Latvijā ražotais «Mildronāts» iekļauts sportā aizliegto vielu sarakstā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne / LETA

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) aizliegto vielu sarakstā trešdien iekļāvusi Latvijā ražoto medikamentu meldoniju jeb «Mildronātu».

«Mildronāts» sarakstā iekļauts, jo ir «pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu».

Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem, kas nopietnākajos gadījumos var izraisīt sirdstrieku.

Jau pirms tam meldonijs ticis iekļauts WADA monitorējamo vielu sarakstā

Meldonijs Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma «Grindeks» ražoto un izplatīto zīmolu «Mildronāts». Saistībā ar šo vielu radīta jaunu medikamentu paaudze, kas imitē dabiskus savienojumus. Kardioprotektors «Mildronāts» ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013.gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

Tikmēr Starptautiskās Motosporta federācijas (FIM) pārstāvētie sporta veidi izņemti no saraksta, kur alkohols aizliegts kā dopinga līdzeklis. Precīzi iemesli šim lēmumam netiek nosaukti.

Tomēr WADA arī informē, ka FIM pati var reglamentēt alkohola lietošanu motosportā.

Patlaban alkohols skaitās kā dopings aeronautikā, boulingā, karatē, dažādos šaušanas sporta veidos, autosportā un tehniskajos sporta veidos uz ūdens.

Tāpat WADA atklājusi, ka kofeīns un nikotīns iekļauts stimulantu sarakstā, kuri tiks monitorēti sacensībās.

Aizliegto vielu saraksts, kas publicēts septembrī, stāsies spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

Pu

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu