Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

IKVD: Inčukalnā incidentā iesaistītais ūdenspolo treneris drīkst vadīt nodarbības

Ūdenspolo (ilustratīvs attēls)
Ūdenspolo (ilustratīvs attēls) Foto: EPA/Scanpix

Incidentā ūdenspolo treniņa laikā iesaistītais treneris, ilggadējais Latvijas ūdenspolo izlases spēlētājs Mihails Tokarevs drīkst vadīt nodarbības bez sertifikāta, jo viņam ir augstākā pedagoģiskā izglītība sportā, aģentūra LETA uzzināja Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD).

Lai fiziskās un juridiskās personas, kas nav izglītības iestādes, varētu īstenot interešu izglītības programmas, pašvaldībā jāsaņem atbilstoša licence. Pirms tās izsniegšanas vai pagarināšanas pašvaldībai jāpārliecinās par trenera iegūtās izglītības atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Personai, kura īsteno sporta interešu izglītības programmu, nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība sportā vai C kategorijas sertifikāts. Pēc IKVD rīcībā esošās informācijas Tokarevam ir iegūta nepieciešamā augstākā izglītība, tāpēc viņš var vadīt nodarbības, lai gan sertifikāta derīguma termiņš ir beidzies un resertifikācija nav notikusi.

Par to, vai īstenotā izglītības programma atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, tostarp par atbilstošu izglītību un kvalifikāciju, ir atbildīgs pats izglītojošās darbības īstenotājs. Tokareva gadījumā tas ir bērnu un jauniešu attīstības centrs "Sporta Star", kas īstenoja ūdenspolo nodarbības.

Kā vēstīja Latvijas Televīzija, 12.oktobrī Inčukalnā, ūdenspolo treniņa laikā baseinā no Tokareva spērieniem ar kājām un sitiena ar roku cietis 13 gadus vecs zēns. Slimnīcā viņam tika konstatēts smadzeņu satricinājums, kā arī dažādi skrāpējumi uz ķermeņa.

Pēc incidenta ūdenspolo treniņa IKVD sācis vērtēt tā saturu. Dienesta rīcībā esošā informācija pirmsšķietami liecina, ka biedrība "Sporta Star" ūdenspolo nodarbību īstenošanā nav pilnībā ievērojis Siguldas novada pašvaldības izsniegtās licences nosacījumus, jo nodarbības īstenotas arī pieaugušajiem.

Ūdenspolo treniņus Inčukalnā nodrošina biedrība "Sport star". Tā pirms dažiem gadiem izslēgta no Latvijas Peldēšanas federācijas par finansiālo saistību nepildīšanu.

Jau ziņots, ka pēc incidenta ūdenspolo treniņa laikā Inčukalna Sporta centrs izbeigs telpu nomas līgumu ar biedrību "Sport star".

Biedrības nodarbības Inčukalna pamatskolas Sporta centra telpās pēc incidenta vairs neesot notikušas.

Valsts policija informēja, ka ir saņemti iesniegumi no abām pusēm un sākti administratīvo pārkāpumu procesi, bet tiek gaidīti ekspertīžu rezultāti, lai noteiktu miesas bojājumu smaguma pakāpi. Pēc miesas bojājumu smaguma pakāpes noteikšanas var tikt lemts par kriminālprocesa sākšanu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu