Panamas dokumenti: slēptie Lietuvas futbola bosa Ļutaura Varanaviča īpašumi

15min.lt
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt

Ļutaurs Varanavičs (Liutauras Varanavičius) ilgu laiku bija viens no svarīgākajiem cilvēkiem Lietuvas futbolā. Ilggadējais Lietuvas Futbola federācijas (LFF) vadītājs pārstāvēja Lietuvu UEFA, viņš panāca, lai Lietuvu apmeklētu futbola leģenda Mišels Fransuā Platinī (Michel François Platini). Viņš no sabiedrības centās noslēpt milzīgas naudas plūsmas; tas notika laikā, kad viņš pildīja LFF vadītāja pienākumus, raksta Lietuvas ziņu portāls 15min.lt.

Francijas futbola leģenda M. Platinī Lietuvu apmeklēja, pirms viņš vēl kļuva par UEFA vadītāju. Tagad Platinī ir iesaistīts dažādos korupcijas skandālos. Ironiski, bet līdzīgā situācijā pašlaik nonācis Ļ. Varanavičs, atklātībā parādoties Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» dokumentiem, pie kuriem pieeja Lietuvā ir tikai portālam 15min.

Dati, kurus starptautiskiem žurnālistiem sagatavoja vācu izdevuma Süddeutsche Zeitung pētnieciskās žurnālistikas centrs «International Consortium of Investigative Journalists» (ICIJ), parāda citu Ļ. Varanaviča seju.

Dokumenti atklāj, ka Ļ. Varanavičs ir darbojies Šveices uzņēmumā, kas pārvalda Viļņas Koncertu un Sporta pili. Turklāt «Mossack Fonseca» dati liecina par vienošanos starp LFF vadītāja ēnu biznesu un Vladimira Romanova (Vladimir Romanov) impēriju. Piemēram, Sporta pils pārņemšana par vairākiem miljoniem litu.

Ir arī pierādījumi, ka Ļ. Varanavičam, esot LFF prezidentam, bija izveidots konts ofšora uzņēmumam Šveices bankā. Tomēr viņš negaidīti palūdza kontu slēgt un naudu pārskaitīt citur.

Ļ. Varanavičs atzina sakarus ar Panamas dokumentos minēto uzņēmumu un apstiprināja lielāko daļu no publicētās informācijas. Tomēr bijušais LFF vadītājs apgalvo, ka nav bijis faktiskais Sporta pils īpašnieks un saņēmis miljonus par šo īpašumu.

Futbola vadītājs un futbola baņķieris

Ļ. Varanavičs – bijušais «Ūkio bankas» vadītājs – LFF vadīja divpadsmit gadus, no 2000. līdz 2012. gadam, līdz viņu LFF vadītāja krēslā nomainīja vēlāk futbola fanu patriektais Jūlijs Kvedars (Julius Kvedaras). Vadot LFF, Ļ. Varanavičs veiksmīgi strādājis arī V. Romanova struktūrās.

Pildīdams LFF prezidenta pienākumus, paralēli viņš uzņēmās pienākumus arī «Ūkio bankas» investīciju grupas (ŪBIG) kontrolētajā Bosnijas un Hercegovinas bankā «Balkan Investment Bank», kā arī V. Romanova vadītajā Skotijas futbola klubā «Hearts». Ar šobrīd Krievijā no Lietuvas tiesībaizsardzības paslēpušos baņķieri sasaistītais LFF vadītājs arī pārstāvēja Lietuvu UEFA, kā arī FIFA institūcijās.

Ļ. Varanaviča saistības ar V. Romanovu bija acīmredzamas, un LFF vadītājs tās īpaši neslēpa. Lietuvas futbolā toreiz dominēja V. Romanova lepnums – FBK «Kaunas». Tagad «Mossack Fonseca» dati liecina, ka V. Romanova impērija slēpti finansēja Ļ. Varanaviča ofšora struktūru. Dokumentos ir minētas summas no dažiem simtiem tūkstošu eiro līdz vairākiem miljoniem litu.

Slēptā nauda nodokļu paradīzē

«Mossack Fonseca» dokumentos ir pietiekami daudz pierādījumu, ka LFF vadītājam Ļ. Varanavičam bija nauda zem nodokļu paradīzes slepenības plīvura. To viņam palīdzēja izdarīt «Pallas First Investments S.A.», Britu Virdžīnu salās 2000. g. reģistrēta kompānija.

Uzņēmuma vadībai uzticētas tā dēvētās uzrādītāja akcijas («bearer shares» – angl.). Oficiālajā «Pallas First Investments S.A.» akciju sertifikātā, kas atrodas «Mossack Fonseca» korespondencē, uzņēmuma vadītājs nav norādīts – vārda un uzvārda vietā ir norādīti vārdi «the bearer». Tā ir izplatīta prakse, izveidojot uzņēmumu nodokļu paradīzē.

Tomēr citi Panamas firmas korespondencē atklātie dokumenti liecina, ka Ļ. Varanavičs bija patiesais uzņēmuma īpašnieks no tā pirmsākumiem līdz pat likvidācijai.

Piemēram, «Mossack Fonseca» korespondencē ir sarakste ar Šveices banku «Campaigne Bancaire Geneve» par «Pallas First Investments S.A.» konta atvēršanu. Dokumentos, kas attiecas uz kontu atvēršanu, tiek norādīts, ka faktiskais naudas saņēmējs ir Ļutaurs Varanavičs.

Miljoni no savas pārvaldītās bankas

Dokumentos pieminētās «Pallas First Investments S.A.» naudas plūsmas aizsākās tieši V. Romanova impērijā. «Mossack Fonseca» dati liecina, ka Ļ. Varanaviča ofšora uzņēmumu finansēja ŪBIG daļa, Bosnijas un Hercegovinas banka «Balkan Investment Bank».

«Mossack Fonseca» dokumentos ir trīs līgumi starp šo banku un «Pallas First Investments S.A.», kurus parakstījis ēnas biznesa oficiālais direktors V. Varanavičs. Ar 2003. gada 8. aprīlī parakstīto līgumu banka «Pallas First Investments S.A.» apņemas aizņemties 610 tūkstošus eiro. Uzņēmums apņemas naudu atdot līdz 2005. g. beigām, gada procentu likme – 6 procenti. Līgumu Balkānu bankas vārdā parakstīja tās vadītājs, V. Romanova kolēģis Sauļus Žostauts (Saulius Žostautas).

Vēl viens līgums ir datēts ar 2003. gada 28. maiju. Šajā līgumā «Balkan Investment Bank» pieņem lēmumu aizdot 365 tūkstošus eiro uzņēmumam «Pallas First Investments A.S.» Atlikušie nosacījumi ir identiski pirmajam līgumam – nauda jāatdod līdz 2005. gada beigām, bet gada procentu likme ir 6 procenti.

Trešais līguma datums – 2003. gada 25. septembris. Arī šeit aizdevuma atmaksas nosacījumi ir identiski, mainās tikai summa un valūta: banka pieņem lēmumu aizdot uzņēmumam «Pallas First Investments S.A.» vairāk nekā 1,2 miljonus ASV dolāru.

Tiesa, «Mossack Fonseca» korespondence liecina, ka pēdējo aizdevumu Ļ. Varanaviča ofšora uzņēmums aizdod citam subjektam, Britu Virdžīnu salās reģistrētam uzņēmumam «Astor Estates Ltd.» Aizdevuma summa – tieši tāda pati kā noteikta līgumā starp «Pallas First Investments S.A.» un «Balkan Investment Bank». Taču aizdevuma procentu likme jau ir lielāka – nevis 6 procenti, bet gan 7 procenti. Starp citu, dokumenti liecina, ka jaunajam parādniekam ir atvērts konts bankā «Balkan Investment Bank».

Ļutaurs Varanavičs – Sporta pils īpašnieks?

Viļņas Koncertu un Sporta pils – daļa no kompleksa, kuru galvaspilsētas centrā pārvaldīja V. Romanova ŪBIG. «Mossack Fonseca» dokumenti liecina, ka ŪBIG rokās, iespējams, tas nonāca caur starpnieku – Ļutauru Varanaviču.

Starp portāla 15min atrastajiem dokumentiem ir trasta līgums starp Ļ. Varanaviča uzņēmumu «Pallas First Investments S.A.» un Šveicē reģistrēto uzņēmumu «Cofis Compagnie Fiduciaire S.A.». Ar šo līgumu Šveices uzņēmums apņemas Ļ. Varanaviča biznesa labā iegādāties īpašumu, kuru pārvaldīja biedrība Viļņas Koncertu un Sporta pils. Tiek norādīts arī pats īpašums – Sporta pils, kā arī citi objekti, ieskaitot tiesības uz zemes nomu. Šveices uzņēmums apņemas darījumu veikt savā vārdā, bet no «Pallas First Investments S.A.» līdzekļiem.

Līgumā tiek norādīta arī īpašuma iegādes darījuma «grīda»: ne lētāk kā 4 miljoni litu. No šīs summas tiek aprēķināta arī Šveices uzņēmumam pienākošā komisijas maksa. Taisnība, «Mossack Fonseca» dokumentos ir veiktas tieši šā līguma punkta izmaiņas. Procentu no darījuma vērtības vietā Šveices uzņēmumam līguma grozījumi paredz fiksētu summu – 20 tūkstošus eiro.

Līgumā ir iekļauti arī izdevumi advokātiem, kā arī citām vajadzībām – ne vairāk kā 5 tūkstoši eiro.

15 miljoni no ŪBIG uzņēmuma

Šveices bankas «Cofis Compagnie Fiduciaire S.A.» līdzdalību Sporta pils pārvaldībā apstiprina 15min pieejamie dokumenti no publiski pieejamās Lietuvas Reģistru centra datu bāzes.

Ar 2006. g. 6. aprīlī datēto dokumentu uzņēmums «Finansinio ir nekilnojamojo turto valdymas» pamatkapitālu palielināja no 10 tūkstošiem litu līdz vairāk kā 15 miljoniem litu. Šī summa ir jaunā «Finansinio ir nekilnojamojo turto valdymas» akcionāra ieguldījums. Šis akcionārs – Ļ. Varanaviča ofšora uzņēmuma pārstāvis «Cofis Compagnie Fiduciaire S.A.» – pārņēma uzņēmuma jauno akciju emisijas: 151,5 tūkstoši jaunu akciju, katras akcijas vērtība ir 100 liti.

Akcijas Šveices uzņēmums apmaksā nevis naudā, bet nekustamajā īpašumā – ar Sporta pili un citām ēkām, kas noteiktas līgumā ar «Pallas First Investments S.A.». Tātad šo īpašumu Šveices pilnvarotie ir iegādājušies. 15min neizdevās noskaidrot, cik liela ir šā darījuma vērtība.

Vēl interesantāk ir tas, ka «Mossack Fonseca» datos parādās cita vienošanās, kas liecina, ka jau Ļ. Varanaviča ofšora uzņēmumam vajadzēja samaksāt naudu par Sporta pili.

Publicētajos dokumentos ir līgums starp «Pallas First Investments S.A.» un uzņēmumu «Pramprojektas», kas pieder V. Romanova impērijai. 2006. g. 11. oktobrī datētā līgumā «Pramprojektas» apņemas no Ļ. Varanaviča ofšora uzņēmuma nopirkt jau minētā uzņēmuma «Finansų ir nekilnojamojo turto valdymas» akcijas. Precīzāk, 151,5 tūkst. akciju – tikpat, cik saskaņā ar Reģistra centra datiem, šajā uzņēmumā pieder Ļ. Varanaviča Šveices pilnvarotām personām.

Darījuma starp «Pramprojektas» un «Pallas First Investments S.A.» vērtība – gandrīz 15,7 miljoni litu vai vairāk nekā 4,5 miljoni eiro.

Starp citu, «Mossack Fonseca» datos ir divi šā dokumenta varianti: šis ir jaunākais variants, kas datēts 2006. gada 10. maijā. Saskaņā ar pēdējo variantu, precīza cena netiek nosaukta: tiek norādīts, ka tā ir atkarīga no akciju «vidējās tirgus vērtības, kuru noteiks neatkarīgs īpašumu novērtētājs».

Turklāt šā dokumenta datums savādi «pārklājas» ar Ļ. Varanaviča karjeru. Tieši 2006. gada maijā Ļ. Varanavičs tika atkārtoti ievēlēts par LFF vadītāju.

Starp citu, Reģistra centra iesniegtajos dokumentos ir īpašuma novērtētāja izziņa, kurā Šveices starpnieka «Cofis Compagnie Fiduciaire S.A.» īpašumi – Sporta pils un citi objekti – novērtēti vairāk nekā 15 miljonu litu vērtībā. Dokumenta datums: 2006. gada 30. janvāris. Saskaņā ar to tika palielināts Sporta pils vadošā uzņēmuma pamatkapitāls.

15min veiktā oficiālo Lietuvas dokumentu analīze liecina, ka šeit aprakstītā laika posmā «Pramprojektas» netiek nosaukts kā Sporta pils vadošā uzņēmuma akcionārs. Tolaik Lietuvas uzņēmumam nebija pienākuma Reģistru centram iesniegt sarakstu ar akcionāriem.

Reģistru centram bija iesniegti divi dokumenti, kas apliecina, ka uzņēmuma akcionāri mainās. Pirmais – jau minētais lēmums par pamatkapitāla palielināšanu. Otrais – 2007. g. maijā Reģistru centram iesniegta prasība anulēt reģistrāciju bijušajai vienīgajai uzņēmuma akcionārei Nijolei Galičūnei (Nijolė Galičiūnė). Jaunais akcionārs, kas ieņēma viņas vietu, šajā dokumentā netiek nosaukts.

Ātrs naudas pārskaitījums

Pēc visiem šiem notikumiem Ļ. Varanaviča ofšora uzņēmums ievērojamas darbības neveica vairākus gadus, vai arī «Mossack Fonseca» dati neietver informāciju par lielākiem finanšu darījumiem. Viss mainījās 2009. gadā. Tad, kā liecina «Mossack Fonseca» korespondence, pats LFF vadītājs sāka savas naudas pārvietošanu.

Korespondencē ir vēstule no vienas no lielākajām Eiropas bankām «Societe Generale» filiāles Šveicē «SG Private Banking (Suisse)». Vēstules tēma – «Pallas First Investments S.A.».

«No klienta saņēmām norādes pārcelt un aizvērt iepriekš minētā uzņēmuma kontu. Paldies jau iepriekš par norādījumiem ar [uzņēmuma] direktoru parakstiem. Pēc tam varat anulēt uzņēmuma reģistrāciju,» raksta bankas darbinieks.

Tajā pašā laikā viņš pievienoja rakstisku, iespējams, pa faksu saņemtu, Ļ. Varanaviča pieteikumu viņam piederošo naudu pārskaitīt uz kontu bankā «Ūkio bankas».

«Kā jau apspriedām pa telefonu, lūdzu Jūs aizvērt visus kontus, kuru faktiskais īpašnieks esmu es, un pārskaitīt atlikušo naudu šeit: Balkan Investment Bank A.D., L.T.35 7010 0000 0007 3727, AB Ūkio bankas, naudas saņēmējs: CENTROTEX IMPEX CORP.,» raksta Ļ. Varanavičs.

Šā dokumenta augšā parādās Lietuvas Futbola federācijas rekvizīti. Tas pierāda, ka fakss ir sūtīts no Lietuvas Futbola federācijas biroja.

«Mossack Fonseca» korespondence liecina, ka nodokļu paradīzē reģistrētais Ļ. Varanaviča uzņēmums 2009. gadā tika slēgts.

Tieši 2009. gada pavasarī šķīrās bijušo kolēģu V. Romanova un Ļ. Varanaviča ceļi. Nesaņemot koncesijas savam pārvaldītajam FBK «Kaunas» klubam, pretrunīgas reputācijas apvītais uzņēmējs sāka atklātu karu ar LFF. «Ūkio bankas» vadītājs ziņu medijos apvainoja Ļ. Varanaviču un tā brīža LFF ģenerāldirektoru Jūliju Kvedaru nelegālu sacensību rīkošanā un valsts futbola sagraušanā.

Tolaik apsūdzētais Ļ. Varanavičs atteicās no «Ūkio bankas» padomes priekšsēdētāja pienākumiem, kā arī pārtrauca sakarus ar V. Romanovu. 2009. gadā V. Romanovs izvairījās pieminēt konfliktu ar uzņēmēju Ļ. Varanaviču, kaut gan bija pagājuši vairāk nekā pieci gadi.

Ļ. Varanavičs: uzņēmums bija, bet naudas bija mazāk

15min sazinājās ar bijušo LFF vadītāju, viņš sākumā teica, ka neatceras nekādu uzņēmējdarbību Britu Virdžīnu salās. Vēlāk viņš tomēr atzina savu saistību ar šo uzņēmumu. Tomēr viņš apgalvo, ka nav redzējis miljonus no V. Romanova impērijas un slēpto uzņēmumu nav izmantojis, lai izvairītos no nodokļiem.

- Vēlējos parunāt par Panamas dokumentu datiem. Šeit tiek minēts tāds uzņēmums un, cik saprotu, jūs to pārvaldījāt. «Pallas First Investments», reģistrēts Britu Virdžīnu salās.

- Kāds?

– «Pallas (ar diviem L) First Investments». Ir dokumenti...

- Īsti neatceros, bet... iespējams.

- Ir dokumenti par konta atvēršanu Šveicē, kur tiek norādīts jūsu vārds un uzvārds. Ir jūsu paša pieprasījums aizvērt kontu un pārskaitīt naudu citur. Vēl ir darījums ar šo uzņēmumu par Lietuvas uzņēmumu pirkšanu, kuru pārvaldīja Viļņas Koncertu un Sporta pils. 15,69 miljoni litu.

- Varbūt kaut kas tāds arī bija, bet... tik tiešām nebija tādas summas. Varbūt arī bija darījums, bet tik tiešām šāda summa nebija.

- Tad jūs bijāt faktiskais Sporta pils īpašnieks?

- Nē, nekad neesmu bijis.

- Bet Sporta pili pārvaldīja Šveices uzņēmums, pilnvarots tieši no «Pallas First Investments», bet jūs bijāt šā uzņēmuma īpašnieks.

- Es nekad neesmu bijis šā uzņēmuma īpašnieks. Es biju uzņēmuma direktors. Ne direktors tādā ziņā, bet atbildīgā persona par uzņēmumu. Bet ne ieņēmumus, ne izmaksas es šajā uzņēmumā neesmu saņēmis. Neko nezinu par to.

- Bet tad kam šis uzņēmums piederēja? V. Romanova kungam?

- Šis uzņēmums bija... savā veidā daļa no darījuma struktūras, kurā bija daudz uzņēmumu. Un šis bija viens no tiem uzņēmumiem. Es šajā gadījumā nevarēšu jums precīzi atbildēt, neatceros. Tas bija pietiekami sen. Ja vajag, tad es jums varētu to visu informāciju ļoti vienkārši iesniegt un paskaidrot, kā tur viss notika. Bet, lai atbildētu uz jūsu jautājumiem, būtu nepieciešams apskatīt visus dokumentus. Nav problēmu – es atbildēšu.

- Saprotu. Tieši gribēju pajautāt kāpēc šis jūsu – oficiāli vismaz – pārvaldītais uzņēmums nebija deklarēts. Jūs tolaik pildījāt Futbola federācijas vadītāja pienākumus.

- Visi mani uzņēmumi bija deklarēti, un arī visi mani konti bija deklarēti. Deklarēju visus saņemtos ienākumus, tostarp – arī Šveicē, kurus es saņēmu no Starptautiskās futbola federācijas. Šajā biznesā es nesaņēmu ienākumus un man nebija īpašumu. Tad šajā gadījumā par to, kā notika darījumi un kādi tur bija īpašumi - es jums tik tiešām visu informāciju nevarēšu pateikt.

- Tad labprāt papildināsim. Vēl vēlējos jautāt, kādu motīvu dēļ jūs aizvērāt kontus 2009. g.

- Tāpēc, ka tur nekas nenotika, tieši šajā uzņēmumā. Tāpēc arī es aizvēru – man tie bija pilnīgi nevajadzīgi. Un es ar tiem neko nedarīju.

- Bet šeit ir dokumenti, kur tiek rakstīts, citēju: «please close all accounts that I‘m beneficiary owner and trasfer remaining funds», un tad – konts bankā «Ūkio bankas».

- Jo tur bija kapeikas. Tas ir, neliela summa, kas tika ieskaitīta kā uzņēmuma pamatkapitāls. Un es vienkārši to naudu atgriezu atpakaļ. Viss. Tur bija pāris tūkstoši Šveices franku, ja nemaldos.

- Tad, cik saprotu, jūs tos 15 miljonus litu no «Pramprojektas» neredzējāt?

- Nebija nekādi 15 miljoni litu no «Pramprojektas».

Ne pirmais un ne pēdējais

Kāpēc tā laika Lietuvas futbola vadītājam bija nepieciešami «Mossack Fonseca» pakalpojumi? No publicētajiem dokumentiem tika noskaidrots, ka Šveices banka cieši sadarbojās ar «Mossack Fonseca».

Pēdējais Panamas advokātu kantoris dibināja fiktīvas kompānijas banku klientiem un sniedza ar to saistītus biznesa pakalpojumus. Tā viņi varēja būt mierīgi par finanšu jautājumu konfidencialitāti.

Tātad Ļ. Varanavičs šajā gadījumā nav izņēmums, viņa uzvārds netiktu saistīts ar kontiem Šveicē, ja netiktu publicēti «Mossack Fonseca» dokumenti.

Paldies ziņu aģentūrai LETA par tulkojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu