Bijušais basketbola izlašu direktors vaino LBS šantāžā un prēmijas izspiešanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Bijušais Latvijas basketbola izlašu direktors Māris Jučmanis vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot Latvijas Basketbola savienību (LBS) ar tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu priekšgalā šantāžā un mēģinājumos izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Ziņa precizēta.

Šneps aģentūrai LETA Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem. Viņš skaidro, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot.

Tomēr Šnepa skaidrojums par Jučmaņa it kā atstātām saistībām izbrīna LBS valdes locekli Edgaru Jaunupu, kurš aģentūrai LETA teica, ka LBS ir noslēgusi pagājušo finanšu gadu, bet ģenerālsekretārs ne par kādiem līdzekļu pārtēriņiem nav informējis. Gluži pretēji – Šneps esot ziņojis, ka viss ir kārtībā.

Jučmanis LBS strādā kopš 2010.gada un joprojām ir šīs organizācijas darbinieks, taču kopš pagājušā gada 14.oktobra ir bērna kopšanas atvaļinājumā un savus pienākumus varētu atsākt veikt nākamā gada februārī.

Pagājušā gada izskaņā Jučmanis saņēma Ministru kabineta piešķirto prēmiju 5524,79 eiro apmērā par izciliem sasniegumiem sportā. Prēmija viņam kā Latvijas izlases direktoram pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017.gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā. Latvijas komanda ar Kārli Paulu Lasmani, Nauri Miezi, Edgaru Krūmiņu un Agni Čavaru sastāvā šajā sporta veidā, kas iekļauts arī 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, negaidīti par kontinenta čempioniem kļuva pagājušā gada jūlijā.

Tiesa, jau pirms prēmijas saņemšanas Šneps decembrī Jučmani esot informējis, ka naudas summa būs jāziedo LBS, bet pats no tās drīkstot paturēt vien 3%, jo tāda esot ierastā kārtība, iesniegumā KNAB raksta bijušais izlašu direktors.

Šā gada 9. janvārī Jučmanis no Šnepa esot saņēmis «WhatsApp» ziņu: «Sveiks! Lūdzu ieskaiti ziedojumu», kam bijis pievienots attēls ar LBS rekvizītiem. Uz šo ziņu neko neesot atbildējis.

Pēc desmit dienām - 19. janvārī - Šneps sūtījis jaunu «WhatsApp» ziņu: «Sveiks! Kas ar ziedojumu?». Jučmanis esot atbildējis, ka nevēlas to darīt, vienlaikus atgādinot, ka joprojām nav saņēmis atalgojumu par oktobri. Bijušais izlašu direktors uzskata, ka par oktobri viņam nav samaksāts, lai piespiestu veikt ziedojumu.

Savukārt 2. martā Jučmanis no LBS finanšu direktora Arvīda Grigaļāviča saņēmis organizācijas prezidenta Valda Voina parakstītu darba devēja rīkojumu par paskaidrojumu pieprasīšanu. Viņam esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

«No Grigaļāviča teiktā sapratu, ka LBS ģenerālsekretārs Šneps ir gatavs atstāt minēto pieprasījumu bez virzības, ja es nekavējoties noziedošu iepriekš minēto prēmiju,» iesniegumā likumsargiem raksta Jučmanis.

Sarunā ar aģentūru LETA Jučmanis LBS rīcību saistībā ar vairāk nekā 53 000 eiro piedzīšanu raksturoja kā šantāžu.

«Kopš Šnepa ziņojumiem «WhatsApp» grupā pagāja nepilni divi mēneši. Atteicos ziedot savu prēmiju un tad 2.martā no LBS saņēmu dokumentu, ka mani sūdzēs tiesā par vairāk nekā 53 000 eiro,» situāciju aprakstīja Jučmanis. «Skaidrs, ka tā ir šantāža, un vērsos KNAB.»

Jučmanis lūdza KNAB veikt visas procesuālās darbības viņa tiesību aizstāvībai un vainīgos saukt pie atbildības.

Pēc Jučmaņa teiktā, to, vai un kādi bijuši pārtēriņi, varētu pateikt kāds no LBS valdes locekļiem, jo viņi balso un apstiprina budžetu, bet līdz šim par ko tādu viņš nebija dzirdējis.

Jučmanis uz LBS atsūtīto dokumentu par pārtēriņu bija jāatbild līdz 5. martam, tomēr viņš labāk izvēlējies vērsties KNAB.

Šneps sarunā ar aģentūru LETA Jučmaņa teikto par prēmijas izspiešanu nodēvēja par nepatiesību: «Tās ir muļķības,» viņš teica.

Ģenerālsekretārs skaidro, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības. «Savu darbu viņš ir beidzis, bet rēķini turpina nākt,» norādīja Šneps, kurš apstiprināja, ka bijušajam izlašu direktoram ir izsūtīts dokuments par pārtēriņiem. Uz šo ziņojumu viņam esot jāatbild 14 dienu laikā.

«Māris [Jučmanis] atbildēja par izlašu budžetu. Neviens cits tos tēriņus nekontrolē, vai arī dara to periodiski. Vadība paraksta tikai rēķinus. Par to, vai varam [konkrētus tēriņus] atļauties, atbild katras struktūrvienības vadītājs, šajā gadījumā Jučmanis,» skaidroja Šneps.

Viņš teica, ka LBS konstatējusi pārtēriņus un tagad par to nosūtījusi Jučmanim «juridiski korekti sakārtotu dokumentu».

Tikmēr LBS valdes loceklis Jaunups bija pārsteigts, izdzirdot par LBS finanšu līdzekļu pārtēriņu.

«Esam noslēguši pagājušo finansiālo gadu. No ģenerālsekretāra nekādas šādas informācijas nebija, tieši pretēji – bija ziņojums, ka viss ir kārtībā,» aģentūrai LETA sacīja Jaunups.

Pēc Jaunupa teiktā, tas ir kāds pārpratums vai arī kas pilnīgi jauns, par ko viņš kā valdes loceklis un valde kopumā dzird pirmo reizi.

LBS budžeta izpilde tiek vērtēta vairākas reizes gadā, kā arī noslēdzot finansiālo gadu.

«Vairākkārt esam skatījuši pagājušā gada budžeta izpildi. Nevienu brīdi nav ziņots par kādiem pārtēriņiem, kur nu vēl tik lielas summas apjomā. Nevienu reizi nav bijusi kāda pretenzija, ka izdevumi pārsniegtu plānu vai būtu ārpus paredzēta budžeta,» norādīja Jaunups.

Aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies saņemt informāciju no KNAB par Jučmaņa iesnieguma tālāko virzību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu