Latvijas handbolisti ar uzvaru sāk PČ kvalifikācijas turnīru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Romualds Vambuts / handball.lv

Latvijas vīriešu handbola izlase piektdien Klaipēdā ar teicamu sniegumu spēles galotnē uzvarēja Gruzijas valstsvienību 2019.gada pasaules čempionāta (PČ) kvalifikācijas turnīra pirmajā mačā.

Latvijas izlase svinēja panākumu ar rezultātu 24:21 (11:12), spēles pēdējās septiņās minūtēs pretiniekiem neļaujot gūt vārtus.

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 5 vārtiem bija pieredzējušais Aivis Jurdžs, kamēr pa 3 reizēm izcēlās Māris Veršakovs, Dainis Krištopāns, Nils Kreicbergs, Ingars Dude un Egils Politers, kurš tika atzīts par labāko Latvijas izlases rindās.

Tikmēr Gruzijas izlasē septiņus vārtus guva Giorgi Chovrebadze, bet sešas reizes izcēlās Irakli Čikovani.

Spēle bija ļoti līdzīga, nevienai no komandām neiegūstot lielāku pārsvaru par trim vārtiem.

Rezultātu atklāja Latvijas izlases gados jaunais spēlētājs Ņikita Pančenko, kurš vēl 2016.gadā pārstāvēja Latvijas U-18 izlasi. Turpinājumā spēle gan bija ļoti līdzīga, taču 20.minūtē pēc Jurdža un Veršakova metieniem Latvija spēja panākt 8:6 savā labā.

Vēl pēc trim minūtēm Jurdžs pārsvaru palielināja līdz 10:7, tomēr puslaika beigas labāk nospēlēja gruzīni, kuri vispirms panāca izlīdzinājumu, bet desmit sekundes pirms sirēnas pēc Rati Mahaladzes metiena izvirzījās arī vadībā ar 12:11.

Arī otrais puslaiks sākās ar Pančenko precīzu metienu, Latvijai pēc tam vēl vairākas reizes panākot neizšķirtu. Vadību atgūt gan neizdevās, bet 15 minūtes pirms spēles beigām Gruzija spēja panākt 19:17 savā labā.

Latvijas handbolisti atbildēja ar trim gūtiem vārtiem pēc kārtas, jo Elvijs Borodovskis realizēja septiņu metru soda metienu, pēc tam izceļoties arī Dudem un Politeram (20:19).

Pēdējās desmit minūtes bija ļoti saspringtas, jo Gruzija vēl panāca 21:20 savā labā, taču tad izcēlās Dude un divas reizes Politers, savukārt cīņai punktu pielika Jurdžs, Latvijai svinot skaistu uzvaru.

Kvalifikācijas turnīra pirmās dienas otrā spēlē mājiniece Lietuva ar 36:20 (17:7) sagrāva Izraēlu.

Sestdien latvieši tiksies ar Izraēlu, bet svētdien spēkosies ar mājinieci Lietuvu, šo dueli tiešraidē translējot Latvijas Televīzijas 7.kanālam.

Pasaules čempionāta kvalifikācijā tikai grupas uzvarētāja iekļūs izšķirošajā «play-off» kārtā. Komandas, kas divu spēļu summā uzvarēs «play-off» kārtā, kvalificēsies pasaules čempionātam.

Nespējot vienoties par tradicionālo izspēles kārtību, aizvadot pa vienai spēlei ar katru pretinieku gan savā laukumā, gan izbraukumā, vairākas valstsvienības bija izteikušas vēlmi kvalifikācijas turnīru rīkot savā valstī, tādējādi rīkotāju nācās noteikt izlozē.

Pērn augustā notikušajā izlozē pirmās rīkošanas tiesības tika ielozētas Gruzijas Handbola federācijai, taču tā atteicās no iespējas organizēt turnīru savā valstī, tādējādi tiesības automātiski nonāca Lietuvas Handbola federācijas rīcībā.

Latvijas handbola izlases galvenais treneris Armands Uščins šonedēļ atzina, ka Gruzijas izlase ir vismazāk zināmā no visām pretiniecēm, jo tā uz katru sabraukumu brauc ar citu sastāvu.

Līdz šim oficiālās spēlēs Latvija un Gruzija bija sacentusies piecreiz, trijos gadījumos uzvaru izcīnot latviešiem. Tālajā 1999.gadā latvieši un gruzīni sacentās Eiropas čempionāta kvalifikācijā un abas reizes Latvija zaudēja ar 18:19 un 23:27.

Savukārt nākamās trīs tikšanās reizes mūsējiem bija veiksmīgākas – 2007.gadā gruzīni tika sakauti ar 38:20 un 32:29, bet 2010.gadā līdzīgā cīņā pieveikti ar 22:21.

Zīmīgi, ka 2007.gada spēlēs pret Gruziju latviešu līderis bija pašreizējais valstsvienības galvenais treneris Uščins.

Uz Klaipēdu Latvijas valstsvienība devusies 17 spēlētāju sastāvā, tādējādi tikai pirms katras konkrētās spēles tiks izlemts, kurš paliks malā, jo mačam drīkst pieteikt 16 spēlētājus.

Iepriekšējos mačos Latvijas izlase pērnā gada nogalē Rīgas domes kausa izcīņā ar 24:29 zaudēja Nīderlandei, ar 25:22 uzvarēja Igauniju un nospēlēja neizšķirti 26:26 ar Ēģipti.

Iepriekšējā pasaules čempionāta kvalifikācijā Latvijas izlase aizpērn dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz finālturnīru. Toreiz kvalifikācijas «play-off» kārtā ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kas iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

2019.gada pasaules čempionāts handbolā norisināsies nākamā gada janvāri, izlasēm par titulu spēkojoties Dānijā un Vācijā. Finālturnīrā vieta rezervēta mājiniecēm un 2017.gada čempionei Francijai. Tāpat no Vecā kontinenta trīs ceļazīmes saņems šī gada Eiropas čempionāta medaļnieces, kā arī vēl astoņas izlases caur kvalifikācijas turnīru.

Latvijas handbola izlases sastāvs 2019.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēm Klaipēdā:

Artūrs Kuģis («TV Grosswallstadt», Vācija), Raitis Puriņš, Rihards Leja (abi - Rīgas «Celtnieks»), Edgars Kukša («VFL Fredenbeck», Vācija), Nils Kreicbergs, Austris Tuminskis, Egils Politers (visi - Dobeles «Tenax»), Toms Lielais («Bad Blankenburg», Vācija), Aivis Jurdžs («Leipzig», Vācija), Raivis Gorbunovs («Šala», Slovākija), Dainis Krištopāns (Skopjes «Vardar», Maķedonija), Guntis Piļpuks (Ludzas «Latgols», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ņikita Pančenko (Dobeles «Tenax», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ingars Dude (Limožas «Hand87», Francija), Artis Laganovskis («Ogre»/«Miandum»), Māris Veršakovs («Pforzheim», Vācija), Elvijs Borodovskis («TSG Hassloch», Vācija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu