Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Runā Kreipāns: Intriga cīņā par "bronzu" vēl dzīva. Jauna intriga – "Riga FC" finišā bez Simo Valakari

Kas jauns futbolā?
Futbola kluba "Riga FC" galvenais treneris Simo Valakari
Futbola kluba "Riga FC" galvenais treneris Simo Valakari Foto: Paula Čurkste/LETA

Vēl pirms dažām spēļu kārtām likās, ka trešā vieta Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā un līdz ar to bronzas medaļas jau ir gandrīz "Valmiera FC" komandas kabatā. Arī tagad Valmieras komandas pārsvars pār tuvāko sekotāju FK "Auda" vēl ir ievērojams – 10 punkti, taču pēc "Audas" komandas uzvaras Valmierā tas vairs neliekas tik nesatricināms, jo "Auda" aizvadījusi par divām spēlēm mazāk. Iespējams, ka mums vienkārši gribas, lai intriga būtu ne tikai cīņā par titulu, par neizkrišanu no virslīgas un par nepalikšanu 9. jeb pārspēļu vietā. Redzēsim, kā būs... Un kā cīņu par titulu ietekmēs galvenā trenera maiņa "Riga FC" rindās? Jauna intriga.

Kārtas spēle

"Valmiera FC" pret FK "Auda". Tikai uzvara Valmierā vēl deva "Audas" futbolistiem jelkādu cerību uz trešo vietu. Šajā spēlē bija viss – pieci gūti vārti (virslīgā pirmo reizi abu šo komandu savstarpējās spēlēs) un vēl vairākas iespējas abām komandām gūt vārtus, teicama vārtsargu spēle, sitieni no tuvas un tālākas distances, abpusēji pretuzbrukumi, izaicinoši pacietīga pozicionāla spēle, emocijas un kaislības attiecībā uz tiesneša lēmumiem, brīdinājumi un noraidījumi... Veiksmīgāka beigās bija "Auda" - uzvara ar 3:2. Tieši veiksmīgāka, jo nevar teikt, ka viesi bija acīmredzami pārāki, kaut gan spēles statistika ir viņiem par labu.

Spēlē bija nogriežņi, kad dominēja vieni, un bija nogriežņi, kad savus noteikumus laukumā diktēja otri. Atšķirībā no dažām pēdējām spēlēm valmierieši sāka aktīvi, un jau 8. minūtē senegālietis Aliuns Ndojs guva vārtus. Tie viņam ir 17. vārti šosezon virslīgā, un viņš ir viens no pretendentiem uz labākā vārtu guvēja titulu. Ndoja vārti "Audai" bija kā skaļš modinātāja zvans. Pirmajā puslaikā valmierieši vēl veica vairāk sitienu vispār un tikai par vienu sitienu vārtos mazāk nekā viesi (attiecīgi 11 pret 8 un 4 pret 5), bet spēlē kopumā galvenajos četros rādītājos statistika bija par labu "Audai".

Viesiem ari bija vairāk reālu iespēju gūt vārtus. Neizšķirtu viesi panāca jau pirmajā puslaikā, bet tālāko spēles gaitu ietekmēja Maksima Toņiševa noraidījums 44. minūtē. Otrā dzeltenā kartīte. Par nesavaldību. Iespējams, ka tomēr pārāk bargs lēmums. Formāli viss ir pareizi – Maksims strīdīgā situācijā (no kura bumba atstāja laukumu?) savai komandai par sliktu trieca bumbu pret zemi. Neaizspēra to tālu prom vai turpat mežā. Tās ir emocijas, un tās var saprast, kaut gan savaldīties, protams, arī vajag spēt, ja tev jau ir viens brīdinājums. Formāli viss ir pareizi, taču tā nebija tāda nesavaldība vai dusmu izpausme, lai padzītu spēlētāju no laukuma. Kā kādreiz mēdza teikt – pēc tiesneša ieskatiem...

Zaudējuši vārtus otrā puslaika sākumā, valmierieši mazākumā panāca izlīdzinājumu. Drīz bija iespēja arī izvirzīties vadībā, taču bumba lidoja pāri vārtiem, tūdaļ pat iespēja gūt vārtus bija "Audai", taču – garām, atkal iespēja un gūti vārti "Valmierai", taču – aizmugure, viesu uzbrukums, valmieriešu spēlētājs netrāpa pa bumbu un – 2:3. Un tas viss notika burtiski pāris minūšu laikā! Džibrila Geja noraidījums jau kompensācijas laika 4. minūtē lika mājiniekiem pabeigt spēli 9 vīru sastāvā. Gejs atbildēja uz Ibrahima Konē (viņam brīdinājums) provokāciju. Vai arī Konē nebija pelnījis kaut ko bargāku? Emocijas sita augstu vilni gandrīz visu spēles laiku un īpaši tās beigās. Ne visi tika ar tām galā.

Nevar neizcelt nigērieti Adurahmanu Taivo – viņam pieci vārti pēdējās divās spēlēs! Visi trīs vārti Latvijas kausa izcīņas pusfinālā ar FK "Liepāja" (3:0) un divi vārti Valmierā. Taivo bija Nigērijas olimpiskās izlases kandidāts, taču uz 2016. gada olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro netika.

Savu prasmi gūt vārtus viņš apliecināja vēl pirms ierašanās Latvijā jeb "Riga FC" rindās – 2023. gada sezonā Trnavas "Spartak" rindās viņš guva 11 vārtus pirmajās 10 spēlēs un ar 14 vārtiem kļuva par trešo rezultatīvāko spēlētāju Slovākijas "Fortuna" futbola līgā. "Ridzinieku" rindās Taivo acīmredzot neiederējās un kopš jūlija sākuma tika aizdots "Audai". Starp citu, viņš guva 3 vārtus "Audas" rindās arī UEFA Konferences līgas kvalifikācijas spēlēs. Vai viņš pēc sezonas vēl paliks "Audas" rindās? Pats gribētu. Laiks rādīs, bet pašreiz ir svarīgāk tas, ar ko un kur vēl atlicis spēlēt "Valmiera FC" un FK "Auda" (spēļu secībā).

Valmieras komandai jāspēlē viesos ar Grobiņas komandu, ar "Liepāju" mājās, ar Jelgavas komandu mājās, ar Daugavpils komandu viesos un ar Tukuma komandu mājās. "Audai" vēl jāspēlē ar Tukuma futbolistiem mājās, ar "Liepāju" viesos, ar RFS viesos, ar Jelgavas komandu mājās, ar Daugavpils komandu viesos, ar tukumniekiem vēlreiz, bet tagad jau viesos, kā arī ar "Mettu" mājās.

Ir, kur zaudēt punktus abām komandām, un tieši tāpēc intriga cīņā par bronzas medaļām vēl ir dzīva.

Kas attiecas uz spēkošanos par titulu, tad abi līderi uzvarēja, taču ne bez pūlēm. Izrādījās, ka "Riga FC" spēle ar FK "Liepāja" bija pēdējā "rīdzinieku" galvenajam trenerim Simo Valakari. Pēc trenera izteikumiem preses konferencē varēja nojaust, ka diezin vai viņš paliks "rīdzinieku" rindās, taču tik pēkšņa došanās prom arī netika gaidīta. Valakari dodas uz Skotijas virslīgas (Premjerlīgas) klubu Pertas "St. Johnstone" (aizvadītajā sezonā – 10. vieta) un, iespējams, jau debitēs pie tā stūres nākamajā mačā svētdien viesos pret vicečempionu un vienu no slavenākajiem Skotijas klubiem Glāzgovas "Rangers" (pašreiz Pertas komandai ir 4 punkti 7 spēlēs).

"Riga FC" uzvarēja liepājniekus ar 1:0, vienīgos vārtus ar 11 m soda sitienu guva Režinaldu Ramiress, un viņa rēķinā tagad ir 19 vārti. Joprojām līderis starp vārtu guvējiem. Laukuma saimnieki bija pārāki, taču varēja arī neuzvarēt. Viesiem bija iespējas gūt vārtus, taču vismaz divreiz mājiniekus glāba vārtsargs Kristaps Zommers, kuram tā šosezon bija pirmā spēle virslīgā. Liepājnieki jau 10 spēlēs pēc kārtas virslīgā nevar uzvarēt "Riga FC" komandu. Čempions RFS uzvarēja Jelgavā ar 2:0, taču arī tā nebija viegla uzvara. Pārsvars RFS komandai bija liels un pat ļoti liels, taču līdz pat 71. minūtei neizdevās gūt vārtus.

"Karsti" iet turnīra tabulas lejasgalā un vidusdaļā – galu galā, tagad jau ir skaidrs, ka 4. vieta dos iespēju nākamsezon spēlēs UEFA Konferences līgas kvalifikācijā (atgādināšu, ka Latvijas kausa izcīņas finālā 30. oktobrī tiksies līdere RFS komanda un FK "Auda", kas arī atrodas pašreiz 4. vietā). 1:1 spēlēja BFC "Daugavpils" un FK "Metta".

Viesi izglābās pašās spēles beigās, kaut gan kopumā spēlēja labāk. Daugavpilieši zaudēja punktus cīņā par 4. vietu, bet "Metta" ieguva punktu un kaut mazliet attālinājās no 9. vietas. No 10. vietas (Jelgavas komandas) šķir 9 punkti. FK "Tukums 2000/TELMS" viesos ar 2:1 pārspēja Grobiņas SC/LFS komandu, kas ļāva pakāpties uz 6. vietu. No 9. vietas šķir 10 punktu. Bet uz 9. vietu atkal noslīdēja liepājnieki... No 10. vietas šķir 7 punkti.

Latvijas meistars

Jau iepriekšējā reizē pieminēju 19 gadus veco "Mettas" audzēkni Kristapu Grabovski, un viņš ir pelnījis, lai pieminu atkal. Un ne tikai un pat ne tik daudz tāpēc, ka tieši Kristaps guva vārtus mača galotnē Daugavpilī, cik par spēli kopumā. Par asprātīgām un meistarīgām piespēlēm, par spēles izpratni un izjūtu. Jau minēju, ka viņš spēlēja RB "Leipzig" U17 un U19 komandās, bet tad Vīnes "Rapid" otrajā komandā un no tās ir aizdots dzimtajam klubam. Labs pastiprinājums. Jaunajam futbolistam, kā mēdz teikt, ir iekšā, spēle Daugavpilī viņam bija pirmā pilnā spēle virslīgā, un nākamajiem metiešu pretiniekiem nāksies Grabovskim pievērst lielāku uzmanību.

Aleksejs Saveļjevs spēlē Valmierā apliecināja, ka ir viens no "Audas" līderiem un galvenajiem spēlētājiem laukuma vidusdaļā, turklāt šoreiz viņš spēlēja bez sava ierastā partnera Denisa Meļņika (savainojums). Pēc savainojuma "Riga FC" rindās atgriezās Eduards Dašķevičs, un pretinieki uzreiz sajuta, ka viņš ir laukumā.

Izcelšu trīs vārtsargus. Jau minēju Kristapu Zommeru no "Riga FC". Spēlēdams Nākotnes jeb 1. līgā un trenēdamies galvenajā komandā, viņš apliecināja, ka ir gatavs aizstāt pirmos divus kluba vārtsargus. Pirmā spēle šosezon virslīgā Zommeram bija pārliecinoša. Spēlē Valmierā tika gūti pieci vārti, taču tik un tā nevaru neizcelt mājinieku vārtsargu Dāvi Ošu un "Audas" vārtsargu Krišjāni Zviedri. Abi ne reizi vien glāba savas komandas, abi izcēlās ar efektīgiem bumbas atvairījumiem.

Pašreiz interesanta ir vārtsargu situācija Latvijas izlasē. Nav mums tik izteikta pirmā numura, kādi savulaik bija Aleksandrs Koliņko vai Andris Vaņins, bet ir virkne vārtsargu, kuriem ir iespēja skaļi pieklauvēt pie izlases durvīm. Ošs un Zviedris ir starp šiem vismaz 4-5 vārtsargiem. Neesam aizmirsuši arī Robertu Ozolu, kurš pašreiz spēlē Zarafšanas klubā "Qizilqum" Uzbekistānā. Spēlē labi – komanda gan atrodas tikai 9. vietā starp 14 komandām, bet Roberts sešās no 20 spēlēm ne reizes nav ielaidis bumbu savos vārtos.

Nākamajā kārtā pirms tā sauktās izlašu pauzes centrālā būs spēle sestdien Liepājā, kur laukuma saimnieki uzņems "Audu". Tiesa, "Audai" vispirms trešdien būs jādodas uz Tukumu uz pārcelto 26. kārtas spēli. Valmieras komandu noteikti negaida pastaiga pēc trim punktiem spēlē viesos ar Grobiņas komandu (šosezon divi neizšķirti trijās spēlēs), ļoti svarīga spēle būs tukumniekiem ar "Mettu". RFS komanda spēlēs Daugavpilī, kur šosezon jau zaudēja punktus (1:1 pirmajā riņķī), bet "Riga FC" - acīmredzot treneru Kristapa Blanka un Mareka Zuntnera vadībā – spēlēs Jelgavā, kur nupat grūti klājās čempioniem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu