Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Publicēti video, kuros redzama Latvijas rallija ekipāžas ietriekšanās skatītāju pūlī Lietuvā (9)

Eksperti komentē avāriju
Foto: 15min.lt

Autosporta eksperti, rallija dalībnieki un aculiecinieki nākuši klajā ar savām versijām par traģisko avāriju Lietuvas čempionāta rallija posmā "Samsonas Rally Utena" 27. septembra vakarā, kur latviešu rallija ekipāža izraisīja avāriju, kas beidzās ar viena cilvēka nāvi un vēl vismaz 14 cietušajiem.

Atgādinām, ka Lietuvas čempionāta rallija posms "Samsonas Rally Utena" norisinājās Lietuvas pilsētā Utenā. Īsi pirms pulksten 22 latviešu rallija ekipāža iebrauca skatītāju pūlī, izraisot viena cilvēka nāvi un vēl vismaz 14 ievainojot. Zināms, ka bojāgājušais ir kāds 21 gadu vecs jaunietis.

Kā vēsta autosporta portāls "Go4speed.lv", traģēdijā iesaistīta Latvijas ekipāža Kristaps Telle / Kaspars Grīva.

Rallija organizatori paziņoja, ka pēc notikušās traģiskās avārijas rallija sacensības ir atceltas un Lietuvas Motosporta federācija turpina šī notikuma izmeklēšanu.

Pēc avārijas eksperti, klātesošie un arī viens no dalībniekiem tagad komentējuši iespējamos avārijas cēloņus.

Traģiskā negadījuma aculieciniece Kristīna pieļāva, ka latviešu pilots nav pamanījis siena ķīpas ar bultām, kas atradās pie pagrieziena. 

"Šeit visapkārt bija siena ķīpas, taču cita rallija ekipāža tās nogāza. Laikam latvietis neredzēja, ka pagrieziens ir ass vai kā. Noteikti bija bremzēšana, bet tā tiešām bija par vēlu," pauda Kristīna.

Video: Aculiecinieks iemūžina traģiskās avārijas brīdi

Savukārt Lietuvas rallija braucējs Artūrs Daunorovičs, kurš trasi izbrauca neilgi pirms latviešu ekipāžas, medijam "15min.lt" minēja vairākus iemeslus, kāpēc notika traģēdija. Viņš uzskatīja, ka viens no iemesliem, kāpēc tā notika, bija ātrumposma rīkošana nakts laikā.

"Pirmkārt, skatītājus apžilbina spilgtas gaismas, kas apgrūtina situācijas bīstamības novērtēšanu. Otrkārt, meteoroloģiskie apstākļi. Braucot pagriezienos vairākkārt paslīdējām – gaisam atdziestot, radās rasas punkts, virsma kļuva slidena," norādīja lietuviešu autosportists.

"Tāpēc, pat ieraugot siena ķīpas, bija grūti laikus apturēt automašīnu – mēs vienā mirklī noslīdējām no ceļa.

Šī ir ļoti bīstama vieta, un tepat aiz līkuma strupceļā tiešām nevajadzēja atrasties skatītājiem. Tie, kas atbildīgi par drošību, pieļāva kļūdu."

Video: Traģiskās avārijas brīdis no cita leņķa

Viņš medijam "15 min.lt" arī skaidroja, ka, iespējams, autosportists nav pamanījis siena ķīpu, jo iepriekšējās ekipāžas to bija pastūmušas malā.  Iedomājieties, ka stenogrammā ir rakstīts: "300 [metri - red.], salmu konuss, pa kreisi 5 [straujš pagrieziens - red.]". Un, ja pilots siena ķīpu neredzēja, viņš nebūtu varējis apturēt automašīnu tik sarežģītos apstākļos," sacīja autosportists, kurš norādīja - rallija ātrumposmus nevar rīkot naktī, ja nevar garantēt skatītāju drošību.

Savukārt Lietuvas autosporta eksperts Arns Palukēns raidorganizācijai LRT pauda, ka tumsa neietekmē dalībnieku un skatītāju drošību, jo autosportisti brauc pēc stenogrammas. "Rallija īpatnība ir tāda, ka tu nebrauc tā, kā pats redzi, bet tev blakus ir stūrmanis, kurš tev nolasa stenogrammu, kur viss ir pierakstīts, visas detaļas ir atzīmētas. Tam principā nevajadzētu būt lielai ietekmei," prātoja eksperts.

Video: Brīdis, kad iepriekšējā ekipāža apgāž aizsargājošās siena ķīpas

Kā vēstīja portāls "Go4speed.lv", atsaucoties uz Lietuvas automobiļu sporta federācijas (LASF) paziņojumu, notikušās traģiskās avārijas apstākļi ir netipiski.

"Iespējams, ekipāžas kļūdas dēļ sporta automašīna, nevis ievērojami samazināja ātrumu un veica pagriezienu, bet devās taisni un no ceļa nobrauca daudz tālāk, nekā varēja paredzēt," teikts LASF paziņojumā.

LASF arī uzsvēra, ka cenšas iegūt pēc iespējas vairāk informācijas par visām notikuma detaļām, kas palīdzēs uzsāktajā incidenta izmeklēšanā. Viņi izteikuši arī līdzjūtību cietušo ģimenēm.

Aculiecinieka video, kurā operatīvie dienesti sniedz palīdzību cietušajiem:

Arī Latvijas Automobiļu federācija savā mājaslapā izvietojusi paziņojumu par traģisko avāriju Lietuvā, kā arī izteikusi līdzjūtību.

"Latvijas Automobiļu federācija izsaka līdzjūtību Lietuvas Automobiļu federācijai saistībā ar traģisko Samsonas Rally Utena avāriju.

Piektdien vakarā, rallija 4. ātrumposmā laikā latviešu ekipāža noskrēja no ceļa un iebrauca skatītāju pūlī. Diemžēl šajā incidentā viens no skatītājiem gāja bojā, kā arī vairāki citi tika smagi ievainoti. Latvijas Automobiļu federācija izsaka visdziļāko līdzjūtību traģiskajā avārijā cietušajiem un viņu ģimenes locekļiem," teikts paziņojumā.

Amatpersonas saistībā ar traģisko negadījumu ir sākušas pirmstiesas izmeklēšanu pēc Lietuvas Kriminālkodeksa 132.panta 3.daļas par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu