Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Pasaules rekordu sasniegusī maratoniste tiek turēta aizdomās par dopinga lietošanu

Ruta Čepngetiča
Ruta Čepngetiča Foto: Reuters/ScanPix

Kenijas garo distanču skrējēja Ruta Čepngetiča pagājušās nedēļas nogalē Čikāgā laboja pasaules rekordu maratona distancē. Tagad pār viņu krīt aizdomu ēna par dopinga lietošanu.

Čepngetiča finišu sasniedza pēc divām stundām deviņām minūtēm un 56 sekundēm, labojot rekordu par teju divām minūtēm. Iepriekšējo pasaules rekordu pērn Berlīnes maratonā sasniedza etiopiete Tifista Asefa, kura finišēja divās stundās 11 minūtēs un 53 sekundēs.

Pēc Čepngetičas paveiktā sākušas klīst runas, ka viņas rezultāts varētu būt sasniegts netīrā veidā, proti, ar dopinga palīdzību. 

Kenijas Vieglatlētikas asociācija (AK) gan aizstāv Čepngetiču un visas apsūdzības noraida. 

"Šogad tika uzstādīti daudzi pasaules rekordi, un tāpēc šaubas par viņas sasniegto negodīgā ceļā ir nepamatotas. Šādas nepamatotas apsūdzības kaitē ne tikai viņai pašai, bet visam sporta veidam kopumā," teikts organizācijas paziņojumā.

Tiek norādīts, ka Čepngetiča ir izgājusi vairākas dopinga pārbaudes gan pirms, gan pēc sacensībām. "Tās ir standarta procedūras, un tikai pēc visu rezultātu pārbaudēm tiks oficiāli apstiprināts viņas pasaules rekords. Lai arī Rutas sasniegums ir iespaidīgs, tas nav bezprecedenta." Čepngetičas rekords ir par divām minūtēm augstāks par Tifistas Asefas pasaules rekordu 2.11.53, ko viņa sasniedza pagājušā gada Berlīnes maratonā.

"Mēs aicinām plašsaziņas līdzekļus un sabiedrību izrādīt Rutai pelnītu cieņu un aizsargāt sportisti no apsūdzībām. Lai viņa svin šo sūri grūti nopelnīto panākumu, kas ir gadiem ilga smaga darba rezultāts, kas aizvedis skrējēju līdz šim punktam," piebilsts paziņojumā.  

Kenijiete kļuva arī par pirmo sievieti, kura veikusi maratonu ātrāk nekā divās stundās un desmit minūtēs, kā arī pirmo trīskārtējo Čikāgas maratona uzvarētāju sieviešu konkurencē.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu