Latvijas kārtslēcējs: Rio ir ļoti skaisti, pirmais iespaids ir labs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas kārtslēcējs Pauls Pujāts Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs vēlas finālā ieraudzīt divus latviešus, novēlot veiksmi arī Marekam Ārentam, pauž pats atlēts.

Pujāts olimpisko spēļu mājvietā ieradās ceturtdien, un, kā pastāstīja latviešu žurnālistiem, ceļš no Atlantas uz Riodežaneiro viņam vedis caur Toronto.

«Šeit ir ļoti skaisti, pirmais iespaids ir labs. Esmu nedaudz noguris un miegains, iepriekšējā vakarā nesanāca pagulēt. Bija jābrauc no Memfisas uz Atlantu, bet pēc tam bija lidojums uz Toronto, savukārt no turienes uz Riodežaneiro. Sanāca nedaudz paceļot,» atklāja Pujāts.

Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs divi kārtslēcēji Pujāts un Ārents. Pujāts olimpisko spēļu normatīvu izpildīja februāra beigās, sacensībās ASV pārlecot 5,70 metru augstumu un par desmit centimetriem pārspējot personisko rekordu. Attēlos no sacensību vietas varēja redzēt, ka atlēti spēkojušies vienkāršā angārā.

«Tās bija akreditētas sacensības ar vietējo tiesnešiem, viss bija oficiāli pēc standartiem. Bija viens kārtslēcējs, kurš uzlēca 5,50 metrus, taču gribēju lielāko konkurenci, jo tad labāk varu nostartēt. Patīk, ka ir konkurenti, kuri var augstu uzlēkt, uzreiz ir lielāka motivācija. Ja palieku aiz viņiem, nedaudz pietrūkst, un ir uzkurinājums,» teica Pujāts.

Gatavojoties olimpiskajām spēlēm, Pujāts mazāk trenējies ar kārti, bet vairāk darbojies ar svariem un skrējis.

«Gatavojos personiskajam rekordam. Treniņos pārsvarā lēkāju ar gumiju, tad ir izdevies augstāk. Sagatavošanās procesā lielu uzsvaru liekam uz kārts iznešanu un skriešanu, kas ir lēciena nozīmīga daļa. Ja varam dabūt labu ritmu, beigās visu varam ielikt lēcienā,» stāstīja kārtslēcējs.

Latvietis tikai neilgi pirms olimpiskajām spēlēm atsācis treniņus ar kārti.

«Bija problēmas ar aizmugurējo kājas muskuli, līdz ar to nevarēju lēkt ar pilnu ieskrējienu. Tomēr ar mazo ieskrējienu man sanāca jauns personiskais rekords - 5,35 metri ar 12 soļiem. Kad ir sagatavošanās sezonai, uzņemu svaru pieci līdz astoņi kilogrami virs ierastā, bet pēc tam pakāpeniski metu nost. Tagad mazāk būs garie skriešanas gabali un svaru cilāšana,» komentēja Pujāts.

Kā uzskata Pujāts, fināla sasniegšanai pietiks, ja lēks arī nedaudz zem kvalifikācijas augstuma. Pirms četriem gadiem Londonā finālā varēja iekļūt kārtslēcēji, kas kvalifikācijā pārvarēja 5,50 metru augstu latiņu.

«Ceru, ka finālā būs divi latvieši. Uzvarētāju prognozēt ir ļoti grūti, tā ir kārtslēkšana, tur jebkas var atgadīties. Vari būt sezonas līderis, bet sacensībās nekas nesanākt, kā tas Eiropas čempionātā gadījās ar Reno Lavilenjē,» secināja Pujāts, kurš kvalifikāciju plāno sākt ar 5,35 metru augstumu.

Tāpat kā Ārentu, arī Pujātu nebaida karstais Brazīlijas klimats.

«Man patīk karsti laikapstākļi. Manā treniņu vietā Memfisā temperatūra pārsniedz 35 grādus pēc Celsija un ir liela sutoņa. Pēc 5-10 ārā pavadītām minūtēm esi nosvīdis no galvas līdz kājām,» teica Pujāts.

Pēc olimpiskajām spēlēm Pujāts plāno turpināt nodarboties ar kārtslēkšanu, kā arī rakstīt grāmatu, kas atlētiem palīdzēs izvēlēties veselīgu ēdienu.

«Pēc olimpiskajām spēlēm dodos uz ASV, lai pagarinātu vīzu, bet pēc tam lidoju apciemot Latviju. Domāju turpināt trenēties, ASV ir mans treneris un brālis Kārlis, kurš ļoti palīdz, kā arī treniņu biedri. ASV ir man visas vajadzīgās lietas, kuras Latvijā varbūt arī nevarētu dabūt,» atzīmēja Pujāts, apstiprinot, ka ASV ir labāki treniņu apstākļi.

Olimpiskajās spēlēs kārtslēcējiem kvalifikācija paredzēta 14.augustā plkst.2.20 pēc Latvijas laika, bet finālsacensības notiks divas dienas vēlāk.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam. Latvijas izlases pieteikumā dalībai sacensībās ir 33 sportisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu