Desmitie. Ar perspektīvu nākotnē! (66)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ne labāk un ne sliktāk. Savā "jubilejas" - pēc kārtas jau desmitajā augstākās divīzijas pasaules čempionātā, kas turklāt pirmoreiz notika mūsu zemē - Latvijas hokeja izlase ir izcīnījusi desmito vietu.

Savā pēdējā turnīra spēlē "sarkanbaltsarkanie" šodien Rīgā uzvarēja Norvēģiju un sagādāja visiem pozitīvas emocijas.

Ievads "Epilogam"

Gandrīz vai simboliski, bet pa vieniem vārtiem šodien guva katra no Latvija izlases četrām maiņām un laukuma saimnieki skaistā spēlē uzvarēja Norvēģiju ar 4:2. Starp citu, pasaules čempionātos mūsu hokejisti ir ieņēmuši septīto, astoto, devīto, 11. un pat 13. vietu. Desmitie, izrādās, - pirmoreiz...

Pa vieniem vārtiem mūsu komandas labā šodien guva Arvīds Reķis, Viktors Bļinovs, Lauris Dārziņš un Aleksandrs Semjonovs. Savu pēdējo spēli valstvienības rindās ar rezultatīvu piespēli (komandas kapteinim Semjonovam) nosvinēja 35 gadus vecais uzbrucējs Leonīds Tambijevs. Viņš un Semjonovs ir vienīgie, kas piedalījušies visos augstākās divīzijas čempionātos (!).

Piedzīvojumiem (uzvarām un zaudējumiem) bagāta "lappuse" ir aizšķirta. Latvijas izlases nākotne jau būs citu personību rokās. Paaudžu maiņa uzņem apgriezienus. Jaunie izlases rindās sevi pieteica jau šajā čempionātā un nekas neliecina, ka komandai no hokeja zemes draud izkrišana no pasaules elites.

Kurš nāks uz hokeju? Pasaulē labākie līdzjutēji!

Latvijas izlase spēli ar norvēģiem ne tik vilinošu, fanam un parastajam skatītājam, padarīja vairāki "bet". Cerības uz kāroto ceturtdaļfinālu "noslīka" mačā ar amerikāņiem - pašu kļūdās un disciplīnas pārkāpumos. Uzvara pār "otrā plāna" skandināviem dotu tikai desmito vietu...

Pirms tam bija arī sagrāve pret somiem (0:5) un katastrofa pret kanādiešiem (0:11), tomēr Latvijas izlases līdzjutēji patiešām ir sasnieguši jaunu kvalitātes līmeni, ko šodien apliecināja spoži.

Foto: AFI

9173 cilvēku, Latvijas valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu ieskaitot, no pirmās līdz pēdējai sekundei vētraini atbalstīja komandu un, skanot beigu sirēnai, vēl ilgi kājās stāvot sumināja savu mīluļus, kas pēc nedaudz vairāk kā divām stundām ar skaistu uzvaru pielika punktu savai dalībai vēsturiskajā pasaules čempionātā.

Patiešām - mīluļi, kas daļu ovāciju un cilvēku pateicības, acīmredzot tomēr saņēma avansā. Aiziet "pēdējie mohikāņi" un iespējams, ka jau pēc gada Krievijā, kur notiks 2007. gada čempionāts, sarkanbaltsarkanajos kreklos mēs skatīsim vienu no visu laiku gados jaunākajām Latvijas izlasēm. Kāpēc ne!

Klasiskais sākums

Latvijas izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs arī sestajā spēlē pēc kārtas mūsu komandas vārtu drošību uzticēja Sergejam Naumovam, bet malā atkal palika Grigorijs Panteļejevs. Spēlētāju virknējumos bija notikušas plānotās izmaiņas - Aleksejs Širokovs bija "pārcelts" pie Jāņa Sprukta un Mārtiņa Cipuļa, bet Kaspars Daugaviņš turpināja spēlēt kopā ar Tambijevu un Semjonovu.

Ar to gan sastāva eksperimenti šoreiz nebeidzās. Vorobjovs spēlētāju virknējumus aktīvi turpināja mainīt arī mača laikā.

Pirmā perioda sākumā abas komandas nopelnīja pa noraidījumam (Latvijai Guntis Galviņš), tomēr rezultāts nemainījās. Laukuma saimnieki bija nedaudz aktīvāki un precīzāki, kā rezultātā norvēģi drīz vien atkal palika četratā. Šoreiz pietika ar 19 sekundēm, lai viena vīra pārsvaru pārvērstu vārtu guvumā.

Arvīds Reķis (no labās) un Agris Saviels šajā čempionātā bija stabilākais Latvijas izlases aizsargu pāris.
Arvīds Reķis (no labās) un Agris Saviels šajā čempionātā bija stabilākais Latvijas izlases aizsargu pāris. Foto: AFI

Klasisku vairākuma izspēli pēc Cipuļa piespēles ar spēcīgu metienu vārtu "devītniekā" noslēdza aizsargs Arvīds Reķis. Norvēģi gan pieprasīja video atkārtojumu, taču vārtu guvums nebija apšaubāms. Spēles septītajā minūtē - 1:0!

Nepagāja ne divas minūtes, kad Aleksejs Širokovs ar teicamu diagonālu piespēli pāri visam laukumam, vienu pašu pret norvēģu vārtsargu Matiasu Gundersenu "aizsūtīja" Viktoru Bļinovu. Uzbrukuma noslēgums bija zibenīgs un Bļinova plaukstas metiens - turnīra piektajam labākajam ripu tvērējam - šoreiz netverams. Devītajā minūtē - 2:0!

Bezzobainais vairākums un Dārziņa "dubultnieks"

Pirmā perioda turpinājumā Latvijas izlase ieguva vēl divas iespējas spēlēt skaitliskajā vairākumā, taču tās palika neizmantotas, jo spēlētāji pārāk aizrāvās ar saspēli, nevis ar metieniem pa vārtiem.

Sergejs Naumovs pirmoreiz kapitulēja tikai pēc nospēlētām 30 minūtēm.
Sergejs Naumovs pirmoreiz kapitulēja tikai pēc nospēlētām 30 minūtēm. Foto: AFI

Otrā perioda sākumā mūsu hokejisti vēlreiz ieguva vairākumu. Briesmas pie "vikingu" vārtiem brieda, tomēr ripa tīklā neparko negribēja lidot. Vecā un labā paruna - "neiemetīsi tu, iemetīs tev" arī šoreiz nostrādāja. Desmitajā minūtē nevajadzīgu un vienlaikus apšaubāmu noraidījumu neitrālā zonā nopelnīja Bļinovs. Pēc aptuveni minūtes, norvēģu rezultatīvākā spēlētāja Tores Vikingstada Latvijas vārtu priekšā iespēlētā ripa, atsitās kādam pa kāju un nonāca tieši uz nūjas Pēram Age Skroderam. "Skroderis" no pāris metriem

cauršāva

Naumova "sienu" - 2:1.

Pēc vārtu guvuma ziemeļnieki izdarīja vēl vairākus bīstamus uzbrukumus, izejot divi pret vienu, taču Naumovs ar aizsargu palīdzību draudus novērsa.

Norvēģu ofensīva tika apslāpēta 16. minūtē, kad gandrīz "dubultnieku" savai ASV komandas vārtos iemestajai ripai, atkārtoja Latvijas izlases debitants Lauris Dārziņš. Pēc tam, kad pie kreisā iemetienu apļa ripu "izkapāja" Miķelis Rēdlihs, Dārziņš, atrazdamies ar muguru pret vārtiem, strauji apgriezās un ar negaidītu metienu pārsteidza Gundersenu nesagatavotu - 3:1.

Otrā perioda pēdējā minūtē Latvijas izlase turklāt ieguva arī lielo skaitlisko vairākumu, taču pusotras minūtes laikā - ne otrā perioda izskaņā, ne trešās trešdaļas sākumā - uzlauzt trīs pretinieku aizsardzību nespēja...

Kurš būs pirmais pie ripas? Aleksandrs Semjonovs vai Tore Vikingstads?
Kurš būs pirmais pie ripas? Aleksandrs Semjonovs vai Tore Vikingstads? Foto: AFI

Pēdējā periodā laukumā lielākoties dominēja mūsējie, taču realizēt šo pārsvaru ilgāku laiku neizdevās. Skaitliskajā vairākumā uzbruka arī norvēģi, bet arī Naumovs, kurš pat nopelnīja noraidījumu, vārtos bija nevainojams.

"Gulbja dziesma" jeb paldies Ļoņa

Trešdaļas 13. minūtē viena vīra pārsvars jau bija Latvijas izlasei un "veterānu" maiņa savu uzdevumu paveica godam. Apslidojis vārtus, Tambijevs ar filigrānu piespēli pretējā flangā atrada nepiesegtu Semjonovu, kurš nekļūdījās arī šoreiz, gūstot savus trešos vārtus čempionātā - 4:1!

Uzvaras saldmi nedaudz pamanījās izbojāt norvēģi, kas spēles pēdējā minūtē savērpa pamatīgu karuseli pie mūsu vārtiem un kad līdz beigām bija palicis mazāk par pusminūti, Kjells Ričards Nūgārds otro reizi šajā vakarā dabūja ripu Naumova vārtos - 4:2.

Vēl mirklis un abām komandām pasaules čempionāts jau bija galā. Latvijai - desmitā vieta, Norvēģijai - pēc četru gadu "trimdas" pirmajā divīzijā - solīdā 11. vieta.

Ne jau kuru katru dienu rodas iespēja nofotografēties kopā ar valsts prezidenti...
Ne jau kuru katru dienu rodas iespēja nofotografēties kopā ar valsts prezidenti... Foto: AFI

Latvijas izlasē par labāko šajā mačā tika atzīts un balvu no Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas rokām saņēma uzbrucējs Herberts Vasiļjevs. Pjotrs Vorobjovs viņu iekļāva arī starp trim mūsu izlases labākajiem spēlētājiem šajā čempionātā. Pelnīti šis gods tika arī uzbrucējam Aleksejam Širokovam, kurš guva mūsu komandas vienīgos vārtus mačā ar Čehiju, un, kas bija kārtējā Vorobjova dīvainība, nevis piemēram aizsargam Reķim, bet gan ne sevišķi stabili nospēlējušajam Georgijam Pujacam...

Statistika Gūtie vārti: Reķis (Cipulis) 1:0 vair. (1.per., 06:44), Bļinovs (Širokovs) 2:0 (1.per., 08:34), Skroders (Vikingstads, Murvolds) 2:1 vair. (2.per., 30:58), Dārziņš (Rēdlihs) 3:1 (2.per., 36:02), Semjonovs (Tambijevs) 4:1 vair.(3.per., 53:16), Nūgards (Jakobsens) 4:2 (3.per., 59:34). Metieni pa vārtiem: Latvija - 25, Norvēģija - 18. Soda minūtes: Latvija - 12 (Pujacs 2, Galviņš 2, Jass 2, Vasiļjevs 2, Bļinovs 2, Naumovs 2), Norvēģija - 18.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargs: Sergejs Naumovs. Aizsargi: Arvīds Reķis - Agris Saviels, Atvars Tribuncovs - Māris Jass, Georgijs Pujacs - Guntis Galviņš, Aleksandrs Jerofejevs. Uzbrucēji: Mārtiņš Cipulis - Aleksejs Širokovs - Jānis Sprukts, Kaspars Daugaviņš - Aleksandrs Semjonovs - Leonīds Tambijevs, Juris Štāls -Herberts Vasiļjevs - Lauris Dārziņš, Aleksandrs Ņiživijs - Viktors Bļinovs - Miķelis Rēdlihs.

Komentāri (66)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu