Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video "Tas ir perverss notikums." Vai olimpiskajam čempionam Igoram Migliniekam pienākas pabalsts? (5)

Igors Miglinieks
Igors Miglinieks Foto: budivelnyk.ua

Nesen tika nolemts bijušajam basketbolistam Igoram Migliniekam līdz mūža beigām piešķirt pabalstu 900 eiro mēnesī. Šis lēmums raisījis diskusijas sabiedrībā, vēsta Latvijas Televīzija (LTV).

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) kopā ar Latvijas Olimpiešu Sociālo fondu (LOSF) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kas kopā veido LOSF Sabiedrisko padomi, nesen nolēma piešķirt pabalstu olimpiskajiem medaļniekiem par izciliem rezultātiem un Latvijas vārda spodrināšanu - basketbolistam Igoram Migliniekam, pludmales volejbolistiem Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam un BMX riteņbraucējam Mārim Štrombergam.

Saskaņā ar LOSF nolikumu par pabalstu piešķiršanas un izmaksāšanas kārtību uz mūža ikmēneša pabalstiem var pretendēt sportisti, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu vai ne vēlāk kā pirms 12 gadiem olimpiskajās spēlēs izcīnījuši kādu no medaļām. Ar LOSF Sabiedriskās padomes lēmumu un LOSF Konsultatīvās padomes rīkojumu minētie sportisti iekļauti pabalstu saņēmēju sarakstā, informē LOK.

Igors Miglinieks dzimis 1964. gadā. Basketbolista karjeru viņš sācis Rīgas VEF klubā, pēc tam turpinājis Maskavas CSKA un citos Vācijas, Austrijas, Bulgārijas un Maķedonijas klubos. 1988. gada Seulas olimpiskajās spēlēs PSRS izlases sastāvā viņš izcīnīja zelta medaļu. Pēc sportista karjeras beigām Igors Miglinieks kļuvis par treneri un trenējis klubus Latvijā, Lietuvā, Kiprā, Ukrainā. Viņš bijis arī Eiropas izlases treneris FIBA Eirokausa Visu zvaigžņu spēlē, vēsta LOK.

1992. gada Barselonas olimpiskajās spēlēs Igors Miglinieks basketbola turnīrā pārstāvēja Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) komandu, kurā spēlēja basketbolisti no Padomju Savienības bijušajām republikām. Cīņā par olimpiskajām bronzas medaļām NVS piekāpās Lietuvas valstsvienībai. NVS izlasi pārstāvēja divi basketbolisti – Igors Miglinieks un Gundars Vētra. Latvijas sabiedrībā joprojām figurē, ka viņi abi pirms 32 gadiem nodeva valsti.

Viens no tiem, kas deviņdesmito gadu sākumā asi kritizēja Miglinieku un Vētru, bija ķirurgs Dainis Kalns, kurš intervijā LTV atklāja, ka savu nostāju joprojām nav mainījis. Viņš arī pastāstīja, ka tolaik telefonsarunā esot saņēmis draudus no nenoskaidrotas personas. "Mūsu klasiskais nodevējs, kas ir iespļāvis sejā visiem Latvijas patriotiem, tagad saņems stipendiju. Tas ir perverss notikums. Man ir kauns," sacīja Kalns.

Igors Miglinieks rakstiski Latvijas Televīzijai norādīja, ka viņš esot apspriedies ar tā laika atbildīgajām amatpersonām, kuras koordinēja gatavošanos olimpiskajām spēlēm. "Saņēmu atbildi, ka es nekādā veidā nekonfliktēju ar Latvijas valsti. Varu piedalīties kā Latvijas pilsonis un šīs valsts pārstāvis. Tā kā biju ieguldījis daudz darba, gatavojoties tieši Olimpiādei, lēmums bija neizmest visu padarīto un piedalīties," pauda bijušais basketbolists, kurš uzskata, ka 1992. gadā kļuvis par upuri negodprātīgai faktu sagrozīšanai un meliem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu