Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

WRC posma organizatori publicē analīzi par rallija pienesumu Latvijas ekonomikai

FIA pasaules rallija čempionāta Latvijas posma "Tet Rally Latvia" atklāšanas ceremonija.
FIA pasaules rallija čempionāta Latvijas posma "Tet Rally Latvia" atklāšanas ceremonija. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šī gada vasarā Latvijā notikušais pasaules rallija čempionāta (WRC) posms "Tet Rally Latvia" paliks atmiņā ne vien kā plaši un ievērojami autosporta svētki, kas četrās autorallija norises dienās klātienē pulcēja vairāk kā 100 000 skatītāju, bet arī kā sekmīgs sporta dižpasākums – WRC Latvijas posms reģiona ekonomikai radījis vairāk kā 24 miljonus lielu apgrozījumu, vēsta "RA Events" preses sekretārs Jānis Unbedahts.

  • "Tet Rally Latvia" kopējais radītais ekonomiskais pienesums reģionam aplēsts 24 267 300 eiro apmērā
  • Uz ralliju ieradušās personas no ārvalstīm Latvijā radījušas pienesumu 14 605 600 eiro apmērā
  • Uz "Tet Rally Latvia" ieradās 10 196 ārvalstu viesi, kuri Latvijā kopumā pavadīja 55 561 nakti
  • "Tet Rally Latvia" televīzijas translācijas 61 pasaules valstī sasniegušas 80,4 miljonus lielu auditoriju
  • Pasaules rallija čempionāta sociālo tīklu kontos radītais saturs parādīts 60,2 miljonus reižu

Aizvadītajā vasarā no 18. līdz 21. jūlijam Latvija pieredzēja vēsturisku brīdi, uzņemot augstākā sportiskā līmeņa un pasaulē atpazīstamās sacensības – WRC posmu. Ņemot vērā Latvijas valsts budžeta līdzekļu investīcijas šī autosporta pasākuma un tūrisma industriju veicinošā pasākuma norisē, tika piesaistīts uzņēmums "KEKonsultācijas", kas "Tet Rally Latvia" norises ietvarā veica plašu ekonomiskās ietekmes pētījumu, gala ziņojuma sagatavošanā izmantojot gan sacensību rīkotāja "RA Events" iesniegtos datus, gan anketēšanas rezultātā gūto informāciju, rallija norises dienās aptaujājot dalībniekus, medijus, profesionāli iesaistītās personas un skatītājus – kopumā 1063 personas.

"KEKonsultācijas" sagatavotā ziņojuma dati rāda, ka šogad notikušais WRC Latvijas posms "Tet Rally Latvia" radījis kopējo ekonomisko pienesumu 24 267 300 eiro apmērā. No šī kopējā apgrozījuma atsevišķi izdalot tikai to daļu, ko radījuši "Tet Rally Latvia" ārvalstu viesi – kuri Latvijā pavadīja kopumā 55 561 nakti – secināts, ka Latvijas ekonomikai no ārvalstu viesiem piesaistītais ekonomiskais pienesums mērāms 14 605 600 eiro apmērā.

"Esmu patiesi lepns par darbu, ko kopš 2021. gada veikusi mana komanda, Latvijā sarīkojot pasaules čempionāta posmu. Pie tam, šie pētījuma dati iekļauj informāciju par tām akreditētajām personām un apmeklētājiem, kuri bija iegādājušies ieejas biļetes. Apzinoties rallija plašo ģeogrāfiju un specifiku, šie ekonomiskā pienesuma dati patiesībā ir vēl augstāki, jo aprēķinos nevaram iekļaut datus par personām, kuras sacensības vēroja bez ieejas biļetes – piemēram, servisa parkā, pilsētas ātrumposmos, vai kādā no rallija dalībnieku zonām. Bet visas šīs personas vieno nepieciešamība iegādāties degvielu un pārtiku, apmaksāt naktsmītnes – tas rada PVN ieņēmumus, akcīzes nodokļa ieņēmumus, kas ļauj sasniegt šādu pozitīvu bilanci.

Vienlaicīgi ar šiem faktiskajiem datiem, WRC Latvijas posms ir sasniedzis iespaidīgus publicitātes datus Latvijas tēla atpazīstamības veicināšanā pasaulē – gan TV, gan medijos, gan arī sociālajos tīklos – radot tikai ilgtermiņā vērtējamas tūrisma datu izmaiņas nākotnē," norādīja "Tet Rally Latvia" direktors Raimonds Strokšs.

Kompānijas "Futures Sports & Entertainment" apkopotie statistiskie dati liecina, ka WRC Latvijas posma "Tet Rally Latvia" norises ar televīzijas translāciju starpniecību sasniegušas kopumā 80,4 miljonos skatītāju lielu auditoriju, pārsniedzot iepriekš publiski izteikto prognozi par 75 miljoniem lielu auditoriju, kas atvasināta no WRC 2023. gada sezonas datiem.

Līdzvērtīgi metriskie dati sasniegti arī pasaules rallija čempionāta sociālo tīklu kontos, kur 2024. gada jūlijā (periodā, kad norisinājās "Tet Rally Latvia") radītais saturs parādīts 60,2 miljonus reižu, bet publicētie video skatīti 25 miljonus reižu. Tāpat nevar nepieminēt sociālo tīklu lietotāju iesaisti, šajā laika periodā fiksējot vairāk par 2 miljoniem sekotāju reakciju (patīk, komentāri, dalīties, citi).

"Šie TV translāciju dati, kuru aprēķinā ietverti 43 mediju partneri, kas nodrošina pārraides 61 pasaules valstī, apstiprina globālo interesi par FIA pasaules rallija čempionāta norisēm un plašo platformu Latvijas, kā tūrisma galamērķa, popularizēšanai!"

"Ne mazāk iespaidīgi dati sasniegti arī Latvijā, kur "Tet Rally Latvia" norises nedēļā par FIA pasaules rallija čempionāta posma norisi Latvijā publicētas 1013 ziņas, ar kuru palīdzību tika sasniegta vairāk kā 43 miljonus liela kumulatīvā (sasummētā) auditorija. Tas ir, pieņemot, ka Latvijā dzīvo 1,879 miljoni iedzīvotāju, tad, vidēji, katrs mūsu valstī mītošais par WRC rallija norisēm šajā nedēļā dzirdējis 23 reizes," par sacensību atspoguļošanu pateicīgs ir Strokšs.

Jau savā debijā, neskatoties šāda plaša mēroga sacensību sarīkošanas izaicinājumiem, "Tet Rally Latvia" saņēma augstus atzinības vārdus – gan no dalībniekiem, gan sacensību uzraugošās Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) un čempionāta rīkotājorganizācijas "WRC Promoter".

"Dinamiski un prasmīgi rallija rīkotāji, labi organizēta pasākuma popularizēšana Latvijas pilsētās, kā arī jauki un plūstoši ātrumposmi," tā par "Tet Rally Latvia" savā sacensību ziņojumā rakstīja FIA Sporta delegāts Timo Rautiainens.

"Godīgi sakot, ātrumposmi ir diezgan patīkami un es izbaudīju braukšanu pa tiem!” tā pēc "Tet Rally Latvia" norises atzina FIA pasaules rallijā čempionāta 2024. gada sezonas līderis Tjerī Noivils no "Hyundai Shell Mobis World Rally Team".

Tikmēr "M-Sport Ford World Rally Team" pilots Adrians Formo izcēla lielo un draudzīgo skatītāju pūli: "Ātrumposmi kopumā bija aizraujoši. Bet vislielākās uzslavas vēlos teikt skatītājiem – viņu bija daudz, un viņi atbalstīja visas ekipāžas – un tas ir jānovērtē, viņi tiešām izbaudīja ralliju!"

Augsts novērtējums saņemts arī no "Toyota Gazoo Racing World Rally Team" pilota Elfina Evansa: "Salīdzinot sacensību organizatorisko līmeni – savā debijas reizē tika sasniegts iespaidīgs rezultāts. Es pat teiktu labāks kā citos rallijos, kas notiek jau ilgu gadus. Tamdēļ – vēlos apsveikt visus, kuri bija iesaistīti rallija rīkošanā!"

FIA pasaules rallija čempionāta rīkotājkompānijas "WRC Promoter" pasākumu direktors Saimons Larkins: "Mums ir skaidrs vēstījums – WRC vēlas atgriezties Latvijā. Vienīgais jautājums ir – kad tas var notikt? Esošajā situācijā nevaram atgriezties nedz 2025. gadā, nedz arī 2026. gadā. Kas attiecas uz tālāku nākotni un 2027. gada sezonu – tad pie šī jautājuma atgriezīsimies nākamā gada aprīlī!"

Pāris mēnešus pēc pasākuma norises iespējams arī atskatīties uz "Tet Rally Latvia" finansiālajiem rādītājiem, sacensību kopējiem izdevumiem sasniedzot 5 384 246 eiro, bet ieņēmumu kopsummai veidojot 5 295 803 eiro. Sacensību sarīkošanas gaitā, "RA Events" veicis nodokļu maksājumus 266 460 eiro apmērā, kā arī maksājumus valsts un pašvaldību iestādēm par kopējo summu 268 762 eiro. Turklāt, "Tet Rally Latvia", tikai no tā rīkotāja aktivitātēm, ir ģenerējis 370 000 eiro lielu PVN. Tomēr nevar nepiebilst, ka sacensību sarīkošanas laikā rīkotājs "RA Events" saskāries arī ar būtiskiem izaicinājumiem tieši budžeta kontekstā – pirmo reizi sarīkojot tik liela mēroga sacensības ir bijis teju neiespējami paredzēt visas izmaksu pozīcijas, kā arī rallijs organizēts laika periodā, kurā Latvijā pieredzēta 25,6% inflācija (2021. gada novembris – 2024. gada jūlijs).

"Tet Rally Latvia" palīdz Latvijas Bērnu atbalsta fondam izveidot un attīstīt sociālās rehabilitācijas pakalpojuma vietu bērniem ar īpašām vajadzībām. Aicinām arī Jūs atbalstīt šo iniciatīvu, veicot ziedojumu: http://www.lbaf.lv/lv/ka-ziedot.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu