Vecvagara debijā basketbola izlase zaudē Turcijai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Basketbola savienība (basket.lv)

Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Arņa Vecvagara debijā piektdien izbraukumā 2019. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē ar rezultātu 73:85 (20:14, 14:23, 20:30, 19:18) atzina Turcijas pārākumu.

Latvijas izlases rindās ar 25 punktiem un 6 atlēkušajām bumbām izcēlās Žanis Peiners, 15 punkti un 5 bumbas zem groziem bija Anžejam Pasečņikam, 12 punktus iemeta izlases kapteinis Jānis Blūms, bet 8 punkti, 5 atlēkušās bumbas un 7 rezultatīvas piespēles bija Aigaram Šķēlem.

Latvijas basketbolisti maču iesāka ar 8:0 izrāvienu un neļāva pretiniekiem septiņas minūtes gūt punktus no spēles. Pirmo puslaiku latvieši zaudēja ar rezultātu 34:37, izrādīdami pretestību arī otrā puslaika sākumā. Tiesa, pēc tam turkiem izdevās pakāpeniski palielināt savu pārsvaru, Latvijas basketbolistiem nespējot iesaistīties cīņā par uzvaru spēlē.

Debiju valstsvienībā oficiālajās spēlēs piedzīvoja Rodions Kurucs un Artūrs Ausējs, kuram izdevās gūt divus punktus un izcīnīt trīs bumbas zem groziem.

Mačā pret Turcijas valstsvienību Latvijas izlases galvenā trenera amatā debitēja Arnis Vecvagars, kurš šajā postenī aizstājis ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

Turcijas izlasē rezultatīvākais ar 24 punktiem bija Melihs Mahmutolu, kurš realizēja sešus tālmetienus.

Maču starta pieciniekā sāka Pasečņiks, Aigars Šķēle, Ojārs Siliņš, Peiners un Ingus Jakovičs. Rezultātu ar divpunktu metienu atklāja Pasečņiks, kurš vēlāk realizēja arī divus «sodiņus», bet Šķēle pēc pusotras nospēlētas minūtes panāca jau 6:0. Minūti vēlāk no groza apakšas Pasečņiks panāca jau astoņu punktu izrāvienu latviešiem, kas turkiem lika ņemt minūtes pārtraukumu. Pēc atpūtas un trenera norāžu saņemšanas turki guva savus pirmos punktus mačā, realizējot soda metienus pēc Siliņa pārkāpuma.

Turpinājumā uz turku diviem precīziem soda metieniem, ar vienu atbildēja Pasečņiks. Nākamajās divās minūtēs rezultāts palika nemainīgs līdz Peiners ar caurgājienu un precīzu «sodiņu» panāca 11:4. Turki savus pirmos punktus no spēles guva trīsarpus minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām, kad Melihs Mahmutolu realizēja tālmetienu, bet otrā laukuma galā ar to pašu atbildēja Jānis Blūms. Minūti vēlāk ar vēl vienu «trejaci» Blūms panāca 18:10, bet līdz ceturkšņa beigām grozu izdevās iekarot arī Peineram, latviešiem pirmo ceturtdaļu uzvarot ar 20:14.

Otrās ceturtdaļas sākumā sasteigtie uzbrukumi un individuālā spēle latviešiem traucēja palielināt pārsvaru, bet pēc nospēlētām divām minūtēm Jakovičs ar «trejaci» panāca 23:16. Uz pretinieku trīspunktu gājienu ar sekmīgu uzbrukuma noslēgumu atbildēja Šķēle. Līdz ceturtdaļas vidum turki Latvijas pārsvaru samazināja līdz diviem punktiem (25:23), bet nu jau savu trešo tālmetienu realizēja Blūms (28:23). Kad līdz puslaika beigām bija palikušas nepilnas trīs minūtes, Semihs Erdens ar bumbas triecienu grozā no augšas izvirzīja vadībā turkus (31:30).

Lai gan Blūms ar soda metienu izlīdzināja rezultātu, tomēr turku nākamajā uzbrukumā Barišs Ermišs ar tālmetienu panāca jau plus trīs punktus laukuma saimniekiem (34:31). Vēlreiz izlīdzinājumu panāca arī Peiners, kuram padevās sekmīgs trīspunktu gājiens. Turpinājumā turki realizēja savu kārtējo tālmetienu otrajā ceturtdaļā, taču pirms tam atskanēja tiesneša svilpe, jo savainojumu guva Erdens. Pieredzējušais turku basketbolists pameta laukuma, bet mājinieku tālmetiens netika ieskaitīts. Tiesa, četras sekundes pirms došanās uz ģērbtuvēm Mahmutolu tomēr izdevās iemest vēl vienu tālmetienu, tādējādi latvieši pirmo puslaiku zaudēja ar 34:37.

Otrā puslaika sākumā Pasečņiks ar «alley-opp» metienu divus punktus atguva, taču Mahmutolu atkal bija precīzs aiz tālmetienu līnijas (36:40). Turpinājumā Šķēle un Peiners panāca neizšķirtu 40:40, taču vēl viens Mahmutolu «trejacis» lika latviešiem nonākt iedzinējos. Tiesa, arī Pasečņiks bija sev neierasti precīzs no tālienes, bet nedaudz vēlāk viņš ar vienu soda metienu panāca 44:48. Pēc tam sekoja veiksmīgi mājinieku uzbrukumi, kas viņiem ļāva panākt 11 punktu pārsvaru (55:44).

Turpinājumā Jakovičs un Peiners neļāva pretiniekiem attālināties rezultātā, taču Mahmutolu precīzie tālmetieni palīdzēja turkiem saglabāt 11 punktu handikapu (63:52). Līdz ceturtdaļas beigām divus soda metienus realizēja Blūms, bet latvieši mazajā pārtraukumā devās ar 13 punktu deficītu (54:67).

Ceturtās ceturtdaļas pirmajās trīs minūtēs latviešiem bija nesekmīgi uzbrukumi, kā rezultātā tika sasniegts 17 punktu deficīts (54:71). Ceturtdaļas turpinājumā ar diviem tālmetieniem atzīmējās Rolands Freimanis, kurš trīs minūtes pirms pamatlaika beigām panāca 69:77. Tāpat astoņi punkti (71:79) komandas šķīra pēc Peinera diviem precīziem soda metieniem, taču turpinājumā latviešiem neizdevās vēl tuvāk pietuvoties rezultātā un tika piedzīvots zaudējums.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvijas basketbolisti svētdien «Arēnā Rīga» tiksies ar Zviedriju, bet Ukraina uzņems Turciju.

Latvijas izlasei šajā nedēļas nogalē gaidāms saspringts grafiks. Pēc mača ar Turciju tā lidos uz Viļņu, bet pēc tam veiks piecu stundu ilgu autobusa braucienu uz Rīgu. Tā rezultātā komanda «Arēnā Rīga» nepagūs aizvadīt pilnvērtīgu treniņu, kamēr svētdienas pretiniece Zviedrijas izlase Rīgā ieradīsies pat ātrāk par Latviju un pagūs arī patrenēties.

2019. gada Pasaules kausa kvalifikācija, Eiropas zonas B apakšgrupa

  • 24. novembrī Turcija - Latvija
  • 26. novembrī plkst. 17 Latvija - Zviedrija (biļetes var iegādāties basket.lv)
  • 23. februārī Latvija - Ukraina
  • 26. februārī Latvija - Turcija
  • 28. jūnijā Zviedrija - Latvija
  • 1. jūlijā Ukraina - Latvija

B grupas trīs labākās vienības otrajā posmā ar A grupas (Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija) labāko trijotni no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim cīnīsies par trim ceļazīmēm uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, kas 2019. gada rudenī notiks Ķīnā.

2019. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā Ķīnā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Līdzīgi kā daudzām citām izlasēm arī Latvijai vismaz šajā sasaukumā jāiztiek bez vairākiem līderiem. Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB) ķīviņa dēļ komandā nav Eirolīgā spēlējošie Jānis Timma, Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks, tāpat jau iepriekš bija skaidrs, ka valstsvienībai nevarēs palīdzēt Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) esošie latvieši Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

Tāpat slimības dēļ uz Turciju nav devies Rolands Šmits, kuru aizvietojis rezervists Iļja Gromovs. Treneri gan cer uz Šmita dalību svētdien gaidāmajā mačā pret Zviedriju.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu