Latvijas hokejisti piedzīvo smagu sagrāvi pret Somijas valstsvienību

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ļoti smagu zaudējumu pasaules čempionātā (PČ) Herningā (Dānija) sestdien piedzīvoja Latvijas nacionālā hokeja komanda, kas B apakšgrupas otrajā mačā ar 1:8 (0:3, 0:2, 1:3) cieta sagrāvi pret Somijas izlasi. Vienīgos vārtus Latvijas valstsvienības labā guva Rihards Bukarts. Somi demonstrēja skatāmu hokeju un apliecināja savu pārspēku jau no pirmajām minūtēm. Sešu rezultativitātes punktus uzvarētājiem nopelnīja talantīgais Sebastians Aho.

Latvijas izlases sastāvā par labāko šajā mačā tika nosaukts uzbrucējs Ronalds Ķēniņš, kamēr somiem šo godu izpelnījās Teuvo Tereveinens.

Salīdzinot ar pirmo turnīra pirmo maču pret Norvēģijas valstsvienību, Latvijas izlases vārtos svētdienas cīņā stājās Kristers Gudļevskis, kurš bija spiests kapitulēt jau otrajā minūtē, jo ātrajā uzbrukumā viņu pārspēja Aho. Pēc neveiksmīgā sākuma pāris uzbrukumus izdevās aizskriet arī Latvijai, tomēr nekas bīstams uz Ville Husso netika izveidots.

Savukārt astotajā minūtē Latvijas valstsvienība nonāca iedzinējos jau ar 0:2, kad partnera metienu no zilās līnijas pielaboja Savinainens. Neilgi pēc tam Gudļevskis glāba komandu no vēl viena vārtu zaudējuma, kad viņš atvairīja atkārtotu metienu no vārtu priekšas. Pirmā reālā vārtu gūšanas iespēja Latvijai radās pirmās trešdaļas vidū, kad pretuzbrukumā aizskrēja Rūdolfs Balcers un Ronalds Ķēniņš, kurš izgājienā divi pret viens izvēlējās nepiespēlēt partnerim un pats izdarīja metienu, kas gan nebija sekmīgs.

Somijas valstsvienībai pirmajā trešdaļā piederēja izteikts pārsvars, tāpēc Gudļevskim darba bija daudz. Somi spēlēja aktīvu hokeju, bet pēc Suomelas metiena ripa 18.minūtē atlēca no Latvijas izlases vārtsarga un, atsitusies pret vairākiem spēlētājiem, nonāca vārtos. Pirmā trešdaļa arī noslēdzās ar 3:0 par labu Somijai.

Tieši Latvijas komanda pirmā tika pie iespējas šajā mačā spēlēt vairākumā, kad noteikumu tika pārkāpti pret Gintu Meiju, turklāt minūti vēlāk ar augsti paceltu nūju pret Rodrigo Ābolu nospēlēja Markuss Nutivāra, kuram tika piešķirts 2+2 minūšu sods. Līdz ar to Latvija minūti varēja spēlēt lielajā vairākumā. Tas gan palika nerealizēts, lai gan vienība izdarīja spiedienu uz somu vārtiem.

Spēlējot piecatā pret četriem, rupju kļūdu savā aizsardzības zonā pieļāva Oskars Cibuļskis, kurš deva diagonālu piespēli, ko viegli pārvēra Aho, viņam otro reizi šajā cīņā pārspējot Gudļevski. Pēc vēl vienu vārtu zaudējuma Latvijas valstsvienība atvērās un sāka veidot mērķtiecīgākus uzbrukumus uz Somijas vārtiem, vienā no epizodēm pie vārtiem teju tiekot Ābolam. Tiesa, par spīti nelielai Latvijas ofensīvai somu vārtsargs Husso nebija pārspējams.

Mača 35.minūtē rezultāts kļuva jau 5:0, kad viltīgu piespēli no aizvārtes veica Aho, bet Savinainens raidīja ripu nomānītā Gudļevska brīvajā vārtu stūrī. Neilgu brīdi vēlāk noraidījumu nopelnīja Vitālijs Pavlovs, bet vairākumu pretinieki nerealizēja. Pēdējās otrās trešdaļas minūtēs iniciatīva pilnībā piederēja Somijas valstsvienībai, tomēr rezultāts vairs nemainījās.

Jau noslēdzošā perioda ievadā noraidījumu nopelnīja Kristiāns Rubīns, turklāt krietnu laiciņu bija aizturētais sods, jo Latvijas hokejisti vienkārši ilgu laiku nespēja atņemt somiem ripu. Vairākumu Somijas hokejisti izmantoja, kad pēc lieliskas un ātras saspēles 6:0 panāca Tereveinens. Brīdi vēlāk noraidījumu saņēma arī Frenks Razgals, ko ar vēl vienu precīzu metienu izmantoja Rantanens.

Par spīti iespaidīgajam pārsvaram somiem turpināja piederēt pārsvars, kas arī vainagojās rezultātiem 52.minūtē Tereveinens panāca jau iespaidīgo 8:0. Latvijas hokejisti izskatījās pilnībā pazaudējuši dzinuli spēlēt, tomēr vismaz goda vārtus Latvijai ar tālu un precīzu metienu nepilnas 20 sekundes vēlāk guva Rihards Bukarts. Pēcāk Latvija tika arī pie iespējas spēlēt vairākumā, taču tas bija vien uz neilgu laiku, jo pēcāk noraidījumu saņēma Ronalds Ķēniņš.

Mača izskaņā rezultāts vairs nemainījās, duelim noslēdzoties ar 8:1 par labu Somijai.

Latvija - Somija 1:8 (0:3, 0:2, 1:3)

Vārtu guvēji: 1:0 Sebastians Aho (Savinainens) (1:24), 2:0 Veli Mati Savinainens (Heiskanens, Aho) (7:44), 3:0 Anti Suomela (17:16), 4:0 Sebastians Aho (27:31, maz.), 5:0 Veli Mati Savinainens (Tereveinens) (34:49), 6:0 Teuvo Tereveinens (Rantanens, Granlunds) (46:29, vair.), 7:0 Miko Rantanens (Aho, Tereveinens) (47:28, vair.), 8:0 Teuvo Tereveinens (Nutivāra, Aho) (51:10), 8:1 Rihards Bukarts (Balinskis) (51:38).

Latvijas hokejisti turnīra ievadā ar 3:2 pagarinājumā pārspēja Norvēģiju. Ar diviem gūtiem vārtiem, tajā skaitā uzvaru nesošajiem, izcēlās Rūdolfs Balcers, bet vienu reizi precīzi meta Rodrigo Ābols.

Savukārt Somija turnīra ievadā ar 8:1 sagrāva Dienvidkoreju.

Pēc mača ar Somiju Latvijai otrdien gaidāma tikšanās ar Dienvidkoreju, divas dienas vēlāk ar ASV, sestdien paredzēts duelis ar olimpisko vicečempioni Vāciju, tālāk būs cīņa ar hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvjiem, bet apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts 15.maijā ar spēli pret Dāniju.

Boba Hārtlija trenētā Latvijas izlase pirms pasaules čempionāta cieta deviņus zaudējumus deviņās spēlēs, kā arī vēl divas reizes zaudēja iepriekš februārī aizvadītā pārbaudes turnīrā, līdz ar to valstsvienībai bija 11 neveiksmju sērija.

Šogad sagatavošanās posmā treneriem problēmu netrūka, jo vairāki potenciālie izlases līderi dažādu iemeslu dēļ šoreiz valstsvienībai atteica. Lielākie zaudējumi ir iepriekšējo trīs gadu izlases kapteiņa Kaspara Daugaviņa, tehniskā uzbrucēja Laura Dārziņa, kā arī vienīgā Latvijas NHL spēlētāja Zemgus Girgensona iztrūkums. Visiem trim hokejistiem, tāpat kā pieredzējušajam Jānim Spruktam, aizsargam Artūram Kuldam, vārtsargiem Ivaram Punnenovam un Jānim Kalniņam, kā arī aizsargam Kristoferam Bindulim, dalību planētas meistarsacīkstēs liedza veselības problēmas.

Iepriekš arī bija skaidrs, ka uz izlasi netiks aicināts pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, savukārt tādi pieredzējuši aizsargi kā Georgs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs jau iepriekšējos gadus vairs netika izskatīti kā palīgi valstsvienībai.

Tiesa, pirmo reizi kopš 2010.gada Latvijas izlasei pasaules čempionātā palīdzēs Mārtiņš Karsums, kurš iepriekšējos gadus nevarēja spēlēt ceļgala problēmu dēļ.

Sagatavošanās posma sākumā izlases kandidātu vidū pārsvarā bija gados jaunie spēlētāji, vairākiem no viņiem piedzīvojot debiju nacionālās izlases kreklā. Tā uz pirmajām divām pārbaudes spēlēm pret Norvēģiju vienīgais spēlētājs ar pasaules čempionātu pieredzi bija Vitālijs Pavlovs.

Par izlases līderiem tiek uzskatīti vārtsargs Elvis Merzļikins, aizsargi Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis, uzbrucēji Miks Indrašis, Roberts Bukarts, Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs. Lieliski sevi sagatavošanās procesā apliecināja arī trenera Arta Ābola dēls Rodrigo Ābols, kurš pārbaudes mačos guva trīs no astoņiem Latvijas izlases vārtiem, kā arī atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Trešdien tika paziņots Latvijas izlases sastāvs, bet par kapteini nozīmēts Čehijā spēlējošais Roberts Bukarts, kamēr viņa asistenti būs aizsargi Cibuļskis un Sotnieks, kā arī uzbrucēji Indrašis un Andris Džeriņš.

Izlasē tiek gaidīts arī uzbrucējs Teodors Bļugers, kurš gan pagaidām vēl ir NHL kluba Pitsburgas «Penguins» rīcībā, kas cīnās Stenlija kausa izcīņā.

Somijas izlase šobrīd turnīram pieteikusi 21 hokejistu, no kuriem trešā daļa jeb septiņi spēlētāji ir ar NHL pierakstu. Ļoti rezultatīvu sezonu NHL aizvadīja abi Karolīnas «Hurricanes» uzbrucēji Teuvo Tereveinens (23+41) un Sebastians Aho (29+36), kā arī Minesotas «Wild» hokejists Mikaels Granlunds (21+46) un Miko Rantanens (29+55) no Kolorādo «Avalanche».

Latvija ar Somiju pasaules čempionātā tikusies septiņas reizes. Pirmajā sešās cīņās tika ciesti seši zaudējumi un reizi nospēlēts neizšķirti, bet pirms četriem gadiem somi tika uzveikti ar 3:2.

Abas komandas spēkojās arī pārbaudes mačos pirms pasaules čempionāta, latviešiem ciešot divus «sausos» zaudējumus - 0:5 un 0:3.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 4. līdz 15.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atradās 13.pozīcijā, kas ir par vienu vietu zemāk nekā pērn, kamēr līdere ir Kanāda.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice), Kristers Gudļevskis (Bridžportas «Sound Tigers», AHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas «Monsters», AHL);

aizsargi - Guntis Galviņš, Kristaps Zīle, Uvis Balinskis (visi - Rīgas «Dinamo», KHL), Edgars Siksna (Karagandas «Sarjarka», VHL), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas «Tigers», WHL); Kristaps Sotnieks (Toljati «Lada», KHL), Ralfs Freibergs (Zlīnas «Aukro Berani», Čehija), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija);

uzbrucēji - Roberts Bukarts («Aukro Berani»), Ņikita Jevpalovs, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Gints Meija, Gunārs Skvorcovs, Oskars Batņa, Frenks Razgals, (visi - Rīgas «Dinamo», KHL), Mārtiņš Karsums (Maskavas «Dinamo», KHL), Rodrigo Ābols («Orebro», Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē «Barracuda», AHL), Rihards Bukarts (Belīnes «Eisbaren», Vācija), Andris Džeriņš («Mountfield»), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes «Lions», Šveice), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL).

Somijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Harri Seteri (Floridas «Panthers», NHL), Ville Husso (Sanantonio «Rampage», AHL);

aizsargi - Ville Poka (Rokfordas «IceHogs», AHL), Tommi Kiviste (Helsinku «Jokerit», KHL), Jūliuss Honka (Dalasas «Stars», NHL), Miro Heiskanens (Helsinku IFK), Jūso Rīkola (Kuopio «KalPa»), Mīka Koivisto (Oulu «Karpat»), Sakari Manninens («Orebro», Zviedrija), Markuss Nutivāra (Klīvlendas «Monsters», AHL);

uzbrucēji - Marko Antila, Peka Jormaka (abi - Helsinku «Jokerit», KHL), Saku Meenalanens (Oulu «Karpat»), Veli Mati Savinainens (Hantimansijskas «Jugra», KHL), Teuvo Tereveinens, Sebastians Aho (abi - Karolīnas «Hurricanes», NHL), Janne Pesonenes (Vekšes «Lakers», Zviedrija), Kasperi Kapanens (Toronto «Maple Leafs», NHL), Mikaels Granlunds (Minesotas «Wild», NHL), Anti Suomela (Jiveskiles JYP), Miko Rantanens (Kolorādo «Avalanche», NHL).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu