Olimpiskā dienasgrāmata: Phjončhanā bija zemestrīce?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pēc darbīgas dienas biju tik ļoti aizmidzis, ka pēc pieciem no rīta savā telefonā nepamanīju brīdinājumu par zemestrīci netālu no Phjončhanas. Šķita, ka es ko tādu esmu nosapņojis, bet pēcāk kolēģi stāstīja, ka tiešām netālu no Olimpiādes bijusi zemestrīce.

Kā liecina informācija, zemestrīce Korejas pussalā gan neesot bijusi pārlieku stipra – 4,6 magnitūdas, bet Phjončhanā tās grūdieni praktiski nebija jūtami, jo tā atradusies nepilnus 200 kilometrus no epicentra.

Nekādu satraukumu par šo dabas kataklizmu Olimpiādē nevarēja just, un viss ritēja savu ierasto gaitu.

Pat brokastīs, kas kļuvušas par žurnālistu dienas svarīgāko maltīti, varēja dzirdēt varbūt vien kādu pušplēstu vārdu.

Tiesa, organizatori pēcāk paziņoja, ka olimpiskie objekti spēj izturēt vairāk nekā 7,0 magnitūdu spēcīgus grūdienus. Jācer, ka uz savas ādas to gan šeit nenāksies izbaudīt. Tiesa, no telefonā atsūtītā brīdinājuma saprast vispār neko nevarēja, jo neprotu korejiešu valodu, tāpēc tas droši vien ir galvenais iemesls, kāpēc nepievērsu ziņojumam pārāk lielu uzmanību.

Olimpisko spēļu norises vietu gan vēl joprojām nomāc citi dabas untumi, piemēram, stiprs vējš un sals. Šo abu komponentu apvienošanās gaisa temperatūrai šķietami liek būt krietni zemākai, bet naktī uz pirmdienu tā jau ir noslīdējusi zem -14 grādiem pēc Celsija. Organizatori jau brīdinājuši medijus un olimpisko spēļu apmeklētājus ģērbties silti, īpaši piekodinot to darīt vakarā, kad saule jau ir norietējusi un termometra stabiņš piedzīvo strauju kritumu.

Šīs pavisam noteikti ir aukstākās olimpiskās spēles šajā gadsimtā, tomēr situācija varētu uzlaboties nākamās nedēļas vidū, kad gaiss dienas laikā varētu iesilt pat līdz desmit grādiem.

Brīžiem skarbie laikapstākļi ietekmējuši arī olimpisko spēļu norisi, jo stiprā vēja un aukstuma dēļ šodien tika atceltas sacensības vīriešu nobraucienā, kur starts bija paredzēts arī Latvijas labākajam kalnu slēpotājam Kristapam Zvejniekam. Sacīkstes šajā disciplīnā tagad pārceltas uz 15.februāri, bet todien plānotais supergigants norisināsies 16.februārī.

Līdz ar to svētdien Latvijas sportisti uz starta devās tikai divās disciplīnās. Ne pārāk veiksmīgas sacensības desmit kilometru sprintā vīriešiem izvērtās vienai no mūsu cerībām Andrejam Rastorgujevam, kurš ar trim kļūdām šaušanā ieņēma vien 24.vietu. Lai gan pirms noslēdzošās ugunslīnijas viņam bija reāli pacīnīties par medaļām, tomēr tika pieļautas divas kļūdas.

Nedaudz vīlies par šo sacensību rezultātu bija Rastorgujeva treneris Intars Berkulis, kurš norādīja, ka viņa audzēknim ir iekšā pacīnīties par augstākajām vietām.

Tikmēr vēl viens Latvijas biatlonists Oskars Muižnieks, kuram šī ir debija Olimpiādē, svētdien sprintā bija 66.pozīcijā un nekvalificējās pirmdienas iedzīšanai.

Lai arī biatlons tiek uzskatīts par vienu no prestižākajiem ziemas sporta veidiem, Phjončhanā tas pagaidām nav bijis augsti apmeklēts, jo tribīnes stadionā svētdien bija teju pustukšas. Korejiešiem vairāk pie sirds iet tādi sporta veidi kā šorttreks ātrslidošanā.

Savukārt ārpus pirmā desmitnieka savā olimpiskajā debijā svētdien palika kamaniņu braucējs Kristers Aparjods, kurš bija spiests samierināties ar 11.vietu, lai gan pēc sestdien veiktajiem pirmajiem diviem braucieniem viņš bija vēl septītais.

Savukārt Inārs Kivlenieks ieņēma tikai 20.vietu, turklāt pēc sacensībām viņš bija tik sarūgtināts, ka nerunāja ar medijiem.

Vēl sestdien viņš ieminējās, ka, iespējams, Phjončhanas Olimpiāde būs viņa pēdējās sacensības, ja tajās tiks startēts neveiksmīgi. Tikmēr Artūrs Dārznieks palika 24.pozīcijā.

Jauna nedēļa pirmdien sāksies ar vairākiem Latvijas olimpiešu startiem. Jau no rīta, kas pēc Latvijas laika būs naktī, milzu slalomā startēs kalnu slēpotāja Lelde Gasūna, bet iedzīšanu aizvadīs Baiba Bendika un Rastorgujevs, kā arī pirmos divus braucienus aizvadīs kamaniņu braucējas Elīza Cauce, Ulla Zirne un Kendija Aparjode.

Turam īkšķus!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu