Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Rīgas dome vērtēs iespēju necelt nomas maksu Olimpiskajam sporta centram

Rimi Olimpiskais sporta centrs
Rimi Olimpiskais sporta centrs Foto: Zane Bitere/LETA

Reaģējot uz "Rimi" Olimpiskā sporta centra īpašnieku publiski pausto informāciju par zemes nomas maksas būtisku paaugstināšanu, Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) uzdevis Īpašuma departamentam meklēt risinājumu nomas maksas nepalielināšanai, informēja Ratnieka padomniece Elīna Balode.

"Bērnu un pieaugušo sports ir viena no Rīgas prioritātēm, tāpēc esmu vērsies pie domes Īpašuma departamenta vadības ar aicinājumu skaidrot situāciju un kopīgi meklēt risinājumus, lai tarifa izmaiņas ir samērīgas un stājas spēkā atbilstošā laika periodā," skaidroja Ratnieks.

Viņš norāda, ka pašlaik ir svarīgi saprast, vai pastāv iespēja nemainīt nomas maksu. Ja tomēr tā ir jāmaina, vai pastāv kādas alternatīvas, lai pieaugums būtu atbilstošs situācijai un bērnu un pieaugušo iespējām sportot un trenēties.

Ratnieks plānojis rīkot visu iesaistīto pušu tikšanos, lai kopīgi meklētu pieņemamu risinājumu.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, zemes nomas maksa līdz šim bija noteikta 27 988,52 eiro gadā. No 1.oktobra saskaņā ar grozījumiem publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumos tā būs 338 661 eiro gadā.

Pašvaldībā skaidroja, ka grozījumi stājās spēkā šī gada aprīlī un tie paredz, ka brīvprātīgi dalītā īpašuma gadījumā apbūvēta zemesgabala nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai un nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku.

Turklāt iznomātājam sešu mēnešu laikā jāpārskata nomas maksa atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai.

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, nomas maksa noteikta, pamatojoties uz neatkarīga vērtētāja SIA "VCG Ekspertu grupa" noteikto zemesgabala tirgus nomas maksas novērtējumu.

Sertificēts vērtētājs, nosakot zemes nomas maksu, esot ņēmis vērā objekta atrašanās vietu, platību, tehnisko stāvokli, novietojumu, labiekārtojumu, izmantošanas iespējas, piekļuves iespējas, sezonalitāti, auto novietošanas iespējas, komunālo maksājumu apmaksas nosacījumus un citus faktorus.

Saistībā ar Rīgas pašvaldībā no SIA "Olimpiskais sporta centrs" saņemtajiem iebildumiem par zemes nomas maksas paaugstināšanu tiks lūgts skaidrojums no Finanšu ministrijas par noteikumu piemērošanu attiecībā pret SIA "Olimpiskais sporta centrs".

Īpašuma departaments, pēc tam, kad Finanšu ministrija rosināja minētos grozījumus, aicināja tos nepieņemt, sniedzot iebildumus un piedāvājot samērīgākus risinājumus nomas maksas izmaiņām. Departaments esot piedāvājis paredzēt pārejas periodu, gan arī noteikt tādu pašu nomas maksu kā piespiedu nomai jeb likumiskai lietošanai - 4% no kadastrālās vērtības.

Kā ziņots, zemes nomas maksas celšana "Rimi" Olimpiskajam sporta centram varētu samazināt apmeklētāju skaitu, jo pieaugs maksa par centra izmantošanu, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK).

No 1.oktobra zemes nomas maksa centram tiks paaugstināta vairāk nekā desmit reizes, jo veikti grozījumi valdības noteikumos par publiskas personas zemes lietošanas maksu. LOK norāda, ka Rīgas dome par lēmumu pavēstījusi 20.septembrī.

SIA "Olimpiskā sporta centra" valdes locekļa Jāņa Rūtena ieskatā, šāds palielinājums radīs "graujošu ietekmi" uz uzņēmuma darbību, "ir kļūdains satura ziņā un nesamērīgs pēc būtības".

Lai samaksātu nomas maksu, varētu palielināt maksājumu par centra izmantošanu. LOK satrauc, ka tas samazinās apmeklētāju loku.

"Rimi" Olimpiskais centrs pilnībā pieder LOK. Iesaistīties Olimpiskā centra būvniecībā un kļūt par kapitāldaļu turētāju Rīgas domei esot piedāvāts vairākkārt, tostarp periodā no 2001. līdz 2005.gadam, bet tā brīža galvaspilsētas vadība interesi neesot izrādījusi.

Informācija ''Firmas.lv'' liecina, ka "Rimi" Olimpiskais sporta centrs 2023.gadā strādāja ar 3,75 miljonu eiro apgrozījumu un 104 907 eiro peļņu. Uzņēmums reģistrēts 2001.gadā, un tā pamatkapitāls ir 17,01 miljoni eiro.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu