Puriņš: Ejam pēc plāna un iekļaujamies laika grafikā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Tagad esam Tibetā, Nīlamas ciemā, kurā tikām iekšā, pārvarot sabrukušus kalnu ceļus, kas pašlaik šādi ir gandrīz visā Nepālā. Nokļūšana no Nepālas līdz vajadzīgajam Nīlamas ciemam Tibetā mums prasīja trīs dienas, kaut attālums starp ciemiem ir 40 km.

Jau paspējām iepriekšējā pieturvietā uzkāpt jau pirmajā kalniņā turpat blakus, kas bija 4250 m augsts jeb drusku zemāks par Monblānu, tādējādi jau paspējām paskatīties uz kalniem vairāk tuvplānā.

Ja būtu pakāpušies vēl 200 m, ko neizdarījām laika apstākļu sabojāšanās dēļ, ieraudzītu Šišapangmas virsotni. Pirmo nometni, kas ir 4800 m augstumā, mēs sasniegsim rīt un tad arī pāriesim telšu režīmā.

Ledus sāksies 5000 m augstumā. Izskatās, ka šogad nebūs daudz ekspedīciju, kas no vienas puses ir gan labas ziņas, gan ne pārāk labas, jo šeit spēcīgāka nekā citus gadus ir bijusi musonu jeb lietus sezona un līdz ar to uz kalna var būt daudz sniega, kas nozīmē, ka vajag daudz cilvēku, lai to izmīdītu.

Lai tiktu pāri Ķīnas robežai, mēs esam salikti kopā ar turku alpīnistu un viņa šerpu, vēl mums ir pavārs, kas taisīs ēst bāzes nometnē. Turku kāpējs un viņa šerpa ir spēcīgi, kas ir labi. Īpatnēji bija tas, ka šeit nakšņojot viesnīcā šerpa netika ielaists, bet nakšņoja kopā ar citu ekspedīciju šerpām atsevišķā celtnē.

Neskatoties uz ceļu nogruvumiem un citiem neparedzētiem apstākļiem, mēs ejam pēc plāna un iekļaujamies laika grafikā. Varbūt mēs pavadīsim vairāk laika bāzes nometnē, uztaisīsim papildu kāpienu kādā blakus virsotnē, lai labāk aklimatizētos.

Ar romantisku tēlu apvītie Nepālas kalnu skati pašlaik ir aizstāti ar betonētu ceļu, pa kuru klīst klaiņojoši suņi un vismaz 12 motocikli un cilvēki, kuriem sejas ir aizklātas ar tādiem kā ''uzpurnīšiem'', jo šeit ir diezgan pamatīgs smogs. Redzami arī kalni, kas pašlaik ir mākoņos tīti.

Mans lielākais ''šoks'' bija ķīniešu būvētie ceļi, kas ir šeit ir perfekti. Pārpratuma pēc es sarunā nosaucu Tibetu par Ķīnu, un vietējais iedzīvotājs man ļoti nikni pateica, ka šeit ir Tibeta, nevis Ķīna! To es atcerēšos!

Valdis Puriņš telefonsarunā ar RADIO 101

Nākamā telefonsaruna plānota pirmdien vai otrdien no bāzes nometnes. Tas ir atkarīgs no apstākļiem, jo mūsu satalīttelefons nav reģistrēts Ķīnā un tas jāslēpj no mūsu ķīniešu sakaru virsnieka jeb vietējā ''KGB'' pārstāvja, kurš mūs uzmanīs.

Pēc nedēļu ilgās prombūtnes abi alpīnisti jūtas labi un ekspedīcijas gaita norisinās pēc plāna.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu