Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Latvijas čempione RFS izcīna sensacionālu panākumu UEFA Eiropas līgā (1)

Latvijas čempione futbolā RFS ceturtdien Daugavas stadionā Rīgā atspēlējās no 0:2 un cīnījās neizšķirti 2:2 (1:2) pret Turcijas grandu Stambulas "Galatasaray", gūstot sensacionālu panākumu UEFA Eiropas līgā pret vienu no turnīra galvenajiem favorītiem.

Sākumā vairāk uzbruka Turcijas klubs, bet pēc spēlētām piecām minūtēm līdz sitieniem pa vārtiem tika arī RFS futbolisti. Vispirms pēc Jāņa Ikaunieka piespēles Rostāna Ndžiki sitiens tika bloķēts, bet pēc tam Ikaunieka sitienu ar galvu no vārtsarga laukuma stūra tvēra viesu vārtsargs Ginajs Givendžs bumbu tvēra.

12.minūtē viesi izvirzījās vadībā. Junuss Akgins no soda laukuma labās pusēs pa gaisu atspēlēja bumbu pie soda laukuma līnijas esošajam Mauro Ikardi, kurš ar galvu sita vārtu virzienā. Bumba trāpīja Robertam Savaļniekam, un pēc rikošeta bumbu no neliela attāluma vārtu labajā stūrī ar kāju raidīja Drīss Mertenss - 1:0 "Galatasaray" labā.

18.minūtē Akgins saņēma dzelteno kartīti par simulēšanu RFS soda laukumā.

22.minūtē RFS vārtsargs Fabriss Ondoā atvairīja bumbu pēc Bariša Jilmaza sitiena ar galvu.

26.minūtē RFS bija jāveic maiņa, lai savainotā Ndžiki vietā laukumā laistu Dmitriju Zelenkovu.

38.minūtē 2:0 panāca Akgins, kurš pēc Davinsona Sančesa tālās piespēles pa vidu mājinieku centra aizsargiem izskrēja vienatnē pret Ondoā un raidīja bumbu vārtu kreisajā apakšējā stūrī.

Pēc divām minūtēm Žiga Lipuščeks no RFS soda laukuma piespēlēja Ikauniekam, bumba nonāca pie Sedrika Kuadio, kurš vienatnē ar Givendžu izvirzīja Ikaunieku. Ikaunieka pirmo sitienu vārtsargs atvairīja, bet bumba atlēca pie Ikaunieka, kurš to raidīja vārtu apakšējā labajā stūrī - 1:2.

55.minūtē RFS bija atspēlējusi divu vārtu deficītu. Pēc Kuadio piespēles no soda laukuma kreisās puses Ikaunieks no vārtsarga laukuma līnijas ar galvu trāpīja bumbu pa pārliktni, bet pie atlēkušās bumbas pirmais bija Laša Odišarija, raidot bumbu vārtu kreisajā stūrī - 2:2.

Spēles beigu daļā vairākkārt RFS no vārtu zaudējuma glāba Ondoā.

Vienā no pretuzbrukumiem tika kavēts Ikaunieks, taču tiesnesis uzskatīja, ka pārkāpuma pret viņu nav bijis.

Pirmajā kārtā Latvijas čempione izbraukumā ar 1:4 zaudēja Bukarestes FCSB, bet "Galatasaray" mājās pieveica Grieķijas klubu Saloniku PAOK (3:1).

RFS Eiropas kausu sezonu sāka Čempionu līgā, pirmajā kvalifikācijas kārtā divu maču summā ar 7:0 uzvarot Ziemeļīrijas čempioni "Larne", bet otrajā kārtā ar 1:7 piekāpjoties Norvēģijas zelta medaļniecei "Bodo"/"Glimt" un nonākot UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajā kārtā, kur divu spēļu summā ar 9:0 sagrāva Andoras vienību "Santa Coloma".

Cīņā par vietu Eiropas līgas grupas turnīrā rīdzinieki divu maču summā spēlēja 3:3 ar Nikosijas APOEL, bet pēcspēles sitienu sērijā uzvarēja ar 4:2.

"Galatasaray", kas pirmo spēli Eiropas kausos aizvadīja 1956./1957.gada sezonā, lielākos panākumus sasniedza 2000.gadā. Turcijas klubs 1999./2000.gada sezonā izcīnīja UEFA kausu, finālā pēcspēles sitienos pieveicot Londonas "Arsenal", bet rudenī Superkausa mačā turki ar pagarinājumā gūtajiem "zelta" vārtiem pārspēja Madrides "Real". 1988./1989.gada sezonā "Galatasaray" Čempionu līgas priekštecī Eiropas čempionvienību kausā tika līdz pusfinālam, kur divu spēļu summā ar 1:5 atzina Bukarestes "Steaua" pārākumu.

Šosezon "Galatasaray" Čempionu līgas "play-off" kārtā divu maču summā ar 2:4 piekāpās Šveices vienībai Bernes "Young Boys", sacensības turpinot Eiropas līgā.

RFS 24.oktobrī izbraukumā tiksies ar Vācijas bundeslīgas klubu Frankfurtes "Eintracht", 7.novembrī savā laukumā - ar Beļģijas klubu "Anderlecht" un 28.novembrī - ar Grieķijas čempionvienību Saloniku PAOK, 12.decembrī Belgradā - ar Telavivas "Maccabi" no Izraēlas, 23.janvārī mājās - ar Amsterdamas "Ajax" un 30.janvārī Hamburgā - ar Kijivas "Dynamo".

RFS ir otrā Latvijas komanda aiz "Ventspils", kas ir iekļuvusi UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā, vairs neeksistējošajam Kurzemes klubam to iespējot 2009./2010.gada sezonā. Pirms diviem gadiem RFS cīnījās UEFA Eiropas Konferences līgas pamatturnīrā, kas ir pēc spēka trešais Eiropas klubu turnīrs.

36 pamatturnīra komandas aizvada mačus ar astoņām dažādām pretiniecēm, tiekoties ar divām katra no četriem groziem komandām.

Pamatturnīra astoņas labākās komandas nodrošina vietas astotdaļfinālā, 9.-24.vietas īpašnieces cīnīsies izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā kārtā, bet pārējām vienībām Eiropas kausu sezona būs noslēgusies. Šāds formāts UEFA Eiropas līgā tiek izspēlēts pirmo reizi, aizstājot tradicionālo grupu turnīru.

UEFA Eiropas līgas fināls Spānijas pilsētā Bilbao notiks 25.maijā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu