tas nozīmēja, ka "rīdzinieki" paši vairs punktus zaudēt nedrīkst, jo tikai tad vēl drīkstēs cerēt, ka pēdējās kārtas spēle ar RFS izšķirs titula likteni. Spēlē ar valmieriešiem "rīdzinieki" jau spēles sākumā guva vārtus, kas arī bija vienīgie – 1:0. Pirmo reizi šosezon "rīdziniekiem" virslīgā izdevās uzvarēt Valmieras komandu, kaut gan tā varēja arī nenotikt. Otrajā puslaikā notikumus laukumā kontrolēja viesi, bet laukuma saimnieki atbildēja ar dažiem bīstamiem pretuzbrukumiem. Tā gluži nebija spēle, lai tikai noturētu minimālo pārsvaru, taču tā arī nebija spēle, kas pārliecinātu, ka "Riga FC" ir spējīga iegūt titulu.

Valmieras komandas futbolisti izdarīja vairāk sitienu kopumā un vairāk sitienu vārtos, bet, galvenais, viņiem bija vismaz 3-4 reālas iespējas gūt vārtus.

Ja ne vārtsargs Nils Puriņš un ja ne vārtu pārliktnis 88. minūtē pēc viesu labākā vārtu guvēja (šosezon 16 vārti virslīgā) Ndoja sitiena ar galvu, tad "rīdzinieki" noteikti nebūtu uzvarējuši. Valmieras komanda bija daudz tuvāk neizšķirtam nekā "Riga FC", lai panāktu 2:0. Valmieras komandas situāciju turnīra tabulā arī šis zaudējums būtiski neietekmēja, turklāt tās sniegums ļauj cerēt, ka atlikušajās spēlēs būs arī uzvaras. Savukārt "rīdzinieki" var būt apmierināti tikai ar trim punktiem turnīra tabulā, bet ne ar sniegumu laukumā (īpaši otrajā puslaikā). Ar šādu sniegumu var arī neigūt visus punktus līdz pēdējās kārtas mačam ar RFS.

RFS pirms spēles ar liepājniekiem par galaiznākumu bija bažas. Vispirms jau – savainojumi. Sezona acīmredzot ir beigusies Emersonam un Ismaelam, vēl kādu laiku nespēlēs Petrs Marešs un Darko Lemajičs. Tā sauktie mikrosavainojumi neskaitās (tādi sezonas beigās ir vairākiem spēlētājiem visās komandās). RFS sākumsastāvs tik un tā bija pietiekami spēcīgs, taču jau 26. septembrī sāksies spēles UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā un tas prasīs spēju sabalansēt spēkus tā, lai nezaudētu punktus virslīgā un lai cienīgi spēlētu Eiropas līgā.

No rezervju soliņa garuma un kvalitātes būs ļoti daudz, kas atkarīgs.

Arī RFS jau spēles sākumā guva vārtus (pēc VAR iejaukšanās – ar 11 m soda sitienu), taču līdz pat 61. minūtei, kad Stefans Paničs panāca 2:0 (lieliska Dmitrija Zeļenkova piespēle), laukuma saimnieki neverēja būt mierīgi par spēles galaiznākumu. Jau pirmajā puslaikā vārtsargs Fabriss Ondoā glāba pēc Kīvona Leidsmana sitiena, bet vēl pāris reizes liepājnieki netrāpīja vārtos. Pēc pārtraukuma viesiem vēl bija iespējas gūt vārtus (vienam pašam Muhamadu Diavam – divas), taču pietrūka precizitātes vai atkal meistarīgi spēlēja Ondoā. Tā ka pirms 2:0 RFS labā rezultāts varēja kļūt arī neizšķirts, kaut gan laukuma saimnieki arī 2:0 varēja panākt ātrāk.

Pēc 61. minūtes spēles nebeidzās, Liepājas komanda aizvadīja satura ziņā vienu no savām labākajām spēlēm šosezon, tomēr viesu spars nedaudz apsīka un tas arī saprotams – no 0:2 atspēlēties nešķita īpaši reāli. Liepājas komanda, piemēram, no 5. vietas atpaliek vēl par desmit punktiem, bet nākamās divas komandas jau ir praktiski panāktas. Varbūt ap pašreizējās komandas kodolu jau jāsāk veidot komandu nākamajai sezonai nevis atkal sākt likt puzli kopā gandrīz pilnīgi no jauna?

Tagad RFS un "Rīga FC" savā starpā tiksies Latvijas kausa izcīņas pusfinālā, taču daudz būtiskāk ir tas, ar ko un kur abiem pretendentiem uz titulu līdz savstarpējai spēlei pēdējā 36. kārtā vēl ir jātiekas. Starp abām komandām pašreiz ir 6 punkti un RFS komandai par vienu aizvadītu spēli mazāk. RFS līdz pēdējās kārtas mačam ar "Rīga FC" vēl atlicis spēlēt (spēļu secībā) ar "Jelgavu" viesos, ar "Daugavpili" viesos, ar "Audu" mājās, ar "Tukums 2000/TELMS" mājās, ar "Mettu" visos un ar "Grobiņu" viesos. "Riga FC" līdz abu līderi duelim vēl spēlēs ar "Liepāju" mājās, ar "Jelgavu" viesos, ar "Daugavpili" viesos, ar "Tukums 2000/TELMS" mājās un ar "Mettu" mājās. Pēdējās kārtas spēle starp RFS un "Riga FC" notiks LNK Sporta parkā – RFS laukumā. Vai tajā vēl kaut kas izšķirsies?

Katra no pārējām 30. kārtas spēlēm bija svarīga abām komandām. Daugavpils komanda spēkojas ar "Audu" par ceturto vietu, savukārt FK "Tukums 2000/TELMS" cenšas tikt tālāk no pārspēļu jeb 9. vietas, tā ka abām komandām savstarpējā spēlē Tukumā uzvara bija pat ļoti nepieciešama. Varbūt tieši tāpēc spēle arī beidzās bez gūtiem vārtiem – 0:0. Tuvāk panākumam bija tukumnieki. FS "Jelgava" komandai jau kādu laiku katra spēle ir "palikt vai nepalikt virslīgā" kategorijā un tāda vēl jo vairāk bija ar kaimiņu turnīra tabulā FK "Metta". Metieši pirmajā puslaikā guva divus vārtus (otrus – īsi pirms pārtraukuma) un uzvarēja ar 2:0. Jelgavniekiem otrajā puslaikā bija paliels pārsvars, bija strīdīga epizode par 11m soda sitiena piešķiršanu vai nepiešķiršanu uz "Metta" vārtiem pēc Gļeba Kļuškina kritiena soda laukumā. Kritiena pēdējā fāzē kontakta nebija, taču pirms tam Gļebu pieturēja, bija arī kontakts ar kāju un tas izsita no līdzsvara, ko futbolists centās saglabāt, bet tomēr nespēja, tā ka pilnīgi bez "palīdzības" tas kritiens nebija. Tiesnesim nebija viegli pieņemt lēmumu, tomēr viņš uzskatīja, ka 11 m soda sitienam ir par maz. Protams, 11 m soda sitienu vēl vajadzetu realizēt un atlikušajās vairāk nekā 20 minūtēs vajadzētu gūt vismaz vēl vienus vārtus, tā ka iespējamā izglābšanās paliek varbūtības teorijas līmenī. Jelgavnieki uzbruka daudz, bet... FK "Auda" jau pēc 17 minūtēm bija vadībā spēlē ar Grobiņas komandu (Talla atkal nodemonstrēja, cik efektīgi ir sitieni no 20-22 metriem, ja prot tos izpildīt) un bez lieka stresa spēli tā arī pabeidza – 2:0. Šajā spēļu kārtā kopā tika gūti tikai 7 vārti – tik maz vārtu bija vēl tikai 5. kārtā.

Latvijas meistars

Vispirms tas ir "Riga FC" vārtsargs Nils Puriņš. Ja ne viņš, tad "rīdzinieki" diezin vai būtu uzvarējuši Valmieras komandu un savas jau tā ne visai lielās izredzes iegūt titulu būtu padarījuši niecīgas. Savulaik diezgan skeptiski tika vērtēta Danilas Patijčuka pāriešana no Jelgavas komandas uz FK "Liepāja". Nosēdīsies uz rezervistu soliņa. Tā arī izskatījās, taču šosezon un īpaši pēdējā laikā augumā raženais 21 gadu vecais futbolists arvien pārliecinošāk iekļaujas Liepājas komandas sastāvā. Tā tas bija arī mačā ar RFS. Patijčuks izgāja laukumā pēc pirmā puslaika un pastiprināja liepājnieku spēli. Savukārt RFS rindās šoreiz izcelšu Dmitriju Zeļenkovu. Gan par filigrāno piespēli Stefanam Paničam, gan kopumā pārliecinoši aizvadītu pilnu spēli. Interesanti ir pavērot "Mettas" audzēkni, 19 gadus veco Kristapu Grabovski, kurš komandā (spēlēja "Metta II" sastāvā) atgriezās augusta vidū no Vācijas (RB "Leipzig" U17 un U19 komandās) un Austrijas (Vīnes "Rapid II" komandā šogad kļuva par Austrijas Austrumu reģionālās līgas čempionu, taču galvenokārt spēlēja U18 čempionātā). Grabovskis ir aizdots no Vīnes kluba līdz nākamā gada jūnija beigām. Labi iekļāvās komandas spēlē (otrie vārti gūti ar vistiešāko viņa piedalīšanos), pārliecinoši realizēja 11 m soda sitienu. Turpināsim sekot. Vēl viena laba spēle "Audas" sastāvā Denisam Meļņikam.

Nākamajā spēļu kārtā centrālā acīmredzot būs spēle starp "Valmiera FC" un FK "Auda". Turnīra tabulā abas komandas šķir 13 punkti, taču "Audai" ir par divām aizvadītām spēlēm mazāk un, ja "Audai" izdodas uzvarēt Valmierā, tad spēkošanās par trešo vietu var arī saasināties... Ne mazāk principiālas būs spēles starp BFC "Daugavpils" un "Mettu", Grobiņas un Tukuma komandām, kā arī starp "Riga FC" (nedrīkst zaudēt punktus!) un FK "Liepāja". Tikai spēlē starp "Jelgavu" un RFS viss ir skaidrs? RFS būs pēc mača Eiropas līgā Bukarestē, bet jelgavniekiem nav, ko zaudēt un viņi noteikti sagādās līderiem grūtības.

Standings provided by Sofascore
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu