Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Aptauja: Liela daļa vecāku baidās par fiziskas, emocionālas un seksuālas vardarbības riskiem bērnu sporta pulciņos

Foto: Mārtiņš Zilgalvis

Aptuveni trešdaļa jeb 38% vecāku baidās par fiziskas vardarbības riskiem bērnu sporta pulciņos, organizācijas "Mammamuntetiem.lv" veiktās aptaujas rezultātus konferencē "Spēle pēc noteikumiem: bērnu seksuālas izmantošanas riski sportā un to prevencija pašvaldībās" pirmdien uzsvēra nodibinājuma "Centrs Dardedze" pārstāve Anda Avena.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka visvairāk jeb 52% aptaujāto vecāku atzinuši, ka baidās par emocionālas vardarbības riskiem bērnu sporta pulciņos, savukārt 35% aptaujāto vecāku visvairāk biedē seksuāla rakstura pārkāpumu risks.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Aleksandrs Samoilovs atzina, ka būtiskākais ir panākt izpratnes un apziņas "revolūciju" sabiedrībā, ka vardarbību var novērst jebkurš, kas par to laikus ceļ trauksmi.

Nevalstiskās organizācijas "Specchio Magico" izpilddirektors un bērnu aizsardzības tiesību jomas eksperts Roko Briganti no Itālijas apgalvoja, ka valstij ir jānosaka skaidras vadlīnijas, pēc kurām vadīties ikvienai sporta organizācijai darbā ar bērniem. Tāpat Bērnu aizsardzības centra pārstāve Inga Eizengrauda akcentēja pašvaldību lomu un to iespējas preventīvo pasākumu plānošanā un proaktīvā starpinstitucionālajā sadarbībā.

Kā vēstīts, pēdējā gada laikā izskanējuši vairāki gadījumi, kad Valsts policija rosinājusi prokuratūrai apsūdzēt trenerus par iespējamu seksuālu vardarbību pret audzēkņiem.

Samoilovs aģentūrai LETA iepriekš paudis, ka sporta skolu audzēkņi līdz šim nav pilnīgi informēti par rīcību situācijās, kad pārkāptas viņu tiesības, tostarp notikusi vardarbība.

Lai risinātu situāciju, sporta skolu vadītāji un sporta speciālisti ir informēti par sistēmu, kā bērniem ziņot par situācijām un kur var vērsties pēc palīdzības. Papildus tam jautājums aktualizēts kvalifikācijas celšanas kursos, kuri pedagogiem obligāti jāiziet, viņš atzīmēja.

Vienlaikus Sporta departamenta direktors cer, ka Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas un Rīgas Stradiņa universitātes apvienošana uzlabos jauno pedagogu apmācīšanu.

Vai izglītības iestādes vadītājam, saņemot ziņas par iespējamiem pārkāpumiem, ir jāvēršas pie tiesībsargājošajām institūcijām, "ir atkarīgs no situācijas", pauda Samoilovs.

Viņš atzīmēja arī sporta federāciju nozīmi, kā pozitīvu piemēru minot Starptautisko šaha federāciju (FIDE), kas esot ziņojusi policijai par pornogrāfiska satura vēstuļu sūtīšanu nepilngadīgajām sportistēm.

"Visām iesaistītām pusēm kopīgi jāstrādā, lai veiktu preventīvus pasākumus, lai šādi gadījumi [turpmāk] nenotiktu," uzskata Samoilovs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu