Austrijas kalnu slēpotājas 70.gados cietušas no seksuālas vardarbības

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Divas kādreizējās Austrijas izlases kalnu slēpotājas atklājušas, ka pagājušā gadsimta 70.gados komandā notikušas izvarošanas, kā arī treneru un vīriešu komandas sportistu seksuāla vardarbība pret komandas biedrenēm.

«Bija pārkāpumi un seksuāla vardarbība no treneriem, pārraugiem, kolēģiem un apkalpojošās brigādes,» laikrakstam «Der Standard» šonedēļ pavēstīja bijusī Austrijas čempione nobraucienā Nikola Verdeniga, kura sportā bija pazīstama ar meitas uzvārdu Špīsa. Viņa atklāja, ka jau 16 gadu vecumā viņu piedzirdījis un izvarojis kāds slēpotājs.

Bijusī slēpotāja atklāja, ka jauno slēpotāju skolā direktors ierosinājis kādam audzēknim viņu izvarot, kamēr pats slepeni skatījies, atrodoties ārpus istabas. Tomēr Verdeniga sacīja, ka izdevies atbrīvoties, iesperot uzbrucējam pa kājstarpi.

Viņa arī atceras, ka kādas kolēģes pirmo seksuālo pieredzi slepeni filmējuši puiši.

Pēc šīs intervijas ierunājās arī kāda cita slēpotāja, kura vēlējās palikt anonīma, kas apstiprināja, ka tas viss ir patiesība. «Šajā laikā kaut kas notika ar katru, taču visi klusēja,» viņa teica.

Tiesa, abu slēpotāju teiktais Austrijā arī nokritizēts. Tā 1980.gada olimpiskā čempione nobraucienā Annemarija Mozere-Prēla sacīja, ka «nekas, vispār nekas tāds nenotika» ar slēpotājām laikā, kad viņa pati bija sportiste. Viņa arī norādīja, ka apvainojumi nomelno Austrijas treneru labo slavu.

Austrijas Slēpošanas federācijas vadītājs Peters Šrekšnādels sacīja, ka pēc 1990.gada, kad viņš kļuva par federācijas šefu, par šādām lietām neko nav dzirdējis. «Ja kas tāds notiktu mūsdienās, mēs iejauktos un tiktu skaidrībā īsā laikā,» uzsvēra organizācijas vadītājs.

Tikmēr federācijas konsultante dzimuma jautājumos, olimpiskā čempione Petra Kronbergere uzteica Verdenigas drosmi un aicināja visus sportistus ar līdzīgu pieredzi sazināties ar viņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu