Latviešu sporta video sistēmu uzņēmums iekaro pasauli

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Straujāk augošais un progresīvākais sporta video sistēmu uzņēmums Latvijā iekļauts starp desmit visattīstošākajiem sporta inovāciju uzņēmumiem Eiropā. Video sistēmu uzņēmums «PlayGineering Systems» izveidojis nākotnes inovācijas sporta pasaulei. «PlayGineering Systems» sniedz jaunus analītikas paņēmienus, attīsta statistikas datus vairāk nekā tikai piespēļu vai bloķēto metienu ailītē. Tas ir produkts, ko sporta pasaule ir gaidījusi gadu desmitiem. Saruna ar vienu no uzņēmuma dibinātājiem Ričardu Fomratu, kurš uzver, ka panākumi nāk tikai ar smagu darbu.

- Cik liela nepieciešamība ir izprast pašu spēli, lai veidotu analītisku sistēmu?

- Ja tu nolasi visu, ko spēlētāji dara laukumā, tad vari ģenerēt ārkārtīgi daudz datu, tādējādi paplašinot statistiku un analītiku. Pašlaik statistika tiek ievākta manuāli, lielāko daļu statistikas pasaulē fiksē uz papīra. Precizitāte ir zem 60%, viens, divi vai seši statistiķi nevar izsekot visām darbībām laukumā, turklāt pašlaik tiek skaitīti tikai cipari. Svarīgākais ir vieta laukumā, no kuras tiek izdarīts metiens vai citas darbības. Mēs katru metienu, katru piespēli skaitām ne tikai ciparos, bet arī zinām konkrētu vietu laukumā, kur tiek realizēti attiecīgie momenti. Tas dod ļoti ātru un saprotamu ieskatu jebkuram trenerim, spēlētājam - viņa stiprās un vājās puses. Viens no mūsu topošajiem klientiem smējās: pēc šī nebūs yes, but... [jā, bet... - tulk.]. Nebūs vairs iespējams nepamatoti attaisnoties.

- Programma sniedz ne tikai plašāku ieskatu stratēģiskajā lauciņā, bet arī liek spēlētājiem vairāk strādāt un parāda viņu vājās vietas?

- Svarīgi spēlētājiem sniegt pašanalīzi, redzēt savas stratēģiskās kļūdas. To ir daudz grūtāk saprast, kad atrodies laukumā vai skaties no malas. Mēs šo skatu sniedzam no augšas - ar skatu uz visu laukumu vienā video attēlā.

- Ar ko jūsu piedāvātais produkts atšķiras no alternatīvām sistēmām citviet pasaulē?

- Šāda veida tehnoloģijas līdz šim bija pieejamas tikai NHL, NBA un citām pasaules līmeņa līgām, tās joprojām maksā apmēram pusmiljonu. Mūsu radītā tehnoloģija ir pilnīgi atšķirīga no jebkā, kas eksistē. Konkurentiem sistēmas vairāk balstītas uz dzelžiem un dārgām kamerām. Mēs ļoti labi zinām, kā strādā viņu risinājumi, bet mēs to darām pavisam citādāk. Rezultātā nodrošinām sistēmas par pieejamu budžetu, bet arī plašu savstarpējo integrāciju. Konkurenti izmanto pilnīgi atšķirīgas tehnoloģijas, spēlētājus uz laukuma viņi attēlo ar ziliem un sarkaniem aplīšiem, kas skraida pa laukumu, ripa vai bumba ir attiecīgi melns aplītis. Problēma ir tajā, ka, skatoties uz aplīti, tu neredzi, vai viņš stāv ar muguru vai priekšu pret pretinieku, ar kuru roku tiek veikts metiens, vai efektīvi darbojas aizsardzībā, vai arī stāv un tikai noskatās spēli. Mēs piedāvājam risinājumu, salīmējot kopā video no laukuma augšas reālajā laikā, viss veidojas vienā kopīgā bildē video ekrānā. Katra atpazītā darbība automātiski tiek izgriezta ārā video formātā, un vari noskatīties pāris sekunžu garo fragmentu. Piemēram, lai pārbaudītu, vai ir vērts pacelt spēlētāju augstāk, tu izvēlies 14. spēlētāju un apskaties, kā viņš ir veicis metienus pa vārtiem, kā atdevis piespēles. Iegūsti papildus vērtīgu informāciju, neņemot tikai sauso ciparu statistiku.

Pie video sistēmu ierīcēm
Pie video sistēmu ierīcēm Foto: no personīgā arhīva

- Ar vārtu video sistēmām jūs nodarbojaties jau pāris gadus, apkalpojat arī Rīgas «Dinamo», Latvijas hokeja izlasi un citas organizācijas. Kā darbojas šī sistēma?

- Ar referee produktu [tiesāšanas sistēma - tulk.] mēs tirgū bijām jau no 2011. gada. Sākotnēji bijām tikai hokejā, pēc tam iegājām basketbolā, nodrošinām tiesāšanu arī florbola pasaules čempionātam Rīgā. Sistēmas ir uzstādītas ne tikai Eiropā, bet arī Dienvidkorejā un Ķīnā. Toreiz šis bija pamatprodukts, tagad vairāk papildinošā sistēma. Svarīgi, ka tiesāšanas sistēma arī integrējas tajā pašā platformā. Konkurenti izmanto limitēti specifiskas kameras, ar kurām bildi nav iespējams parādīt televīzijā. Mūsu filmētais attēls ir tāds pats, kā filmēts no parastas kameras. Tiešraidēm mēs varam piedāvāt daudz leņķu, var izmantot ne tikai robota kameras, bet arī bildi no referee sistēmas [vārtos un virs vārtiem]. Paveras plašs iespēju loks, pateicoties platformas universalitātei. Tāpat esam radījuši platformu, kas ir universāla visiem sporta veidiem, jānomaina tikai uzstādījumi, lai izmantotu attiecīgi hokejam, basketbolam, handbolam, un nāk vēl citi jauni sporta veidi klāt. Čemodānā, rokas bagāžas izmērā, ir serveris, paņem to un aizbrauc uz jebkuru pasaules malu, uzstādīšana aizņem aptuveni 90 minūtes, var automātiski filmēt spēli, kur tradicionāli būtu jāiegulda 4 -5 cilvēku darbs. Spēles tiek filmētas no trim leņķiem. Filmēšanas izmaksas tiek samazinātas līdz nullei, Eiropā vienas spēles filmēšana vidēji izmaksā aptuveni 10 tūkstošus eiro. Tādējādi mēs šo programmu padarām pieejamu junioru, sieviešu līgām, amatieriem un citām organizācijām. Patenti reģistrēti no lietām, kuras esam pētījuši, ir pat tādas lietas, par kurām nav bijis neviens zinātnisks raksts. Tas nozīmē, ka daudz lietu, ar kurām esam strādājuši, ir radikāli atšķirīgas no tā, kas iepriekš ticis izmantots un radīts pasaulē.

- Gadu laikā firma ir strauji attīstījusies, kas ir galvenie panākumu atslēgas produkti?

- Viens no mūsu pakalpojumiem ir robotu kamera, tā dod iespēju ne tikai automātiski filmēt spēli, bet arī būt plašiem kameru izvēlē. Varam uzstādīt salīdzinoši lētu IP kameru un varam ielikt dārgu tiešraižu kameru, kas maksā ap desmit tūkstošiem. Sistēma vada kronšteinu [balsteni], uz kura ir uzstādīta kamera. Attiecīgi ir nepieciešama speciāla kalibrācija, kuru iestata pirms spēles, lai sistēma zina, uz kurieni kamera ir pagriezta. Nav nepieciešams operators aiz katras kameras, kas tradicionāli ir lielāka izmaksu daļa, filmējot spēles; sistēma automātiski pārslēdzas starp šim kamerām. Kompānijas bestsellers [visvairāk pārdotais - tulk.] ir trīs kameru risinājums, cena ir ap 10 tūkstošiem, kas jau iekļauj kameras, kabeļus un visu pārējo. Sistēma var būt mobila vai stacionāri uzstādīta, atnes čemodānu, kur nepieciešams. Trīs kameru risinājums sastāv no attiecīgā skaita kamerām, kur vidējā ir 4K izšķirtspējā, ļoti augstā kvalitātē. Divas Full HD [pilnas izšķirtspējas] kameras sānos, 4K kamerai ir tik laba izšķirtspēja, ka tā viena var sekot līdzi spēlētājiem un pietuvinās līdz Full HD vai HD izšķirtspējai. Izskatās, ka kameru vada operators, bet patiesībā to visu dara sistēma. Laukumā ir uzstādīta vieta, kur vidējā kamera pārslēdzas uz sānu kamerām, kad spēlētāju vairums šķērso līniju un pavada x sekundes.

Ar saviem produktiem neplānojam konkurēt ar televīzijas kompānijām, cilvēks vienmēr to varēs izdarīt labāk, jo viņam ir smadzenes, viņš var paredzēt notikumus uz priekšu. Neplānojam atņemt darbu operatoriem vai televīzijas kompānijām, jo visas toplīgas spēles viņi turpinās filmēt jebkurā gadījumā. Mēs viņiem dodam iespēju filmēt vairāk spēļu: ja televīzijas kompānijā ir astoņi operatori, tad maksimums var filmēt divas futbola spēles. Mūsu gadījumā viņi var nosegt vairāk spēļu. Nav noslēpums, ka Eurosport kanālā katra spēle tiek atkārtota vismaz trīs reizes, jo satura radīšana ir ārkārtīgi dārga, viņi saskaras ar ierobežojumiem, mēs maksimāli noņemam ierobežojumus, automatizējot šīs lietas.

- Cik liels palīgs treneriem ir šī sistēma?

- Treneris nevar uzkrāt tik daudz informācijas, no kuras vietas spēlētājs met rezultatīvi un no kurienes viņš neiemet. Programmā ieskaties heat map [karte, kurā rādās spēlētāju precizitātes siltums no attiecīgas laukuma pozīcijas], un pilnībā skaidrs, kur ir problēma konkrētajam spēlētājam, ar ko jāstrādā, kuras ir stiprās un vājās puses. Viens skats un viss, nav nepieciešamības skatīties cauri ciparu kaudzēm.

Ričards Fomrats, Valdis Zītars, Sanita Meijere un Viktors Kurakins
Ričards Fomrats, Valdis Zītars, Sanita Meijere un Viktors Kurakins Foto: Lotārs Zariņš

Liekot speciālus tagus uz spēlētājiem, ir iespējams iegūt tikai trīs statistikas - spēlētāja ātrumu, cik daudz viņš ir noskrējis un cik daudz laika uz laukuma pavadījis. Nekādas saistības ar to, no kurienes meta, kam atdeva piespēles, tomēr būtiskākā statistikas daļa saistīta tieši iterācijā ar bumbu. Ar šiem konkurentu tagiem statistikas daļa ir ierobežota, ja gribi iegūt pilnvērtīgāku statistiku, tad jāliek raidītājs bumbā vai ripā, tomēr visi līdzšinējie testi ir bijuši nesekmīgi. Arī FIFA, izvēloties bumbu, ar raidītāju bumbā vai bez, goal line [vārtu līnija] tehnoloģijā izvēlējās bumbu bez raidītāja. Nav runa, ka mainās bumbas vai ripas uzvedība un citi kvalificējošie kritēriji, un precizitāte. Būtiski, ka, liekot jebko bumbā vai ripā, tu kļūsti ārkārtīgi ierobežots ražotāju skaita ziņā, otrkārt, katra bumba vai ripa ir jāsertificē līgā.

- Ieejot jaunā sportā, jūs varat padziļināti izpētīt, kādas statistikas iespējas nepieciešams sniegt. Kā jūs izvērtējat, kuri ir svarīgākie statistikas dati?

- Izvēlējāmies stratēģiju, ka negājām padziļināti katrā sporta veidā atsevišķi, mēs sākotnēji skatījāmies, kādas ir universālās stratēģijas populārākajiem sportiem. Koncentrējāmies uz to, lai padarītu šo daļu maksimāli vienkāršu un ģenerētu astoņas pamata statistikas, sākotnēji četriem sporta veidiem. Nākamais sporta veids būs futbols, kuram arī sākumā piedāvāsim astoņas statistikas; kad pamatsolis ir izdarīts, tad mēs ejam dziļāk katrā sportā un ģenerējam papildu statistikas. Piemēram, nākamajā gadā basketbolam mums būs atlēkušās bumbas, handbolam - 6-0, 5-1 aizsardzības stratēģijas, vēl dažādas lietas šiem sportiem. Realitāte tāda, ka atgriezenisko saiti no treneriem varam iegūt, kad sākam dot kaut kādu saturu, - redzam, kas ir svarīgi, un koncentrējamies uz būtiskāko. Tirgū varam izplesties plašāk ne tikai tāpēc, ka esam kļuvuši pieejami, bet arī tāpēc, ka esam vairākos sportos paralēli. Pilns produkts ar analītiku, automātisku filmēšanu un video tiesāšanu maksā zem 100 tūkstošiem eiro. Summa ir mazāka nekā konkurentu produktiem pašizmaksa. Mērķis ir radīt produktu pieejamu komandām, federācijām, līgām un sportiem, kuriem nekad tas nav bijis pieejams. Esam izveidojuši produktu, kas precīzi atbilst mūsu klientu vēlmēm. Produktu, ko komandas ir gaidījušas gadu desmitiem un kurš nav bijis pieejams.

- Kompānija ir pārstāvēta vairākās valstīs, kura bija jūsu pēdējā veiksmīgā prezentācija citviet pasaulē?

- Mums ir bijušas ļoti labas demonstrācijas, pēdējā veiksmīgā bija Francijā, kuru prezentējām Parīzes domei un pilsētas vicemēram, kurš ir atbildīgs par sportu. Viņiem visvairāk patika, cik viegli sistēma ir adaptējama dažādiem sporta veidiem un situācijām. Demo versijā rādījām futbolu, viņi redzēja, kā sistēma automātiski pārslēdzās starp kamerām, vienā laukuma pusē trenējās bērni, otrā laukuma pusē četrpadsmitgadīgi jaunieši spēlēja uz vieniem vārtiem. Vicemērs palūdza, vai varam pārslēgties tā, ka filmē tikai vienu laukuma pusi, mēs to izdarījām mazāk nekā desmit minūtēs. Pēc minūtes mēs dabūjām pasūtījumu, pirmo piegādi uz Parīzi veicam jau šogad.

- Varētu teikt, ka jūs esat tīrasiņu latviešu uzņēmums. Cik liela komanda stāv aiz visām inovācijām?

- Vienam paveikt visu darbu būtu neiespējami, ieguldīts milzīgs komandas darbs. Mums ir gudri, zinoši un talantīgi cilvēki, kuri māk atrast netradicionālus risinājumus. Esmu ļoti priecīgs par komandu, kas ir izveidojusies gan programmētāju pusē, gan menedžmentā, mūsu cilvēki ir ārkārtīgi spēcīgi katrā jomā. Mans darbs ir uzturēt motivāciju un azartu darbiniekos, kāda tā ir bijusi līdz šim. Daudz palīdz tas, ka mēs darām lietas, kuras neviens iepriekš nav darījis un kas ir pilnībā unikālas. Gada laikā esam izauguši līdz 23 cilvēku lielai komandai, mēnesī papildinām komandu ar 1 - 2 cilvēkiem. Šajā virzienā sākām strādāt 2013. gadā. Ļoti būtiski ir ieklausīties klientā, kas viņam ir svarīgi. Likām kopā sakarības, nākamajiem klientiem uzdevām pareizos jautājumus un guvām apstiprinošas atbildes.

- Izstrādātas sistēmas ir salīdzināmas ar pasaules vadošo sporta līgu rādītajām tehnikas iespējām. Kādi ir uzņēmuma nākotnes plāni?

- Mērķtiecīgi gājām šajā virzienā, tāpēc labi zinām, ko tehniski darām, un tagad zinām piecus gadus uz priekšu, ko veiksim tehnoloģijas attīstībā. Pašlaik esam pārstāvēti 20 valstīs, kur attiecīgi ir mūsu pārstāvji, dīleri, partneri, kas ne tikai uzstāda, bet apkalpo sistēmas. Es ar Valdi, kas ir mūsu pārdošanas vadītājs, un ar Anriju, kas atbild par biznesa attīstību, daudz laika pavadām lidmašīnās, visur pasaulē. Savu produktu tirgum pilnvērtīgi sākām piedāvāt apmēram pirms pusgada. Neviens no topošajiem klientiem nav teicis, ka viņus neinteresē kāds piedāvājums no mūsu klāsta. Esam ļoti precīzi trāpījuši uz vajadzību, kas nav bijusi gadu desmitiem. Visi skatījušies uz līmeni kāds ir NHL, NBA, Premjerlīgā vai citos pasaules klases turnīros, domājuši - cik forši, ja mums kas tāds būtu. Mēs esam radījuši šo iespēju viņiem to dabūt.

Kopā ar Parīzes pašvaldības pārstāvjiem
Kopā ar Parīzes pašvaldības pārstāvjiem Foto: no personīgā arhīva

- Pirms kāda laika sarunā ar Pekinas «Kuņluņ Red Star» tehnisko direktoru Raiti Pilsētnieku viņš izteicās, ka jūsu kompānija bija vienīgā, kas trīs nedēļu laikā varēja uzstādīt savu sistēmu Pekinā un desmit dienu laikā Šanhajā. Tāpat esat novērsuši dažādas ķibeles saistībā ar kameru zādzību. Iesaistoties Ķīnas tirgū, esat iesējuši auglīgu sēklu, domājot par 2018. gada Ziemas olimpiādi?

- Tagad esam procesā ar Phjončhanas olimpiādi, mums ir uzstādīta sistēma ar Korejas hokeja asociāciju, viņi testē un skatās. Ja kauliņi pareizi sakritīs, tad būsim arī Olimpiādē.

- Kompānijas moto ir Choose the future [izvēlies nākotni -tulk.], tātad jūs esat tās nākotnes veidotāji?

- Pilnīgi noteikti, mēs arī turpinām to veidot. Mums ir skaidri un stratēģiski plāni, kurus zina arī investori, esam piesaistījuši pusmiljonu investīcijās. Svarīgi ir komunikācija ar investoriem, viņi ļauj mums strādāt, un iepazīstinām ar nākotnes plāniem. Mūsu viedokļi ļoti sakrīt. Vienlaikus mēs augam straujāk, nekā mums tiek līdzi cilvēka resurss. Katru gadu mēs arī būtiski pārsniedzam investoru uzstādītos mērķus, kas ir patīkami mums pašiem.

- Jūsu kompānijas straujā izaugsme ir definējama kā veiksmes vai smaga darba rezultāts?

- Sportā tev arī nepietiek ar veiksmi, jāiegulda ir anomāls darbs, lai tiktu līdz zvaigznēm. Katrs darbinieks iegulda milzīgu darbu visos procesos. Viss, ko esam sasnieguši, ir bijis, nepiedaloties nevienā izstādē, nepopularizējot to plaši, strādājot ar ierobežota apjoma iespējām. Tikai tagad būsim pasaules lielākajā sporta tehnoloģiju izstādē Ženēvā decembrī, būsim Minhenē nākamā gada februārī. Tur par mums uzzinās vēl plašāk, pēc šīm izstādēm var gaidīt globālu ekspansiju. Nākamajā gadā plānojam iekarot ASV tirgu, par mums interesējas dažādi dīleri, kas vēlas kļūt par partneriem. Nedaudz prātīgi skatāmies tajā virzienā, jo tas ir liels tirgus, mēs veicam arī izpēti, lai ar karstu galvu nelēktu iekšā. Viens no riskiem, ka Amerikā var reģistrēt patentu lietām, kuras normāli Eiropā nebūtu iespējamas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu