Brieža pārstāvji: Latvijas Boksa federācija nodarbojas ar reiderismu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Boksa federācija (LBF), cenšoties izjaukt Latvijas labākā boksera Maira Brieža cīņu, nodarbojas ar reiderismu, uzskata boksera pārstāvji.

LBF atteikusies izsniegt licenci pirms 14.maija cīņas, kurā Briedis «Arēnā Rīga» sacentīsies ar nigērieti Olanrevaju Durodolu, draudot, ka duelis nebūs starptautiski atzīts. Šīs cīņas uzvarētājam plānots kļūt par obligāto pretendentu uz pasaules čempiona jostu Pasaules Boksa padomes (WBC) versijā smagajā svarā (līdz 90,7 kilogramiem).

«Kaut boksa federācija cenšas sabotēt cīņu, tā simtprocentīgi notiks,» uzskata Brieža menedžeris Alberts Siesta. «Esmu pārsteigts, ka tādā mazā valstī kā Latvijā ir grupa cilvēku, kuri nevēlas, lai Mairis tiek pie panākumiem. Citur šāda līmeņa bokserus atbalstītu visa valsts, bet šeit, kad Mairis guvis panākumus, parādījusies grupa reideru, kas vēlas iegūt procentus no Brieža panākumiem. Tas nav iespējams, jo tagad ir 2016.gads. Šie cilvēki tiks sodīti pēc likuma, jo neticu, ka valstī var eksistēt šādi cilvēki. «

Kā skaidroja Brieža pārstāvis Raimonds Zeps, boksa federācija vēlas, lai cīņa tiktu sankcionēta caur viņiem, tomēr noskaidrots, ka tai nemaz nav tiesību izsniegt licenci šai cīņai.

«Nesaprotam, kāpēc viņi liek šķēršļus, tomēr viņi nevar nekādi apturēt vai aizliegt cīņas norisi,» uzskata Zeps. «Viņi vēlas, lai Mairis kļūst par viņu bokseri un maksātu no visām nākotnes cīņām. Tas ir reiderisms - piesavināties daļu naudas.»

Līdz ar to dibināta Latvijas Profesionālā boksa komisija, kas būšot tiesīga izsniegt Briedim licenci.

«Jaundibinātās asociācijas mērķis ir ilgtermiņā attīstīt profesionālo boksu, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos un nebūtu jādod daļa no ienākumiem cilvēkiem, kas nekad nav palīdzējuši,» teica Zeps, atklājot, ka līdz šim Briedis izmantojis gan citu valstu licences, kas Eiropas Savienības ietvaros ir atļauts, gan arī Latvijas licenci, jo iepriekš tā tika izsniegta par saprātīgiem nosacījumiem.

«Viņi parādījās jau pirms cīņas ar Deniju Venteru, bet tad Starptautiskā Boksa federācija (IBF), kas ir organizācija no ASV, tikai pasmējās. Tagad ir sarežģītāk, jo iesaistīta Eiropas Boksa savienība (EBU), tomēr rezultāts būs tas pats,» pārliecināts ir Siesta. «WBC ir mums atsūtījuši rēķinu, ko nomaksāsim līdz pirmdienai. WBC neinteresē kaut kāda federācija, bet gan tas, lai viss būtu apmaksāts un izpildīti medicīniskie kritēriji.»

Kā atklāja Zeps, organizatori cer, ka cīņu apmeklēs 5000-7000 skatītāju, bet, ja Briedis iegūs iespēju cīnīties par čempiona titulu, nākotnē vairs Latvijā tik augsta līmeņa cīņas nebūs iespējams noorganizēt.

«Ar naudu cīņas organizēšanā viss ir uz pareizā ceļa. Šobrīd ļoti svarīgi, cik cilvēku atnāks, un, ja vien nenotiek kas ļoti nepatīkams, visu nosegsim,» Zeps atgādināja, ka jau šo cīņu sarīkot bijis ļoti grūti. «Ja vien neparādīsies kāds mecenāts, kurš būs gatavs nosponsorēt ļoti lielu summu, nav iespējams Latvijā savākt summu, kas būs nepieciešama čempiona cīņai. Šoreiz mums palīdzēja gan līdzšinējie atbalstītāji «Smscredit.lv» un «TM Security», par lielāku summu izdevās pārdot televīzijas tiesības, kā arī nākuši klāt vairāki mazie atbalstītāji. Tāpat ceram arī, ka biļešu tirdzniecībā ienākumi būs lielāki nekā līdz šim.»

Kā zināms, tā kā tituls atņemts līdzšinējam čempionam WBC versijā krievam Dmitrijam Drozdam, kurš guvis traumu, tiks aizvadītas divas cīņas, kurās noskaidros pretendentus, kas kvalificēsies duelim par čempiona titulu. Brieža un Durodolas dueļa uzvarētājs spēkosies pret Ilungu Makabu no Kongo vai Toniju Beljū no Lielbritānijas, kuri savā starpā noskaidros otru obligāto pretendentu uz pasaules čempiona jostu WBC versijā.

Pašlaik 31 gadu vecais Briedis savā profesionālajā karjerā 19 cīņās guvis 19 uzvaras, 16 reizes pretinieku nokautējot. Tikmēr 35 gadus vecais Durodols 24 cīņās guvis 22 panākumus, turklāt 20 reizes spējis uzvarētos dueļus noslēgt priekšlaicīgi.

Savā iepriekšējā cīņā Durodols novembrī uzvarēja vienu no populārākajiem krievu bokseriem Dmitriju Kudrjašovu, kurš pirms tam bija uzvarējis visos 18 karjeras dueļos. Turklāt šo uzvaru Durodols guva «pretinieka laukumā» Kazaņā, nopelnot WBC Sudraba jostu.

Profesionālajā boksā Durodols debitēja tikai 2011.gadā, bet amatieru karjerā viņa spilgtākais sasniegums ir dalība 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Smagā svara kategorija ir pēdējā pirms supersmagās, un tieši tajā latvietis plānojis aizvadīt savu turpmāko karjeru. Savā iepriekšējā cīņā Briedim februārī «Arēnā Rīga» ļoti pārliecinoši izdevās sakaut Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pārstāvi Deniju Venteru, kļūstot par Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) starpkontinentālās čempiona jostas īpašnieku smagajā svarā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu