Rīga 2006 - labākie no labākajiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pasaules hokeja čempionāta noslēgumā tradicionāli tika nosaukti labākie hokejisti gan oganizatoru, gan žurnālistu vērtējumā.

Ne vienmēr oficiālais spriedums sakrīt ar masu mediju pārstāvju domām, un arī Rīgas turnīrs nebija izņēmums.

MVP pelnītais laureāts

Pasaules čempionāta finālspēlē pret čehiem noorganizējis pirmo vārtu guvumu un otrajā trešdaļā ar sologājienu panācis jau izšķirošu 3:0 savas komandas pārsvaru, pelnīti par pasaules čempionāta vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Zviedrijas izlases aizsargs Niklass Kronvals.

25 gadus vecais Detroitas "Red Wings" spēlētājs ar desmit punktiem (divi vārti un astoņas rezultatīvas piespēles) kļuva par visa turnīra ceturto (!) rezultatīvāko hokejistu un dalīja otro vietu labāko asistentu konkurencē.

Kronvals bija viens no tiem septiņiem zviedriem, kas februārī izcīnīja arī Turīnas olimpisko spēļu zelta medaļas.

Organizatori izdabā čempioniem un jaunajai zvaigznei

Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) direktorāts Kronvalu atzina arī par visa čempionāta labāko aizsargu, lai gan te varēja arī pastrīdēties, tā kā soms Peteri Nummelins (trīs piespēles bronzas medaļu spēlē pret Kanādu) ar 14 punktiem (3+11) bija pārliecinoši rezultatīvākais aizsargu konkurencē, turklāt kopējā listē zaudēja tikai kanādiešu uzbrucējiem - Sidnijam Krosbijam un Patrisam Beržeronam.

Foto: AFI

18 gadus vecais Krosbijs (att.), kurš ar 16 punktiem (8+8) kļuva par rezultatīvāko turnīra hokejistu un arī labāko vārtu guvēju, tika nosaukts par turnīra labāko uzbrucēju, lai gan arī viņa konkurenti nebija zemē metami. 14 punkti Beržerona kontā, bet ar deviņiem punktiem (6+3) izcēlās jaunā krievu zvaigzne Aleksandrs Ovečkins. Tituls Krosbijam tomēr pelnīti iegūts, jo viņš savai komandai palīdzēja iekļūt pusfinālā, turklāt bezcerīgā situācijā mačā ar zviedriem pie 2:5 guva ļoti svarīgus vārtus, kad ļāva izlīdzināt spēles gaitu un atjaunoja motivāciju cīnīties līdz pēdējai sekundei.

Visapstrīdamākais bija IIHF lēmums labākā vārtsarga balvu piešķirt Zviedrijas izlases pēdējam bastionam Juhanam Holmkvistam. Nenoliedzami, ka viņa aktīvā ir divas "sausās" spēles - 6:0 pret ASV un 4:0 pret Čehiju, tomēr gan amerikāņi, gan čehi Zviedrijas vārtus sevišķi bieži un bīstami neapdraudēja.

Pēc atvairīto metienu skaita Holmkvists ieņēma tikai sesto vietu savu kolēģu konkurencē (septiņās spēlēs - 90,85%, 2 ripas vid. sp.), kamēr Baltkrievijas vārtsargs Andrejs Mezins savas komandas vārtos tikpat spēlēs atvairīja 94,14% metienu (2,1 vid.sp.) un ierindojās otrajā vietā aiz soma Fredrika Norrenas (95,08%).

Žurnālisti - par Mezinu

Foto: AFI

Gandarījums Mezinam (att.), kam pateicoties baltkrievi pirmoreiz iekļuva pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, bija žurnālistu balsojums, kurā viņam tika vieta "All Stars" komandas vārtos.

Čempionātā akreditētie preses un citu mediju pārstāvji "savā" izlasē vēl iekļāva aizsargus Nummelinu un Kronvalu, kā arī uzbrucējus Krosbiju, Ovečkinu un Čehijas izlases kapteini Davidu Viborniju - trīs vārti un sešas rezultatīvas piespēles, 11. vieta. Vibornijs guva savas komandas uzvaras vārtus pusfinālmačā ar Somiju.

Čempionāta rupjākā hokejista gods tika somam Tuomo Rūtu - 49 minūtes. Baltkrievam Uladzimiram Deņisovam - 35 minūtes, un tikpat arī somu izcelsmes zviedram Mikam Hannulam. Ceturto vietu šajā antivaroņu sarakstā ieņēma Toumo Rūtu vecākais brālis Jarko ar 34 soda minūtēm.

Latvijas izlases aizsargs Georgijs Pujacs ar 18 minūtēm dala 19. vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu