Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

LOK aicina sasaukt Nacionālās sporta padomes sēdi par budžeta prioritātēm

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Raimonds Lazdiņš
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Raimonds Lazdiņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Raimonds Lazdiņš aicinājis Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) priekšsēdētāju Eviku Siliņu (JV) sasaukt LNSP sēdi, lai valstiskā līmenī pārrunātu sporta budžeta prioritātes 2025.gadam.

LOK uzsver, ka īpaša uzmanība ir jāvelta sporta federāciju finansējuma sadales kritēriju apspriešanai, novēršot situācijas, ka sporta sabiedrība par pieņemtajiem lēmumiem un izmaiņām uzzina lēmuma pieņemšanas dienā.

LOK atgādina, ka jau vairākus mēnešus valsts līmenī un sabiedrībā tiek apspriests nākamā gada budžets, tā sadale un apmērs. Sabiedrībai tiek dažādos veidos vēstīts, ka priekšā ir grūti laiki un ka daudziem ir jāmeklē taupības risinājumi.

LOK norāda, ka sporta nozarei ar katru gadu ir arvien lielākas grūtības piesaistīt finansējumu, kas ietekmē sporta attīstību, sasniegumus un sabiedrības sportisko aktivitāšu kultūru kopumā.

"Mēs uzskatām, ka mums kā vienam no lielākajiem sporta nozares pārstāvjiem, kas apvieno 41 sporta organizāciju, ir jāiesaistās sporta budžeta veidošanā," uzsver Lazdiņš.

Viņš akcentē, ka LOK pienākums ir pārstāvēt savu biedru intereses sarunās ar valdību un panākt iespējami labāko risinājumu, kā arī iepazīstināt LNSP locekļus ar perspektīvām un specifiku tieši sporta nozarē.

Viņš ieskicē, ka visā Eiropā un pasaulē sports un sportiskās aktivitātes ieņem arvien būtiskāku lomu cilvēku ikdienā un sabiedrības pastāvēšanā.

"Ja mēs šodien par šiem jautājumiem nerunāsim un neaktualizēsim tos, pēc gadiem pieciem vai desmit arvien vairāk saskarsimies ar problēmām veselības aprūpes sistēmā, aizsardzības sistēmā, demogrāfijas jautājumos un citur," brīdina Lazdiņš, piebilstot, ka šie jautājumi ir jāskata kompleksi un raugoties ilgtermiņā.

LOK prezidents atgādina, ka augustā tiesības startēt 2026.gada olimpiskajās spēlēs Milānā un Kortīnā d'Ampeco izcīnīja Latvijas vīriešu hokeja izlase. Viņš norāda, ka arī citu sporta veidu pārstāvji 2025.gadā turpinās cīnīties kvalifikācijas turnīros, lai nodrošinātu vietu spēlēs, kas vairāku nedēļu garumā piesaista lielas sabiedrības daļas uzmanību, sniedz emocionālus pārdzīvojumus un pozitīvas sajūtas, līdzjutējiem atslēdzoties no ikdienas rūpēm un iegūstot motivāciju sportiskām aktivitātēm un nodarbēm.

Lazdiņš uzsver: lai Latvijas sportisti varētu cīnīties par augstvērtīgiem rezultātiem olimpiskajās spēlēs, tam ir jāatvēl finansējums un par sportistu gatavošanos jādomā ilgu laiku pirms pašām spēlēm.

LOK norāda, ka joprojām nav skaidrības par sporta federāciju finansējuma sadales kritērijiem un objektīvu to izvērtēšanas kārtību, par ko ierosina diskutēt LNSP.

Aktuāls ir arī jautājums par sporta infrastruktūras ilgtspējību un pielietojamību.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu