«Stirnu buks» sezonu noslēgs 800 gadus senā Beverīnas ziņneša maršrutā!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ainaviskais taku skriešanas seriāls «Stirnu buks 2016» tuvojas kulminācijai. Jau 22. oktobrī (sestdiena) Valmierā sezonas pēdējais posms, kas sportistus vedīs ij līku loču gar ainaviskiem Gaujas stāvkrastiem, ij 800 gadus senā Beverīnas ziņneša maršrutā. Starta un finiša zona starp pilsdrupām un Sv.Sīmaņa baznīcu. Dāmu konkurencē «Stirnu buka» čempione ir noskaidrota, bet kurš iegūs galveno trofeju kungu kopvērtējumā – Lūsis, Kļaviņš vai Jesko? Un kuru komandu kronēsim par čempionvienību?

PA ZIŅNEŠA TAKĀM

Klasiskais maratona skrējiens reiz aizsākās ar ziņneša skrējienu no Maratonas uz Atēnām, lai paziņotu par grieķu uzvaru pār persiešiem Maratonas kaujā. Latvijā mums ir savējais – Beverīnas ziņnesis, kurš tumšā vēla rudens naktī paguva no Beverīnas pils nokļūt pēc papildspēkiem Cēsīs un vēl atsteigties atpakaļ pirms rītausmas, lai sapulcētu karaspēku pret tolaik ķildīgajiem igauņiem.

Kā norāda Beverīnas pilskalna Stirnu buka iniciators Andris Klepers, šis skrējiena maršruts pretendē uz vienu no senākajiem un zīmīgākajiem skrējieniem Latvijas teritorijā. «Tas saistās ar 800 gadus seniem notikumiem, kad arī tika nodedzināta Beverīnas pils, – tieši vēlā rudenī ziņnesis mēroja ceļu pēc papildspēkiem,» sacīja Klepers, atsaucoties uz Livonijas hroniku.

VALMIERAS ZUDUŠAJĀ ATLANTĪDĀ

Klepers zīmīgi uzsver, ka Stirnu bukam tik ainavisks Gaujas senlejas posms ir pirmoreiz un tik vēlā rudenī… «Trase vedīs pa vietām, kur sākas viltīgās upes senleja – starp ainaviskiem skatiem un diviem pilskalniem būs iesaistītas vairāk nekā desmit vēsturisku Beverīnas vietu, kas ir valmieriešu zudusī Atlantīda,» stāstīja valmierietis.

Viņš apvidu raksturoja kā skriešanai ātru un relatīvi līdzenu, norādot, ka smagāki kāpumi būs aktīvās atpūtas un slēpošanas centra «Baiļi» apkārtnē.

SPRINTA ETAPS - BAIĻOS

Visiem distanču dalībniekiem starts tiks dots vēsturisko Livonijas ordeņa pilsdrupu apvidū, kas atrodas Sv.Sīmaņa baznīcas pakājē.

Visgrūtākās «lūša» distances dalībniekiem būs jāveic ~29 km, izturīgajiem «stirnu bukiem» ~22 km, ātrajiem «zaķiem» ~12 km, bet iesācēji varēs izbaudīt ~6 km ekskursu «vāveres» distancē.

Savukārt sprinta etaps, kas tradicionāli būs jāšķērso «lūša» un «stirnu buka» distances skrējējiem, kā arī jāveic «zaķiem» bez laika kontroles, vedīs Baiļu kalnā. Bīsties!

CĪŅA PAR ČEMPIONA TITULU – LŪSIS, KĻAVIŅŠ VAI JESKO?

Apkopojot sezonas gaitā iegūtos punktus pēc «Mākoņkalna Stirnu buka», varējām secināt, ka «Moller Auto Ventspils/SIS» līderi Lauru Čakli (6281 p.) sezonas kopvērtējumā vairs nav iespējams apsteigt un Valmieras sirdī ventspilnieci kronēsim par čempioni. 2. vietā – garkalniete Kristīne Kuzņecova (6029), 3. – liepājniece Irīna Štūla-Pankoka (5816). Trijniekā izmaiņas nav gaidāmas, taču 4. pozīcijā esošo igaunieti Kaidi Keiru Kuku (5462) var apsteigt Viviāna Kirilova (5453), bet olimpisko sešinieku būs jānosargā Ludmilai Jocei (5186).

Bet kurš būs čempions vīru konkurencē? Tikai trim vīriem ir izdevies pārsniegt 6000 punktu robežu, atraujoties no tuvākajiem sekotājiem par pustūkstoti punktu. Sezonas līderis ar 6129 punktiem ir talsinieks Gints Lūsis, tikai ar 36 punktu deficītu viņam uz papēžiem min siguldietis Uldis Kļaviņš, bet nedaudz tālāk trešajā vietā ir Andrejs Jesko no Rēzeknes, kurš no līdera atpaliek par apaļiem 100 punktiem, saglabājot reālas izredzes pacīnīties par galveno trofeju.

20161008_121254_6510.jpg

4. pozīcijā ir Didzis Glušņevs (5575), 5. – Smārdes pārstāvis Mārtiņš Auziņš (5320), bet olimpisko sešinieku noslēdz Juris Gudēvics-Liepiņš (5278).

DRAMATISKA SPĒKOŠANĀS KOMANDU KOPVĒRTĒJUMĀ

«Stirnu buka» komandu kopvērtējumā līderi joprojām ir Ginta Lūša spārnotais «Talsu Pakalnu Sporta Klubs/PROF.LV» ar 28 867 punktiem. Vai talsinieki noturēs pārsvaru? «VSK Noskrien Rieksti» no talsiniekiem atpaliek vairāk nekā 600 punktu un izskatās, ka noskrien.lv draugiem būs vairāk jādomā, kā nosargāt 2. vietu – 3. pozīcijā esošie «Moller Auto Ventspils/ SIS» ir tikai 5 (!) punktu attālumā.

Tanī pašā laikā, ja Valmierā ierodas eksčempions Kristaps Bērziņš, 4. pozīcijas turētāji «SiS Latvija» (27960) var pamatīgi sajaukt kārtis. Tāpat ar 5. pozīciju diez vai gribēs samierināties «PaBaso.lv» (26142), kuriem Līva Medne pēdējā posmā Mākoņkalnā atnesa nedaudz negaidītu 4. vietu «Stirnu buka» distancē. Kurš kuru!

STIRNU BUKS SAŅEM VESELĪBAS GADA BALVU 2016!

Ar lepnumu un godu paziņojam, ka Latvijas Ārstu biedrība ikgadējo Veselības gada balvu nominācijā «Tautas sports 2016» pasniegusi taku skrējienu seriāla «Stirnu buks» organizētājiem!

Veselības gada balvas pasniegšanas svinīgajā ceremonijā 6.oktobrī tika godināti desmit laureāti – pārtikas ražotāji, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības un cilvēki, kuru darbība veicina izpratni par sabiedrības veselību. Nominantus balvas saņemšanai izvirza Latvijas Ārstu biedrība, valsts un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Latvijas Ārstu biedrība: «Pirms četriem gadiem Latvijas Ārstu biedrība iedibināja «Veselības gada balvu», kas ir atzinība par paveikto darbu Latvijas sabiedrības veselībā. Šo balvu piešķir desmit nominācijās par nozīmīgu ieguldījumu tautas sporta attīstībā, par ieguldījumu Latvijas ekoloģijā un vides veselībā, par veselīga uztura ražošanu, par profilakses darbu sabiedrības veselības veicināšanā u.tml.
Pasniedzot šīs balvas, Latvijas Ārstu biedrība aktualizē veselīgas vides nozīmi sabiedrības veselībā un valsts nākotnes attīstībā kopumā. Tas nozīmē ne tikai rūpes par cilvēka fizisko, bet arī psihoemocionālo veselību, par tīrām upēm, ezeriem un jūrām, par veselīgu pārtiku un fiziskajām aktivitātēm.

Mums ir svarīgi, lai nākamās paaudzes dzīvotu tīrā un veselīgā vidē, ēstu veselīgu pārtiku, elpotu nepiesārņotu gaisu un dzertu tīru ūdeni, lai mūsu laukus neapsmidzinātu ar pesticīdiem un herbicīdiem, lai mēs nepapildinātu pasaules plastmasas maisiņu kalnus, lai sportotu un būtu laimīgi.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu