Latvijas handbolisti izšķirīgajā mačā Klaipēdā piekāpjas Lietuvai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: handball.lv

Latvijas vīriešu handbola izlase svētdien Klaipēdā izšķirošajā cīņā par iekļūšanu 2019.gada pasaules čempionāta «play-off» kārtā ar rezultātu 27:29 (15:15) zaudēja Lietuvai, šķiroties no izredzēm tikt uz planētas meistarsacīkstēm.

Latvijas izlase parādīja savu labāko sniegumu šajā turnīrā, taču ar to bija par maz uzvarai. Armanda Uščina trenētā komanda aizvadīja neveiksmīgu otro puslaiku, kurā ļāva pretiniekiem iegūt trīs vārtu pārsvaru, ko beigās nespēja atspēlēt.

Šajā mačā Latvijai, lai tā izcīnītu pirmo vietu turnīrā, bija nepieciešama tikai uzvara, bet Lietuvai pietika ar neizšķirtu.

Zaudētāju komandā lielisks bija Aivis Jurdžs, kurš guva desmit vārtus, kamēr sešas reizes precīzs bija Latvijas pēdējo gadu labākais handbolists Dainis Krištopāns. Vēl četrus vārtus guva Austris Tuminskis, bet trīs reizes izcēlās Egils Politers.

Tikmēr Lietuvas izlasē Aidens Malašinsks iemeta desmit, bet Mindaugs Dumčs sešus vārtus.

Spēle Latvijai sākās neveiksmīgi, jo 11.minūtē tā nokļuva iedzinējos ar 2:5. Tiesa, pēc tam Krištopāns ar Jurdžu, kuriem piebalsoja Māris Veršakovs un Ņikita Pančenko, spēja panākt izlīdzinājumu 7:7.

Turpinājumā mājinieki veica vēl vienu izrāvienu, panākot 12:9, taču Latvija atkal atspēlējās, jo lielisks bija Jurdžs, kurš sešas sekundes pirms puslaika beigām Latviju otro reizi šajā mačā izvirzīja vadībā ar 15:14. Tiesa, divas sekundes pirms sirēnas mājinieki ar tālu metienu, kuru izpildīja Mindaugs Dumčs, spēja panākt neizšķirtu.

Diemžēl otrā puslaika sākumā labāka bija Lietuva, kura 39.minūtē panāca 21:17 savā labā, vairs vadību neatdodot. Latvijas izlase nepadevās un spēlētāji sevi netaupīja, Jurdžam 44.minūtē starpību samazinot līdz minimumam 20:21. Tomēr pēc tam Lietuva atjaunoja trīs vārtu pārsvaru 24:21, beigās Latviju tuvāk par divu vārtu atstarpi nepielaižot.

Abas vienības līdz šai spēlei pirmajos divos mačos bija guvušas uzvaras. Latvija piektdien ar 24:21 uzvarēja Gruziju, bet dienu vēlāk spraigā cīņā, pateicoties Krištopāna pēdējo sekunžu vārtiem, ar 29:28 pieveica arī Izraēlu. Savukārt Lietuvas handbolisti izraēliešus uzvarēja ar 36:20, bet gruzīnus - ar 24:20.

Turnīra noslēgumā Lietuva tika pie sešiem, bet Latvija četriem punktiem, kamēr Gruzija un Izraēla tika pie punkta, jo svētdien savā starpā nospēlēja neizšķirti 23:23 (12:12). Trešo vietu ieņēma gruzīni, kuriem bija labāka iemesto un ielaisto vārtu attiecība.

Pasaules čempionāta kvalifikācijā tikai grupas uzvarētāja iekļuva izšķirošajā «play-off» kārtā. Komandas, kas divu spēļu summā uzvarēs «play-off» kārtā, kvalificēsies pasaules čempionātam.

Nespējot vienoties par tradicionālo izspēles kārtību, aizvadot pa vienai spēlei ar katru pretinieku gan savā laukumā, gan izbraukumā, vairākas valstsvienības bija izteikušas vēlmi kvalifikācijas turnīru rīkot savā valstī, tādējādi rīkotāju nācās noteikt izlozē. Pērn augustā notikušajā izlozē pirmās rīkošanas tiesības tika ielozētas Gruzijas Handbola federācijai, taču tā atteicās no iespējas organizēt turnīru savā valstī, tādējādi tiesības automātiski nonāca Lietuvas Handbola federācijas rīcībā.

Jau pirms šī turnīra sākuma Latvijas valstsvienības galvenais treneris Armands Uščins nenoliedza, ka svarīgākais mačs būs tieši pret Lietuvu.

Lietuva bija ļoti tuvu, lai iekļūtu šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, tomēr zaudēja izšķirošajā kvalifikācijas mačā, šķiroties no cerībām. Vēl pagājušā gadsimta beigu daļā Lietuvas valstsvienība pa reizei piedalījās pasaules un Eiropas čempionāta finālturnīros, kontinenta meistarsacīkstēs 1998.gadā izcīnot astoto vietu.

Uz Klaipēdu Latvijas valstsvienība devās 17 spēlētāju sastāvā, tādējādi tikai pirms katras konkrētās spēles tiks izlemts, kurš paliks malā, jo mačam drīkst pieteikt 16 spēlētājus.

Latvijas valstsvienībai devies talkā arī pašmāju labākais handbolists Dainis Krištopāns, tāpat izlasei palīdzēs Aivis Jurdžs un citi vadošie spēlētāji.

No ārzemēs spēlējošajiem Latvijai palīgā devušies Krištopāns, Jurdžs, izlases kapteinis Ingars Dude, vārtsargi Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, Toms Lielais, Raivis Gorbunovs, Elvijs Borodovskis un Māris Veršakovs.

Iepriekšējos mačos Latvijas izlase pērnā gada nogalē Rīgas domes kausa izcīņā ar 24:29 zaudēja Nīderlandei, ar 25:22 uzvarēja Igauniju un nospēlēja neizšķirti 26:26 ar Ēģipti.

Iepriekšējā pasaules čempionāta kvalifikācijā Latvijas izlase aizpērn dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz finālturnīru. Toreiz kvalifikācijas «play-off» kārtā ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kas iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

2019.gada pasaules čempionāts handbolā norisināsies nākamā gada janvāri, izlasēm par titulu spēkojoties Dānijā un Vācijā. Finālturnīrā vieta rezervēta mājiniecēm un 2017.gada čempionei Francijai. Tāpat no Vecā kontinenta trīs ceļazīmes saņems šī gada Eiropas čempionāta medaļnieces, kā arī vēl astoņas izlases caur kvalifikācijas turnīru.

Latvijas handbola izlases sastāvs 2019.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēm Klaipēdā: Artūrs Kuģis («TV Grosswallstadt», Vācija), Raitis Puriņš, Rihards Leja (abi - Rīgas «Celtnieks»), Edgars Kukša («VFL Fredenbeck», Vācija), Nils Kreicbergs, Austris Tuminskis, Egils Politers (visi - Dobeles «Tenax»), Toms Lielais («Bad Blankenburg», Vācija), Aivis Jurdžs («Leipzig», Vācija), Raivis Gorbunovs («Šala», Slovākija), Dainis Krištopāns (Skopjes «Vardar», Maķedonija), Guntis Piļpuks (Ludzas «Latgols», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ņikita Pančenko (Dobeles «Tenax», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ingars Dude (Limožas «Hand87», Francija), Artis Laganovskis («Ogre»/«Miandum»), Māris Veršakovs («Pforzheim», Vācija), Elvijs Borodovskis («TSG Hassloch», Vācija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu