Spānija zaudē Horvātijai un jau astotdaļfinālā sacentīsies ar Itāliju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānijas futbola izlase Francijā notiekošā Eiropas čempionāta finālturnīra D apakšgrupas noslēdzošajā spēlē ar 1:2 (1:1) otrdien piekāpās Horvātijai, kas nozīmē, ka pašreizējajiem trofejas glabātājiem jau astotdaļfinālā būs jātiekas ar spēcīgo Itāliju.

Līdz ar to jau astotdaļfinālā gaidāms 2012.gada Eiropas čempionāta fināla atkārtojums - Spānija pret Itāliju.

Tikmēr vēl vienā D apakšgrupas mačā Turcija ar 2:0 (1:0) uzvarēja Čehiju, kam turnīrs nu ir noslēdzies.

D apakšgrupā ar septiņiem punktiem trīs spēlēs uzvarēja Horvātija, bet punktu tai zaudēja Spānija. Tikmēr trīs punktus ieguva Turcija, bet vienu - Čehija.

Otrdienas mačā pa vārtiem horvātu labā guva Nikola Kaliničs un Ivans Perišičs, kamēr Spānijas labā vienīgo reizi izcēlās Alvaro Morata.

Šī mača rezultāts tika atklāts jau septītajā minūtē - pēc lieliskas Franseska Favregasa piespēles savus trešos vārtus šajā turnīrā guva Morata, kurš līdz ar to šī Eiropas čempionāta rezultatīvāko futbolistu sarakstā nostājies velsietim Geretam Beilam. Tikai dažas minūtes vēlāk laba iespēja gūt vārtus bija jau horvātiem, bet Kaliniča sitienu atsita spāņu vārtsargs Davids de Hea, kurš gan mirkli vēlāk savā soda laukumā nospēlēja ļoti pārgalvīgi, un pašreizējos Eiropas čempionus no vārtu zaudējuma glāba liela veiksme.

Līdz pat pirmā puslaika beigām turpinājās diezgan mierīga spēle, jo Spānija lielākoties kontrolēja bumbu un nesaasināja notikumus laukumā. Tiesa, 45.minūtē horvāti tomēr deva atbildes triecienu, jo komandas biedra centrējumu izmantoja Kaliničs, izlīdzinot rezultātu uz tablo.

Tādējādi pēc Kaliniča precīzā sitiena pārtrūka Spānijas valstsvienības «sausā» sērija, jo tā Eiropas čempionātos bumbu savos vārtos nebija ielaidusi 734 minūtes.

Otrā puslaika ievadā Horvātija jau vairāk apdraudēja Spānijas vārtus, savērpjot pāris karuseļus pie pretinieku «cietokšņa», taču tie nebija sekmīgi. Mača 67.minūtē spāņus no jauna vadībā varēja izvirzīt Serhio Ramoss, kura sitiens ar galvu bija maķenīt garām vārtiem. Dažas minūtes vēlāk viņam bija vēl lieliskāka iespēja gūt komandas otros vārtus, jo 72.minūtē uz Horvātijas vārtiem tika nozīmēts apšaubāms 11 metru soda sitiens, taču Ramosa raidīto bumbu atsita vārtsargs Danijels Subašičs.

Lai gan, mačam tuvojoties beigām, šķita, ka duelis noslēgsies 1:1, Horvātija 87.minūtē veica lielisku pretuzbrukumu, ko ar precīzu sitienu noslēdza Perišičs, turklāt ne pārāk sekmīgi nospēlēja Ramoss un de Hea. Spēles atlikušajās minūtēs rezultāts tā arī vairs nemainījās, turklāt horvāti teicami vilcināja laiku ar vēl neizmantotajām spēlētāju maiņām.

Pirmajā kārtā spāņi ar 1:0 uzvarēja Čehiju, vārtus gūstot mača beigās, savukārt Horvātija ar 1:0 pieveica Turciju. Savukārt otrajā kārtā spāņi ar 3:0 pārspēja Turciju, bet Horvātija spēlēja neizšķirti 2:2 ar Čehiju.

Spānijas un Horvātijas izlases līdz šim tikušās sešas reizes un spāņiem ir trīs uzvaras, tostarp arī 2012.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā ar 1:0, kad abas komandas arī aizvadīja pēdējo spēli grupu kārtā. Horvātija tagad ir uzvarējusi divās spēlēs, bet iepriekšējā reize bija 1994.gadā, kad horvāti bija pārāki ar 2:0 pārbaudes mačā.

Spānija piedalās savā desmitajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, turklāt iepriekšējos divos tā ieguvusi galveno trofeju. Tāpat spāņi triumfēja arī 1964.gada sacensībās savās mājās, bet 1984.gadā zaudēja finālā. Savukārt Horvātija kā neatkarīga valsts piedalās piektajā Eiropas čempionātā, divas reizes neizkļūstot no grupas, bet divreiz sasniedzot ceturtdaļfinālu. Tomēr 1998.gadā Horvātija guva trešo vietu Pasaules kausā.

Tikmēr Turcija otrdien ar 2:0 pārspēja Čehiju, bet turku labā pa vārtiem guva Buraks Jilmazs un Ozans Tufans.

Čehijas un Turcijas duelis iesākās mierīgā gultnē, lai gan pirmajās minūtēs laba iespēja atklāt rezultātu bija čeham Vladimīram Daridam. Tiesa, šī mača rezultātu atklāja turki, jo pretuzbrukumā pēc teicamas partnera piespēles izcēlās Jilmazs. Līdz ar to Čehijai bija jādomā par atspēlēšanās, jo tai šajā spēlē derēja tikai uzvara, taču cīņas turpinājums bija diezgan mierīgs. Čehiem piederēja neliels pārsvars, kamēr pretinieki centās izmantot pretuzbrukumu taktiku.

Pirmā puslaika izskaņā laba iespēja panākt izlīdzinājumu bija Jaroslavam Plašilam, kura sitienu no tālas distances ar grūtībām atvairīja Turcijas valstsvienības vārtsargs Volkans Babadžans. Pārtraukumā ar minimālu pārsvaru devās Turcija.

Otro puslaiku Čehija iesāka ar iniciatīvu un lielāku bumbas kontroli, kamēr turki centās bez kļūdām nospēlēt aizsardzībā un sagaidīt pretuzbrukuma iespēju. 59.minūtē laba izdevība bija Daridam, kura sitienu gan tvēra Babadžans. Turku vārtsargs nospēlēja sekmīgi vēl pāris epizodēs, bet Turcija 65.minūtē pēc brīvsitiena panāca jau 2:0 - pēc centrējuma un Mehmeta Topala piespēles izcēlās Tufans. Turpmākajās minūtēs turki aktivizējās un veica vēl pāris draudīgus uzbrukumus uz pretinieku vārtiem, tomēr šīs spēles rezultāts vairs nemainījās, lai gan arī Čehija centās kaut vienus vārtus atgūt.

Čehijas un Turcijas izlases, kuras bija Latvijas valstsvienības pretinieces šī čempionāta kvalifikācijā, savā starpā ir tikušās desmit reizes, piecos mačos uzvarot čehiem, bet četros gadījumos triumfējot turkiem. Nesenajā kvalifikācijā viesos Stambulā ar 2:1 uzvarēja čehi, bet pēc tam Prāgā turki revanšējās ar 2:0. Savukārt 2008.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Ženēvā ar 3:2 uzvarēja Turcija, piedevām viņi mača gaita atspēlējās no 0:2.

Čehijas izlasei šajā mačā nepalīdzēja kapteinis un līderis Tomāšs Rosicskis, kurš guvis augšstilba muskuļa traumu.

Čehija kā neatkarīga valsts piedalījusies iepriekšējos piecos Eiropas čempionātos. Debijas reizē 1996.gadā tā aizkļuva līdz finālam, turklāt pusfinālā sacentās arī 2004.gadā. Savukārt Turcija ir piedalījusies trijos Eiropas čempionātos, 2008.gadā sasniedzot pusfinālu. Tāpat tā sacentusies 1996. un 2000.gada turnīrā, bet pirms 2004.gada meistarsacīkstēm izšķirošajā kvalifikācijas kārtā piekāpās Latvijai.

Pirms apakšgrupu turnīra noslēdzošās dienas zināmas jau 12 astotdaļfināla dalībnieces - Francija, Šveice, Velsa, Anglija, Slovākija, Vācija, Polija, Spānija, Horvātija, Itālija, Ungārija un Ziemeļīrija.

Kļuvis zināms, ka citā astotdaļfināla pārī Šveice tiksies ar Poliju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. «Stade de France» ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Spānijas izlases sastāvs: Davids de Hea, Herards Pikē, Serhio Ramoss, Žordi Alva, Huanfrans, Serhio Buskets, Andress Injesta, Alvaro Morata (Artiss Aduriss, 67.minūte), Fransesks Favregass (Tjagu Alkantara, 84.min.), Davids Silva, Nolito (Bruno Soriano, 60.min.).

Horvātijas izlases sastāvs: Danijels Subašičs, Darijo Srna, Šime Vrsaļko, Tins Jedvajs, Vedrans Čorluka, Ivans Perišičs (Andejs Kramaričs, 94.min.), Ivans Rakitičs, Marko Rogs (Mateo Kovačičs, 82.min.), Milans Badeļs, Nikola Kaliničs, Marko Pjaca (Duje Čops, 92.min.).

Čehijas izlases sastāvs: Petrs Čehs, Pāvels Kaderābeks, Daniels Pudils, Romāns Hubnīks, Tomāšs Sivoks, Boržeks Dočkals (Josefs Šurals, 71.min.), Jaroslavs Plašils (Daniels Kolāržs, 90.min.), Davids Pavelka (Milans Škoda, 57.min.), Vladimīrs Darida, Ladislavs Krejči, Tomāšs Necids.

Turcijas izlases sastāvs: Volkans Babadžans, Hakans Kadirs Balta, Mehmets Topals, Ismails Kejbaši, Gekhans Genils, Ozans Tufans, Selčuks Inans, Volkans Šens (Oguzhans Ezjakups, 61.min.), Arda Turans, Emre Mors (Oldžajs Šahans, 69.min.), Buraks Jilmazs (Dženks Tosuns, 90.min.).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu