Beļģija «trillerī» izglābjas pret Japānu un 1/4 finālā tiksies ar Brazīliju

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Atspēlējot divus vārtus un izraujot uzvaru pēdējās sekundēs, Pasaules kausa (PK) izcīņas astotdaļfinālu pirmdien Rostovā pie Donas (Krievija) sasniedz talantīgā Beļģijas futbola izlase, kas ar 3:2 (0:0) pārspēja Japānas valstsvienību, kura neprata nosargāt divu vārtu pārsvaru. Trešos vārtus beļģi guva tiesneša pieliktā kompensācijas laika pēdējās sekundēs, kad pretuzbrukumā precīzi sita Nasers Šadli. Beļģija ceturtdaļfinālā spēkiem mērosies ar Brazīliju.

(Papildināts viss teksts.)

Beļģijas rindās ar vārtu guvumiem izcēlies Jans Vertongens, Maruāns Fellaini un Nasers Šadli, bet Japānas sastāvā vārtus guva Genki Haraguči un Takaši Inui.

Spēles pirmajā puslaikā beļģi bumbu kontrolēja vairāk par savu pretinieci, veidojot vairākus bīstamus uzbrukumus. Japāna spēja izveidot dažus pretuzbrukumus, bet pirmās 45 minūtes noslēdzās bez gūtajiem vārtiem.

Otrajā puslaikā Japāna ātri guva divus vārtus, pārsteidzot savu pretinieci. 48.minūtē Haraguči no labās malas sita bumbu tālajā vārtu stūrī un izvirzīja savu komandu vadībā, bet uzreiz nākamajā Beļģijas uzbrukumā Edens Azārs bumbu sita pret vārtu stabu.

Japāņiem 52.minūtē izdevās panākt divu vārtu pārsvaru, kad ar precīzu tālsitienu izcēlās Inui. Beļģi nonāca nepateicīgā situācijā, taču to izdevās uzlabot pēc veiksmīga Vertongena sitiena ar galvu 69.minūtē, bumbai lidojot precīzi mērķī.

Beļģija spēja izlīdzināt rezultātu, kad uz maiņu nākušais Fellaini bumbu vārtos sita ar galvu 74.minūtē. Abas komandas turpinājumā vēl apmainījās ar bīstamām epizodēm, taču beļģiem pēdējā uzbrukumā izdevās izraut uzvaru.

Japāna otrā puslaika kompensācijas laikā bīstami uzbruka pretinieku vārtiem, bet Beļģija izrāvās pretuzbrukumā, kad pēc Tomā Menjē piespēles bumbu garām palaida Romelu Lukaku, bet uz maiņu nākušais Šadli kompensācijas laika trešajā minūtē to raidīja precīzi tīklā.

Japānai vairs nebija laika, lai izlīdzinātu rezultātu, beļģiem sarežģītā spēlē iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Beļģija - Japāna 3:2 (0:0)

Vārtu guvēji: 1:0 Genki Haraguči (48'), 2:0 Takaši Inui (52'), 2:1 Jans Vertongens (69'), 2:2 Maruāns Felīni (74'), 3:2 Nasers Šadlī (94').

Beļģijas izlases sastāvs: Tibo Kurtuā, Tomā Menjē, Tobijs Alderveirelds, Jans Vertongens, Vensāns Kompanī, Janniks Karasko (Nasers Šadlī, 65.min.), Aksels Vitsels, Kevins de Brujne, Edens Azārs, Romelu Lukaku, Drīss Mertenss (Maruāns Fellaini, 65.min.).

Japānas izlases sastāvs: Eidži Kavašima, Gens Šodži, Juto Nagatomo, Maja Jošida, Hiroki Sakai, Genki Haraguči (Keisuke Honda, 81.min.), Gaku Šibasaki (Hotaru Jamaguči, 81.min.), Šindži Kagava, Takaši Inui, Makoto Hasebe, Juja Osako.

    Francijai uzvarot Argentīnu un Urugvajai pieveicot Portugāli, abas komandas savā starpā tiksies ceturtdaļfinālā, bet vēl vienā šīs fāzes divcīņā sacentīsies Krievija un Horvātija, kas svētdien «pendelēs» pārspēja attiecīgi Spāniju un Dāniju. Šīs dienas pirmajā astotdaļfināla spēlē Brazīlija ar 2:0 apspēlēja Meksiku.

    Vēl viens ceturtdaļfināla pāris tiks noskaidrots otrdien, kad savstarpējus mačus aizvadīs Zviedrija un Šveice, kā arī Anglija un Kolumbija.

    Beļģijas valstsvienība šajā Pasaules kausā izcīnījusi uzvaras visās trijās spēlēs - pret Panamu (3:0), pret Tunisiju (5:2) un pret Angliju (1:0), iegūdama pirmo vietu G grupā. Tikmēr Japānas futbolisti bija otrie H grupā - viņi vispirms ar 2:1 uzvarēja Kolumbiju, pēc tam nospēlēja 2:2 ar Senegālu un noslēgumā ar 0:1 piekāpās Polijai. Japāņi astotdaļfinālā iekļuva tikai tāpēc, ka viņiem apakšgrupu turnīrā bija mazāk nopelnītu dzelteno kartīšu nekā senegāliešiem.

    Beļģijas talantīgā izlase Pasaules kausā startē 13.reizi, bet līdz šim tikai vienu reizi sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986.gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā ar 0:1 tika atzīts nākamās vicečempiones Argentīnas pārākums. Komandas galvenais treneris ir Roberto Martiness.

    Japāna startē savā sestajā finālturnīrā pēc kārtas. Labākais sasniegums līdz šim viņiem ir grupu turnīra pārvarēšana 2002. un 2010.gadā. Pirms četriem gadiem Brazīlijā trīs spēlēs nācās samierināties tikai ar vienu punktu. Japānas izlasi trenē Akira Nišino, kurš par galveno treneri tika apstiprināts vien aprīlī, nomainot atlaisto bosnieti Vahidu Halilhodziču. Lai arī Halilhodziča vadībā Japāna kvalificējās Pasaules kausam, tai pārbaudes spēlēs bija pārāk vāji rezultāti, kas šo speciālistu lika atbrīvot no amata.

    Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

    Sacensībās sākotnēji piedalījās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs tika salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēļu stadijā, kas sākās no astotdaļfināla.

    Sacensības risinās viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

    Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

    Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

    Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu