Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Foto Aicina ziedot Latvijas hokejista Kārļa Skrastiņa piemineklim Rīgā

Latvijas hokejists Kārlis Skrastiņš
Latvijas hokejists Kārlis Skrastiņš Foto: AFP/Scanpix

Nodibinājums "Kārļa Skrastiņa fonds" aicina iedzīvotājus ziedot hokejista Skrastiņa piemineklim "Dzelzs vīrs" Rīgā, informēja fonda valdes priekšsēdētājs Jānis Mednis.

Pieminekli plānots uzstādīt Grostonas un Mālpils ielu krustojumā pie Olimpiskā centra, blakus "Arēnai Rīga". Pieminekļa novietošanu šajā vietā atbalstījusi Rīgas pieminekļu padome.

Starptautiskajā tēlnieku konkursā par uzvarētāju atzīts Aigara Bikšes un Ilzes Liepiņas piedāvājums "Dzelzs vīrs".

Pieminekļa izveidei nepieciešami 300 000 eiro. Pašlaik no tiem savākti aptuveni 104 000 eiro.

Foto: Latvija atvadās no Dzelzs vīra Kārļa Skrastiņa

Esot panākta mutiska vienošanās par finansējumu arī no NHL komandām, kurās Skrastiņš spēlēja, - Dallasas "Stars", Nešvilas "Predators", Kolorādo "Avalanche" un Floridas "Panthers".

Projekta gaita un finanšu atskaite tikšot atspoguļota fonda mājas lapā "karlaskrastinafonds.lv".

Projekta finansiālajam nodrošinājumam atvērts ziedojumu konts un informatīvā mājas lapa, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu piedalīties pieminekļa tapšanā.

Kā ziņots, Skrastiņš mūžībā aizgāja 2011.gada 7.septembrī, kad Krievijas pilsētā Jaroslavļā aviokatastrofā gāja bojā visi Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Jaroslavļas "Lokomotiv" spēlētāji.

Skrastiņš dzimis 1974.gada 9.jūlijā Rīgā un profesionālā hokejista karjeru sāka 1990./1991.gada sezonā Rīgas RASMS komandā, turpmākās trīs sezonas spēlējot Rīgas "Pārdaugava" komandas sastāvā. Pēc tam viņš vēl trīs sezonas pavadīja Somijas augstākās līgas klubā Turku TPS, ar kuru 1996. un 1997.gadā izcīnīja Somijas čempionāta sudraba medaļas, kā arī 1997.gadā uzvarēja Eiropas Hokeja līgā.

Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju drafta ceremonijā 1998.gadā Skrastiņu ar kopējo 230.numuru izvēlējās Nešvilas "Predators" komanda, kuras sastāvā aizsargs nospēlēja piecas sezonas. 2003.gadā Skrastiņš tika aizmainīts uz Kolorādo "Avalanche", bet NHL lokauta laikā 2004./2005.gada sezonā viņš spēlēja Latvijas klubā "Rīga 2000", tiekot atzīts par Baltkrievijas atklātā čempionāta sezonas labāko aizsargu.

Pēc trim ar pusi "Avalanche" komandā pavadītām sezonām Skrastiņš 2008.gada 26.februārī tika aizmainīts uz Floridas "Panthers" vienību. Šī paša gada 16.oktobrī viņš aizvadīja savu 600.spēli NHL karjerā, bet 1.novembrī guva savu 100. rezultativitātes punktu NHL.

2009.gada jūlija sākumā Skrastiņš parakstīja divu gadu līgumu ar NHL klubu Dalasas "Stars", kurā spēlēja līdz 2010./2011.gada sezonas beigām. 2011.gada vasarā viņš pievienojās "Lokomotiv" komandai.

Pateicoties savai izturībai, Skrastiņš ieguva iesauku "Dzelzs vīrs" ("Iron Man"). 2007.gada martā "Avalanche" vadība Skrastiņu nominēja Bila Mastertona piemiņas balvai, kas pēc katras sezonas tiek piešķirta līgas neatlaidīgākajam spēlētājam, taču balvu viņš neieguva.

Savas NHL karjeras laikā Skrastiņš aizvadīja 832 regulārā čempionāta spēles, kurās guva 32 vārtus, izdarīja 104 rezultatīvas piespēles un nopelnīja 375 soda minūtes. Savukārt 20 Stenlija kausa izcīņas mačos Skrastiņš izcēlās ar trim rezultatīvām piespēlēm un 12 soda minūtēm.

Latvijas izlases sastāvā Skrastiņš piedalījās 12 pasaules čempionātos, kā arī trijās olimpiskajās spēlēs. 2000.gada pasaules čempionāta mačā ar Baltkrieviju Skrastiņš guva trīs vārtus un kļuva par pirmo Latvijas izlases aizsargu, kas vienā pasaules čempionāta spēlē ir spējis gūt trīs vārtus.

Latvijas izlases rindās Skrastiņš aizvadīja 151 spēli, gūstot 28 vārtus un izpildot 38 rezultatīvas piespēles, kā arī nopelnot 89 soda minūtes.

Latvijas valstsvienībā Skrastiņš debitēja 1992.gadā. Pēdējo reizi pasaules čempionātā viņš spēlēja 2009.gadā, bet pēdējā spēle Latvijas izlases rindās bija 2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs, kur Skrastiņš bija valstsvienības kapteinis.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu