Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Sākas jaunā NHL sezona. Cik latviešu spēlēs?

Latvijas hokejists Uvis Jānis Balinskis ar Stenlija kausu
Latvijas hokejists Uvis Jānis Balinskis ar Stenlija kausu Foto: AFP/Scanpix

Piektdien sāksies jaunā Nacionālajā hokeja līgas (NHL) sezona, kuras sākumu komandu sastāvos ir sagaidījuši septiņi latvieši - Elvis Merzļikins no Kolumbusas "Blue Jackets", Zemgus Girgensons no Tampabejas "Lightning", Teodors Bļugers un Artūrs Šilovs no Vankūveras "Canucks", Uvis Balinskis un Sandis Vilmanis no Floridas "Panthers", kā arī Rodrigo Ābols no Filadelfijas "Flyers".

Pieciem no latviešiem - Merzļikinam, Girgensonam, Bļugeram, Šilovam un Balinskim paredzēta vieta komandu pamatsastāvos, bet debiju šajā sezonā pasaules spēcīgākajā līgā varētu piedzīvot arī uzbrucējs Rodrigo Ābols, kamēr 20 gadus vecā Vilmaņa palikšana NHL komandas rindās ir maz ticama.

Ja Ābols šosezon dosies laukumā regulārā čempionāta mačā, tā būs pirmā reize kopš 2001./2002.gada sezonas, kad spēcīgākajā pasaules līgā spēlējuši seši latvieši (toreiz - Artūrs Irbe, Pēteris Skudra, Sandis Ozoliņš, Sergejs Žoltoks, Kārlis Skrastiņš un Herberts Vasiļjevs).

Tikai trīs sezonu gaitā laika posmā no 1998. līdz 2001.gadam laukumā regulārajā čempionātā bijuši vairāk spēlētāji no Latvijas - septiņi.

NHL regulārās sezonas pirmais mačs šovakar plkst.20 tiks aizvadīts Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kur "Global Series" ietvaros tieksies Girgensona bijusī komanda Bufalo "Sabres" un Ņūdžersijas "Devils". Rīt plkst.17 abas vienības tiksies atkārtoti.

Tikmēr pārējās 30 komandas sezonu Ziemeļamerikā uzsāks 8.oktobrī, līdz kuram vēl paredzēti vairāki pārbaudes mači.

No Latvijas spēlētājiem pirmais laukumā varētu doties Uvis Balinskis, kura pārstāvētā "Panthers" 8.oktobrī savā laukumā uzņems Bostonas "Bruins" hokejistus. Dienu vēlāk Šilova un Bļugera pārstāvētā "Canucks" mājās spēlēs ar Kalgari "Flames", bet 10.oktobrī Merzļikins un "Blue Jackets" izbraukumā samēros spēkus ar Minesotas "Wild". Girgensons savas jaunās komandas rindās laukumā dosies 11.oktobrī, kad "Lightning" viesos spēlēs ar Karolīnas "Hurricanes", un šajā dienā debiju NHL var piedzīvot Ābols, kura "Flyers" viesosies pie "Canucks" hokejistiem.

Salīdzinot ar pagājušo sezonu, klubu mainījis Girgensons, kurš iepriekšējās 11 sezonas pārstāvēja "Sabres", tā arī ne reizi nesasniedzot Stenlija kausa izcīņu. 30 gadus vecais Girgensons pagājušajā sezonā 63 mačos iekrāja 14 (8+6) punktus, bet kopumā NHL karjerā pieredzējušajam spēlētājam 688 mači un 188 (89+99) punkti. Viņš ar "Lightning" vasarā vienojās par trīs gadu līgumu.

2020. un 2021.gada čempioni "Lightning" aizvadītajā sezonā regulārajā čempionātā ar 98 punktiem ierindojās sestajā vietā Austrumu konferencē, bet otro gadu pēc kārtas apstājās Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā, šoreiz ar 1-4 sērijā atzīstot nākamās čempiones "Panthers" pārākumu.

Starpsezonā "Lightning" notika viena ievērojama izmaiņa - komandu atstāja 16 sezonas tajā pavadījušais uzbrucējs Stīvens Stemkoss. Nu jau bijušais vienības kapteinis vienojās par četru gadu līgumu ar Nešvilas "Predators". Par nozīmīgāko papildinājumu varētu uzskatīt Džeika Gencela pievienošanos komandai. Viens no bijušajiem Pitsburgas "Penguins" līderiem, kurš aizvadītās sezonas otro pusi pavadīja Karolīnas "Hurricanes" rindās, ar "Lightning" parakstīja līgumu uz septiņiem gadiem.

Pirms jaunās sezonas "Ligthtning" paspējusi aizvadīt piecas pārbaudes spēles, kurās izcīnītas divas uzvaras. Girgensons piedalījās trīs mačos un izcēlās ar vienu rezultatīvu piespēli un pozitīvu lietderības koeficientu +3. Vēl vienā pārbaudes spēlē 4.oktobrī Tampas komanda tiksies ar Karolīnas "Hurricanes" vienību.

Savu septīto sezonu NHL un otro "Canucks" rindās aizvadīs 30 gadus vecais uzbrucējs Teodors Bļugers, kurš pagājušajā sezonā 68 mačos sakrāja 28 (6+22) punktus, atkārtojot karjeras rezultativitātes rekordu. Stenlija kausa izcīņā viņam 13 mačos divi (0+2) punkti. Bijušais Pitsburgas "Penguins" un Vegasas "Golden Knights" spēlētājs vasarā vienojās par līguma pagarināšanu uz diviem gadiem. 2022./2023.gada sezonā ar Lasvegasas komandu Stenlija kausu virs galvas cēlušais uzbrucējs kopumā NHL aizvadījis jau 336 spēles un sakrājis 126 (41+85) punktus, bet 37 "play off" mačos Bļugera kontā seši (2+4) punkti.

Savukārt Šilovs mēģinās nostiprināties komandas sastāvā, ko varētu sekmēt pamatvārtsarga Tečera Demko savainojums. Plānots, ka latviešu vārtsargs sezonas sākumā spēles laiku dalīs ar somu Kevinu Lankinenu, kurš pēdējās divas sezonas bija Nešvilas "Predators" otrais numurs, bet pirms tam divas sezonas spēlēja Čikāgas "Blackhawks".

Šilovs pagājušajā sezonā regulārajā čempionātā nospēlēja tikai četrus mačus, sezonas lielāko daļu pavadot fārmklubā Amerikas hokeja līgā (AHL), tomēr pēc komandas biedru savainojumiem aizvadīja labas spēles Stenlija kausa izcīņā, desmit mačos atvairot 89,8% metienu un tiekot pie vienas "sausās" spēles. Vasarā 23 gadus vecais rīdzinieks pagarināja līgumu ar "Canucks" uz diviem gadiem. Divu sezonu laikā regulārajos čempionātos Šilovs uz NHL ledus kāpis deviņos mačos, izcīnījis sešas uzvaras, un atvairījis 89,8% metienu. Konkurenci latvietim teorētiski varētu sastādīt arī fārmkluba vārtu vīrs Ņikita Tolopilo.

Vankūveras komanda pagājušajā sezonā regulārajā čempionātā ar 109 punktiem uzvarēja Klusā okeāna divīzijā un ierindojās trešajā pozīcijā Rietumu konferencē, sasniedzot labāko rezultātu pēdējo 12 gadu laikā. Stenlija kausā izdevās sasniegt otro kārtu, kurā ar 3-4 sērijā tika atzīts Edmontonas "Oilers" pārākums.

Vankūveras klubs vasarā atvadījās no uzbrucēja Iļjas Mihejeva un aizsarga Ņikitas Zadorova, kā arī trim Šilova konkurentiem vārtos , ieskaitot Keisiju Desmitu, toties vienojās par sešu gadu līgumu ar bijušo Bostonas "Bruins" uzbrucēju Džeiku Debrasku un viņa komandas biedru Dantonu Heinenu.

Gatavojoties šai sezonai, "Canucks" piecās pārbaudes spēlēs izcīnīja divus panākumus. Bļugers savainojuma dēļ pārbaudes spēlēs nepiedalījās, bet Šilovs sargāja "Canucks" vārtus divos mačos pa divām trešdaļām un atvairīja 38 no 43 metieniem jeb 88,4%. Komandai 4.oktobrī noslēdzošajā pārbaudes mačā vēl jātiekas ar Edmontonas "Oilers" hokejistiem.

Tikmēr savu sesto sezonu līgā un "Blue Jackets" rindās uzsāks cits latviešu vārtsargs Elvis Merzļikins. 30 gadus vecajam Merzļikinam pagājušās sezonas gaitā bija nesaskaņas ar kluba vadību, tomēr viņš laukumā devās 41 spēlē, tika galā ar 89,7% metienu un aizvadīja vienu "sauso" maču. Lai arī klīda runas, ka viņš varētu tikt aizmainīts, tas nenotika, un latvietis palicis savā iepriekšējā komandā, kamēr amatus zaudēja ilggadējais ģenerālmenedžeris Jarmo Kekalainens un galvenais treneris Paskāls Vensāns. Merzļikins piecu sezonu laikā aizvadījis 191 regulārā čempionāta spēli, atvairījis 90,2% metienu un ticis pie desmit "sausajiem" mačiem. Līgums ar komandu viņam ir līdz 2026./2027.gada sezonai.

Kolumbusas komandu jaunajā sezonā vadīs Dīns Evasons, kurš iepriekš strādāja ar Minesotas "Wild". Tikmēr nozīmīgākās izmaiņas sastāvā ir uzbrucēju Patrika Laines došanās uz Monreālas "Canadiens" un Džeika Roslovika pievienošanās Ņujorkas "Islanders". Vienību papildinājuši Šons Monagans no Vinipegas "Jets" un pieredzējušais uzbrucējs Džeims van Rīmsdaiks, kurš pagājušajā sezonā spēlēja Bostonas "Bruins" rindās.

"Blue Jackets" pirms jaunās sezonas ieplānojuši astoņus mačus, no kuriem sešas spēles jau noslēgušās un četrās tika izcīnītas uzvaras. Vēl šodien un rīt komandu gaida divi pārbaudījumi pret Pitsburgas "Penguins". Merzļikins līdzšinējās sešās pārbaudes spēlēs laukumā devies divos mačos, tiesa ne visos spēlējis no sākuma līdz beigām. Pārbaudes spēlēs latviešu vārtsargs atvairīja 47 no 50 metieniem jeb 90% un vienu reizi ledu pameta nepārspēts.

Savukārt Balinskis čempiones "Panthers" rindās aizvadīs savu otro sezonu, mēģinot nostiprināties pamatsastāvā. Pagājušajā sezonā pasaules spēcīgākajā līgā 28 gadus vecais latviešu aizsargs aizvadīja 26 mačus, sakrāja trīs (1+2) punktus, nopelnīja astoņas soda minūtes un neitrālu lietderības koeficientu. Vēl 37 spēles Balinskis aizvadīja AHL, tur sakrājot 21 (3+18) punktus. Stenlija kausa izcīņā viņš gan nepiedalījās, tomēr jau janvārī pagarināja līgumu ar komandu līdz 2025./2026.gada sezonai.

Ar "Panthers" trīs gadu debitanta līgumu pavasarī parakstīja vēl viens latvietis - uzbrucējs Sandis Vilmanis, tomēr viņam šosezon plānots spēlēt fārmklubā AHL. Pēdējās divas sezonas Vilmanis spēlēja Ontario junioru hokeja līgā, kur ieskaitot "play off" mačus 152 spēlēs sakrāja 146 (72+74) punktus.

Šajā starpsezonā čempionu rindas atstāja aizsargi Brendons Montūrs, Olivers Ēkmans-Lāšons un Džošs Mahura, kā arī uzbrucējs Vladimirs Tarasenko, vietā nākot brāļiem Ādamam un Jesperam Būkvistiem un pieredzējušam aizsargam Neitam Smitam.

Septiņās līdzšinējās pārbaudes spēlēs "Panthers" izcīnījuši četras uzvaras, bet 5.oktobrī vēl būs jātiekas ar Losandželosas "Kings" hokejistiem. Balinskis piedalījās četros mačos, kuros atzīmējās ar divām rezultatīvām piespēlēm un negatīvu lietderības koeficientu -1, kamēr Vilmanis četrās spēlēs guva trīs vārtus un atdeva divas rezultatīvas piespēles, tiekot pie pozitīva lietderības koeficienta +1.

Šajā sezonā debiju NHL varētu piedzīvot 28 gadus vecais uzbrucējs Ābols, kurš jūnijā vienojās par viena gada divvirzienu līgumu ar "Flyers". Šis Ābolam būs otrais mēģinājums iekļūt NHL - pirms pieciem gadiem viņš vienojās par divu gadu līgumu ar "Panthers", tomēr pasaules spēcīgākajā līgā nedebitēja, aizvadot 36 mačus fārmklubā Springfīldas "Thunderbirds", kur izcēlās ar 23 (7+16) punktiem. Pēc atgriešanās Zviedrijas hokeja līgā (SHL) uzbrucējs trīs sezonas nospēlēja "Orebro" rindās, bet pagājušajā sezonā pievienojās "Rogle" vienībai un aizkļuva līdz SHL finālam. Regulārajā SHL čempionātā Ābols pērn 50 mačos sakrāja 26 (14+12) punktus, bet 15 "play off" mačos atzīmējās ar 12 (5+7) punktiem.

"Flyers" pagājušajā sezonā ar 87 punktiem ierindojās 11.vietā un ceturto gadu pēc kārtas neiekļuva Stenlijas kausa izcīņā, tomēr starpsezonā ar ievērības cienīgiem transfēriem neizcēlās. Komandai gan beidzot pievienojies talantīgais 19 gadus vecais krievu uzbrucējs Matvejs Mičkovs, kuru pagājušā gada draftā Filadelfijas komanda izvēlējās ar kopējo septīto numuru. Mičkovs aizvadītajā sezonā Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) "Sochi" kluba rindās 47 spēlēs sakrāja 41 (19+22) punktu, kas aiz patreizējā Minesotas "Wild" zvaigznes Kirila Kaprizova (42 punkti) ir otrais visu laiku labākais rādītājs KHL spēlētājiem līdz 20 gadu vecumam. Mičkovs tiek uzskatīts arī par vienu no pretendentiem uz gada labākā NHL debitanta balvu un solījis palīdzēt "Flyers" atgriezties Stenlija kausa izcīņā.

Ābols līdz šim piedalījies četrās no sešām vienības pārbaudes spēlēm, vidēji laukumā pavadot 14 minūtes un astoņas sekundes. Uzbrucējs rezultativitātes punktus neiekrāja, tika pie neitrāla lietderības koeficienta, izpildīja divus metienus pa vārtiem, bloķēja četrus raidījumus, pārtvēra trīs piespēles, pieļāva vienu kļūdu, pielietoja vienu spēka paņēmienu un uzvarēja 61,4% iemetienu. Komandai vēl atlicis viens pārbaudes mačs ar Ņūdžersijas "Devils".

Vienu NHL pirmsezonas pārbaudes spēli aizvadīja arī šī gada draftā ar kopējo 90.numuru izvēlētais 18 gadus vecais uzbrucējs Ēriks Mateiko, kurš pielaikoja Vašingtonas "Capitals" kreklu spēlē ar Filadelfijas "Flyers". Viņš jau trešo sezonu spēlēs Kvebekas junioru hokeja līgas (QMJHL) klubā Sentdžonas "Sea Dogs", kur varētu tikt pie kapteiņa uzšuves. Īsi pirms sezonas sākuma "Capitals" ar Mateiko vienojās par trīs gadu debitanta līguma noslēgšanu.

2024./2025.gada sezonā NHL būs jaunpienācējs - pagaidām bez nosaukuma esošais Jūtas hokeja klubs. Jūtas vienība rekordātrā laikā tika izveidota vien aprīlī, bet jau šosezon debitēs pasaules spēcīgākajā līgā. Vienība ieņems Arizonas "Coyotes" atstāto vietu, turklāt no tās pārņēmusi arī spēlētājus un personālu. Pagaidām līga vēl nav lēmusi, kam pāries "Coyotes" vēsture, rekordi un intelektuālais īpašums, ja organizācija tiks pilnībā likvidēta. Pastāv iespēja, ka arī to iegūs Jūtas klubs, vai arī tas tiks dalīts ar patreizējo Vinipegas "Jets" no kurienes savulaik uz Arizonu pārcēlās komanda.

Jūtas vienība pirmssezonas pārbaudes mačos demonstrējusi pārliecinošu sniegumu, uzvarot četrās no sešām spēlēm.

Viena no sezonas galvenajām intrigām solās būt Aleksandra Ovečkina dzīšanās pakaļ Veina Grecka rekordam gūtajos vārtos. Kanādiešu leģenda NHL regulārajos čempionātos kopumā guva 894 vārtus, bet Vašingtonas "Capitals" krievu uzbrucējs pašlaik ir sametis 853 ripas pretinieku cietoksnī, no kādreiz šķietami neaizsniedzamā rekorda atpaliekot tikai par 41 precīzu trāpījumu. Septembrī Ovečkinam paliks 40 gadu un viņš aizvadīs savu 20.sezonu NHL. Pagājušajā sezonā uzbrucējs izcēlās ar 31 precīzu metienu, bet karjeras laikā 13 sezonās ir spējis tikt pāri 40 gūto vartu robežai.

Regulārā sezonā noslēgsies 17.aprīlī, kad tiks aizvadīti pēdējie mači. Pēc tam komandas cīnīsies "play-off" un 2025.gada Stenlija kausa ieguvēja tiks noskaidrota finālsērijā, uzvarētājiem ceļot kausu virs galvām jūnijā.

Austrumu konferences Atlantijas divīzijā čempionvienībai "Panthers" pretī stāsies Bostonas "Bruins", Bufalo "Sabres", Detroitas "Red Wings", Monreālas "Canadiens", Otavas "Senators", Tampabejas "Lightning", Toronto "Maple Leafs". Metropolitēna divīzijā "Blue Jackets" un Filadelfijas "Flyers" cīnīsies ar Pitsburgas "Penguins" Karolīnas "Hurricanes", Ņūdžersijas "Devils", Ņujorkas "Islanders", Ņujorkas "Rangers" un Vašingtonas "Capitals". Rietumu konferences Klusā okeāna divīzijā sezonas gaitā "Canucks" tiksies ar Sanhosē "Sahrks", Anaheimas "Ducks", Kalgari "Flames", Edmontonas "Oilers", Losandželosas "Kings", Sietlas "Kraken", Lasvegasas "Golden Knights". Centrālajā divīzijā spēkiem mērosies Jūtas hokeja klubs, Čikāgas "Blackhawks", Kolorādo "Avalanche", Dalasas "Stars", Minesotas "Wild", Nešvilas "Predators", Sentluisas "Blues", Vinipegas "Jets".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu