Prokuratūra pieprasa divu gadu cietumsodu Neimaram

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spānijas prokuratūra pieprasījusi Brazīlijas futbola zvaigznei Neimaram divu gadu cietumsodu un desmit miljonu eiro lielu soda naudu par viņa korupcijas apvīto pāreju uz spāņu grandu «Barcelona».

Neimars no Brazīlijas komandas «Santos» uz «Barcelona» pārcēlās 2013.gadā, kad spāņu klubs par viņa iegūšanu it kā esot samaksājis 57,1 miljonu eiro. Tomēr Spānijas prokuratūra ir pārliecināta, ka patiesā darījuma summa bija vairāk nekā 83 miljoni eiro, tai tiekot sadalītai atsevišķos līgumos.

Prokuratūra līdzīgu soda mēru pieprasījusi arī Neimara tēvam, bet bijušajam «Barcelona» prezidentam Sandro Roseljam tiek prasīti pieci gadi cietumā par krāpšanos un korupciju.

Uz nepilnībām transfērā norādīja Neimara iepriekšējais klubs «Santos», kas 2013.gadā par futbolista pāreju saņēma 17,1 miljonu eiro, taču summai vajadzēja būt lielākai, jo darījuma patiesā summa tika slēpta.

Brazīlijas investīciju grupa DIS, kam piederēja 40% tiesības uz futbolistu, uzstāja, ka tai šajā transfērā tika nodarīts finansiāls kaitējums, tāpēc tā vērsās tiesā. Zīmīgi, ka tagad DIS vēlas, lai Neimars un viņa tēvs saņem piecu gadu cietumsodu, kā arī investīciju grupai tiktu izmaksāti 195 miljoni eiro par ciestajiem zaudējumiem.

Tikmēr Spānijas tiesa izpētīja DIS iesniegumu pret «Barcelona» un Neimaru ģimeni un saskatīja tajā nelegālu darbību pazīmes, cenšoties noslēpt patieso summu, par kādu spēlētājs tika nopirkts. Tāpat «Barcelona» klubs slēpis patieso pārejas summu arī tāpēc, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Tieši šī pretrunīgā transfēra dēļ no Spānijas komandas prezidenta amata 2014.gada sākumā atkāpās Roseljs.

Jūlijā tiesa lēma, ka pārkāpumi darījumā tikuši konstatēti, taču tas jālemj Spānijas Civiltiesai, nevis Kriminālajai tiesai. Tomēr prokuratūrai izdevās pārliecināt, ka spēlētājs un viņa tēvs bijuši informēti par iespējamo krāpniecību šajā lietā, un tā iesniedza apelāciju, kura tagad tiek izskatīta.

Zīmīgi, ka jūnijā «Barcelona» piekrita maksāt 5,5 miljonu eiro sodu par šo darījumu.

Arī Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) sāka izmeklēšanu šajā lietā, jo «Santos» klubs uzrakstīja iesniegumu, kurā Neimara tēvs tika apsūdzēts pāragru sarunu sākšanā ar «Barcelona» klubu. Līdz ar to tika pārkāpta spēlētāja noslēgtā vienošanās ar Brazīlijas komandu.

Neimars un viņa ģimene februārī sniedza liecības šajā lietā, bet Roseljs un pašreizējais «Barcelona» prezidents Hoseps Bartomeu atteicās liecināt.

Neimaram ir problēmas arī ar Brazīlijas nodokļu iekasētājiem, kas iepriekšējā gadā iesaldēja futbolista aktīvus aptuveni 43 miljonu eiro vērtībā.

Brazīliešu futbolists ir viens no pretendentiem uz šī gada labākā futbolista godu un uz «Ballon d'Or» balvu jeb «Zelta bumbu» pretendēja arī pērn. Augustā Neimars Brazīlijas izlasi aizveda līdz Riodežaneiro olimpisko spēļu čempionu titulam.

Neimars nav vienīgais «Barcelona» futbolists, kurš saskaras ar apsūdzībām koruptīvos darījumos un krāpniecībā ar nodokļiem. Tiesas priekšā nācies stāties arī Lionelam Mesi, jo viņš kopā ar tēvu Horhi ir apsūdzēti par krāpšanos ar nodokļu atmaksāšanu par ieņēmumiem, kas laika posmā no 2006. līdz 2009.gadam iegūti par futbolista publiskā tēla izmantošanu komerciālos nolūkos. Abiem argentīniešiem Spānijas tiesa jūlijā piesprieda nosacītu 21 mēneša cietumsodu.

Savukārt «Barcelona» argentīniešu pussargs Havjers Maskerano tiek apsūdzēts par to, ka 2011. un 2012.gadā nodokļos Spānijā nav samaksājis gandrīz 1,5 miljonus eiro - futbolists esot slēpis daļu no ieņēmumiem, ko saņēmis par savu tēlu.

«Barcelona» pērn tika kronēta par Spānijas čempioni, bet UEFA Čempionu līgā klubs apstājās ceturtdaļfinālā, kur piekāpās Madrides «Atletico» futbolistiem.

Savukārt šosezon Katalonijas klubs pagaidām Spānijas čempionātā ir otrajā vietā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu