Pēc karjeras beigām Šūmahers varēs dīki atpūsties (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc karjeras beigām septiņkārtējais F-1 pasaules čempions Mihaēls Šūmahers varēs dīki atpūsties savos ekskluzīvajos īpašumos un tērēt miljardu dolāru lielos autosportā gūtos ienākumus.

Pirmais sportists miljardieris

Autosportā Šūmahers vecākais ir kopš četru gadu vecuma. Tieši tad viņš sāka braukāt ar kartingu jeb, precīzāk, — ar kartingam piemērotu zāles pļāvēju, kuru savam puišelim sameistaroja tēvs Rolfs Šūmahers. Kopš 12 gadu vecuma visu nozīmīgāko F–1 rekordu īpašnieks Šūmahers piedalījies sacensībās. Tātad šajā sporta veidā viņš ir pavadījis 25 gadus. Nav pavadījis gluži pa tukšo, jo, kā pērn rakstīja finanšu žurnāls "EuroBusiness", Mihaēls Šūmahers ir pirmais sportists, kurš nopelnījis miljardu dolāru. Katrā no pēdējām trijām sezonām Mihaēls tikai ar autobraukšanu vien nopelnījis 80 miljonus "zaļo". Bet kur tad vēl milzīgie reklāmlīgumi... Piemēram, Vācijas investīciju kompānija "Deutsche Vermogensberatung" par to, ka kompānijas logo 10 centimetru lielumā atrodas uz Šūmahera beisbola cepurītes, ko viņš nēsā uzreiz pēc sacensībām, savam tautietim ik gadu "atskaita" astoņus miljonus dolāru. Un tas nebūt nav lielākais līgums.

Pēc šīs sezonas, kurā vēl atlikuši tikai trīs posmi, un tajos Šūmahers cīnīsies par savu astoto čempiona titulu ar spāni Fernando Alonso, vācieša ienākumi gan būtiski samazināsies. Jo viņš 10. septembrī, uzvarot Moncas trasē Itālijā, paziņoja, ka aiziet no F–1. Aiziet kā visu laiku veiksmīgākais šo sacensību pārstāvis.

Atpūta ar ģimeni

Kamēr nav beigusies sezona, Šūmahers nesteidzas aplaimot sabiedrību ar saviem nākotnes plāniem. Viņš nav paziņojis, vai pamet tikai F–1, vai arī autosportu kā tādu. Viens gan ir skaidrs — daudz vairāk Šumis būs kopā ar savu ģimeni. Viņam ar sievu Korinnu aug divi bērni — deviņus gadus veca meita Džīna Marija un septiņgadīgais dēls Miks. Mihaēls nekad nav slēpis, ka ģimene ir viņa prioritāte un tikai tad seko autosports. "Bieži vien, kad es braucu pa trases taisnajiem posmiem, atceros pēdējo telefonsarunu ar sievu un bērniem. Viņi ir manās domās visās sacensībās. Un tikai tuvojoties kārtējam līkumam, es atkal pārslēdzos uz braukšanu," savulaik par ģimenes nozīmīgumu stāstīja Šūmahers. "Esot kopā ar ģimeni, iegūstu pašu svarīgāko — klusumu un mieru, kas ir vajadzīgs pēc motoru rūkoņā pavadītiem 25 gadiem."

Lepnās villas Šveicē un Itālijā

Par šo klusumu sacīkšu braucējs gatavs izdot tik daudz naudas, cik vien nepieciešams, neskopojoties par ekskluzīvu īpašumu iegādi. Autosportista karjeras sākumā Šumis, kā jau lielākā daļa F–1 braucēju, dzīvoja Montekarlo, kur viņam bija apartamenti. Tomēr slavenību pilsētas kņada un trokšņi nebija tas, pēc kā ilgojās autobraucējs. Viņš sapņoja par klusu, idillisku māju laukos, tālu no sabiedrības acīm. Pēc tam, kad Mihaēls iepazinās ar Korinnu Betču, kura tobrīd, starp citu, bija cita F–1 pilota — Hainca Haralda Frencena?— draudzene, viņš Montekarlo apartamentus pārdeva savam jaunākajam brālim Ralfam, bet pats iegādājās villu Šveices laukos netālu no Ženēvas ezera. Tieši tur Šūmahers un viņa ģimene dzīvo joprojām sezonas laikā, uzturoties tur brīžos, kad nenotiek sacensības vai treniņi. Tomēr cilvēkam ar tik milzīgiem ienākumiem ar vienu māju ir par maz. Tieši tāpēc pērn Šūmahers sev sagādāja varenu dāvanu 36. dzimšanas dienā, nopērkot villu Itālijā, Komo ezera krastā. Pirkums nebija no lētajiem — īpašums maksāja 35 miljonus ASV dolāru. Villa uzcelta 1926. gadā un izveidota tā, lai tajā nebūtu iespējams nokļūt ar automašīnu. Uz ciprešu ieskauto celtni kalna pakājē iespējams doties tikai pa koka tiltiņu pāri ezera līcītim. "Villa Cassinella di Lenno", kāds ir celtnes oficiālais nosaukums, bija iekārojuši arī Holivudas aktieri Kevins Kostners un Breds Pits, kā arī mūziķis Brūss Springstīns. Tomēr Šūmahers viņus izkonkurēja. Pie Komo ezera viņš uzturas vasarās. Viens no "pasaules ātrākā" autobraucēja kaimiņiem ir Džordžs Klūnijs.

Kā trešais Šūmahera īpašums tiek minēta mītne Norvēģijā Tirsilā, kas atrodas 250 kilometrus no Oslo. Tā ir Šūmaheru atpūtas vieta ziemā, kur ģimene dodas kopīgos slēpošanas izbraucienos.

Protams, kā jau miljardierim, Šūmaheram ir arī tādas ekskluzīvas lietiņas kā sava personīgā lidmašīna ("Dassault Falcon") vairāk nekā 20 miljonu dolāru vērtībā, neskaitāmas mašīnas, ieskaitot vairākus "Ferrari" braucamos, ekskluzīvi moči un daudzas citas greznumlietiņas. Vienīgais, kā pietrūkst šo lietu sarakstā, ir jahta. "Savulaik man tā bija, taču katru reizi, kad devos izbraucienos, pie katra no jahtas bortiem bija pa vairākiem paparaci. Tas man nesagādāja nekādu prieku, tāpēc jahtu pārdevu," savu atteikšanos no izklaides uz jūras pamatoja Šūmahers.

Futbols un labdarība

Iegūstot milzīgas bagātības, cilvēkam jādod arī kas pretī. Šumis nav izņēmums — lai arī viņu dēvē par diezgan skopu cilvēku, viņš tomēr ir arī dāsns ziedotājs. Pērn Mihaēls Indijas okeāna cunami cietušajiem reģioniem atvēlēja 10 miljonus dolāru, kļūstot par lielāko individuālo ziedotāju. Starp citu, šajā traģēdijā gāja bojā arī divi Mihaēla miesassarga Bukrharda Krāmera dēli. Jau vairākus gadus viņš ir UNESCO sūtnis pasaulē, un šai organizācijai pats ir ziedojis trīs miljonus dolāru. Par šo naudu ir uzcelta skola Senegālā, klīnika Sarajevā un aprūpes centrs ielas bērniem Peru.

Par tradīciju arī kļuvušas Mihaēla Šūmahera un draugu labdarības futbola spēles, kas regulāri notiek pirms teju vai katra F–1 posma. Arī šajos mačos iegūtie līdzekļi tiek atdoti labdarības fondiem. Tieši ziedošana un futbols varētu būt tās divas sabiedriskās lietas, ar kurām Šūmahers nodarbotos pēc karjeras beigām.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu