Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Biķerniekos noskaidroti jaunie Baltijas, Latvijas un NEZ drifta čempioni

Foto: Andris Smilšarājs

Drifta disciplīna oficiāli noslēdza 2024. gada sezonu nedēļas nogalē, Biķernieku sporta kompleksā, kur norisinājās Ziemeļeiropas zonas drifta čempionāta fināls jeb Grand Final 2024, kas ietvēra sevī Livonijas drifta čempionāta finālu, Latvijas drifta čempionāta finālus, Latvijas drifta kausa finālu, Lietuvas Semi Pro čempionāta finālu un, protams, NEZ drifta čempionāta finālu un visus Baltijas finālus. Tik daudz čempionu noskaidrošana vienuviet vēl nebija norisinājusies, un to varēja redzēt pēc cīņām trasē.

Sacensībās startēja 153 dalībnieki no 8 valstīm, 3 ieskaites klasēs. Patīkami rudenīgs laiks un rudens krāsas Biķerniekos.

Piektdiena iesākās ar Street klasi, kura aizvadīja ne tikai savus treniņus, bet arī kvalifikācijas braucienus. Kopā uz starta izgāja 55 dalībnieki, šoreiz labākais – pirmā uzvara jeb pirmais kvalifikācijas kauss sportistam  – Mārtiņš Pats, kurš ar savu pirmo braucienu uzstādīja 93 punktu kvalifikāciju Latvijas drifta masters stadiona trasē.

Sestdien Street klasei bija priekšā sezonas noslēdzošās cīņas gan Street X, gan Street galvenajos tandēmos. Te cīņa spraiga par sezonas kopvērtējumu. Street X noslēdzās ar skaistām uzvarām un arī jauniem uzvarētājiem uz pjedestāliem, kas noteikti pašiem sportistiem dos lielu motivāciju, gatavojoties 2025. gada sezonai.

Street pamata tandēmos cīņas bija skarbas jau no pirmajiem braucieniem, tiešām bija braukšana uz pilnu banku, ar emocijām, un zem Biķernieku gaismām, pa tumsu, stadionā, sajūtas bija sirreālas. Trīs no kopvērtējuma līderiem tika uzvarēti jau Top32 cīņās, tad kopvērtējuma līderi izkrita TOP16, uz TOP8 atstājot tikai vienu no TOP5 sportistiem cīņā par sezonas uzvarētāju. Interesanti vēl noteikti ir tas, ka Top8 bija 3 juniori, 3 sportisti, kuriem noteikti TOP8 ir labs sasniegums pašiem priekš sevis, un divi ilglaicīgāki braucēji, kuriem varbūt šogad nebija tā labākā sezona, bet tieši noslēgumā viņi atkal parādīja to, ka viņus ļoti gribam vēl ilgi redzēt trasē, jo viņu braukšana ir fantastiski laba. Pjedestāls noslēdzās ar junioru uzvaru, ar skaistām emocijām un pelnītiem aplausiem.

Semi Pro, klase, kurā sezonas noslēgumā uz starta stājās 59 dalībnieki un kurā tika braukti divi tandēmu fināli – gan lietuviešu, gan galvenie Baltijas/Latvijas. Labākā kvalifikācija starp visiem sportistiem junioram Mārtiņam Immermanim, kurš šajā sarežģītajā trasē ieguva 92 punktus, bet noteikti gribam uzteikt arī Emīlu Tīsiņu kurš ieguva 91 punktu. Šī noteikti ir motivācija 2025. gada sezonai, kas iedod vajadzīgo sajūtu, ka viss vēl ir priekšā.

Liels prieks par vairāku latviešu sportistu kvalifikācijas rezultātiem, jo daudzi saprata, ka var vēl labāk. Semi Pro klases tandēmi tika dalīti divās daļās: vienos brauca tikai lietuvieši tehnisko noteikumu atšķirības dēļ, otros brauca Baltijas un Latvijas sezonas braucēji.

Foto: Andris Smilšarājs

Lietuviešiem bija plānoti tandēmi sestdienas vakarā, bet trasē netipiski bija pilnīgs bezvējš tāpēc drošības dēļ tie arī tika pārcelti uz svētdienas rītu. Lietuviešu tandēmi ļoti skaisti atklāja galvenās dienas sacensību rītu, TOP16 tika noskaidroti labākie Lietuvas ieskaitē un reizē arī Lietuvas čempioni 2024. Latvijas un Baltijas Semi Pro klase bija kā saldais ēdiens – augusi pamatīgi šīs sezonas laikā; tas, ko sportisti demonstrē trasē, cik skatāmas cīņas ir no pirmajiem tandēmiem, padara to visu ļoti augstā līmenī.

Semi Pro klase ir izaugusi pamatīgi, un tas ir tikai sākums. Semi Pro klasē bija skarbākas cīņas. Latvijas čempionu zināja jau pēc kvalifikācijas, bet Baltijā viss izšķīrās tieši šajā posmā. Visu vai neko! Konkurējot ar latvieti, igauņu juniors piedzīvoja visneforšāko avāriju sacensībās.

Cīņas noslēdzās skaisti, un arī te skaisti pjedestāli.

PRO klase - 30 sportisti un jāsadala 5 čempionu tituli. Labāko kvalifikāciju uzrādīja lietuvietis Andrjus Vasiļausks, kuram šim posms bija iesildīšanās Fia Motorsport Games. Galvenais jautājums ir viens, kur palika visi latvieši, jo uz pjedestāla viņu nebija, bet čempionu tituli pieder Latvijai tāpat. Šī Biķernieku trases konfigurācija ir noteikti viena no tehniskākajām un sarežģītākajām, bet reizē arī drošākajām, jo mērķis sezonas beigās nav, lai visiem ir sasistas mašīnas.

Uz Top16 tandēmos vēl bija 7 latvieši, bet uz Top4 jau vairs neviens. Blušs zaudēja Čirbam, kurš arī kļuva par šī noslēguma posma uzvarētāju. Rolands Bērziņš zaudēja Strelkovam, kuram otrā vieta šajā posmā un sen neredzēts pjedestāls, bet Alkšārs izkrita pret igauni Merillo.

Uz pjedestāla divi lietuvieši un viens igaunis, tātad uzdevums latviešiem 2025. gada sezonā ir aizstāvēt šīs mājas trases konfigurācijas uzvarētāju titulu un uzvarēt tajā. To arī novēlam.

15. novembrī notiks lielā čempionu apbalvošana 2024, kuru varēs apmeklēt jebkurš interesents. Informācija sekos.

Baltijas drifta sezonas 2024 noslēguma posma uzvarētāji

Street labākā kvalifikācija: Mārtiņš Pats

STREET X:

  • 1. Valters Jēkabsons
  • 2. Niklāvs Averats
  • 3. Anatolijs Polukejevs

STREET:

  • 1. Mārtins Jānis Lapkovskis
  • 2. Žanis Šteinbergs
  • 3. Roberts Goldmanis

Semi Pro labākā kvalifikācija: Mārtiņš Immermanis

LT SEMI PRO:

  • 1. Karolis Kolosovs
  • 2. Gusts Valainis
  • 3. Aivars Mačulevičus

LATVIJAS/BALTIJAS SEMI PRO:

  • 1. Henriks Duļbinskis
  • 2. Kirils Maļinovskis
  • 3. Daniels Baumanis

Pro labākā kvalifikācija: Andrjus Vasiļausks

BALTIJAS/LIVONIJAS/NEZ pjedestāls:

  • 1. Benedikts Čirba
  • 2. Frederiks Strelkovs
  • 3. Andrjus Vasiļausks

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu