Mūsu basketbolisti sīvā cīņā zaudē arī Gruzijai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase, gatavojoties Eiropas čempionātam, sestdien pārbaudes turnīra otrajā spēlē ar 76:78 (16:20, 22:28, 23:22, 15:8) piekāpās arī vietējai Gruzijas valstsvienībai.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 15 punktiem bija Kaspars Bērziņš, kurš gan lielāko daļu ceturtās ceturtdaļas pēc piezīmju normas pavadīja uz rezervistu soliņa. Ar 12 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Jānis Timma, bet viņam ar 11 punktiem piebalsoja Dairis Bertāns.

Tikmēr Gruzijai pa 16 punktiem iemeta Beka Burjanadze un valsts lielākā zvaigzne Zaza Pačulija, kura kontā arī astoņas atlēkušās bumbas. Savukārt ar 12 punktiem un deviņām bumbām zem groziem izcēlās Viktors Sanikidze.

Spēles ievadā Latvijai radās problēmas ar pretinieku apturēšanu zem groza, tomēr ceturtajā minūtē Bērziņš ar diviem punktiem no groza apakšas panāca izlīdzinājumu 6:6. Gruzijai pārsvarā uzbruka līderis Pačulija, bet Latvija daudz punktus guva ātrajos uzbrukumos un pēc pirmajām desmit minūtēm latvieši atradās iedzinējos ar 16:20.

Otrās ceturtdaļas ievadā Kaspars Bērziņš realizēja tālmetienu, bet pēc tam gruzīni guva 12 punktus pēc kārtas, septiņus no tiem realizējot Dudam Sanadzem. Rezultāts auga strauji un turpinājumā abas komandas realizēja daudzus tālmetienus, tomēr gruzīnu vadība vairākas reizes sasniedza pat 16 punktus. Pēdējās puslaika sekundēs Mareks Mejeris iemeta Latvijai kārtējo tālmetienu un samazināja deficītu līdz 38:48.

Trešās ceturtdaļas beigu daļā pēc Jāņa Timmas tālmetiena Latvija pietuvojās līdz 56:62, tomēr uzreiz ar precīzu trīspunktu raidījumu atbildēja arī mājinieki. Šajā spēles daļā Latvija pietuvojās par vienu punktu un pēc 30 spēlētām minūtēm zaudēja ar 61:70.

Izšķirošā desmitminūte iesākās mazrezultatīvā cīņā un tās vidū Latvija bija pietuvojusies līdz 66:72. Minūti pirms pamatlaika beigām pēc kārtējā Timmas tālmetiena Latvija pietuvojās līdz 74:78, bet pēc tam, Jānim Strēlniekam iemetot soda metienu, deficītu samazināja vēl par punktu. Sešas sekundes pirms pamatlaika beigām pēc diviem neprecīziem Pačulijas soda metieniem Latvija tika pie bumbas. Tomēr atlikušajā laikā līdz metienam no spēles Latvijai tikt tā arī neizdevās, bet ar vienu Rolanda Freimaņa precīzu soda metienu nepietika, lai tiktu izrauts vismaz pagarinājums.

Latvijas izlases rindās otro maču pēc kārtas pieteikumā neiekļuva Mārtiņš Laksa, bet no 12 pieteiktajiem basketbolistiem laukumā neizgāja vienīgi Kaspars Vecvagars.

Kā zināms, pirmajā turnīra spēlē Latvijas basketbolisti ar 63:82 piekāpās Itālijai. Savukārt gruzīni ar 90:55 sagrāva Igaunijas valstsvienību.

Gruzijas izlases sastāvā šajā turnīrā ir arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas «Mavericks» centrs Pačulija, kurš pilda valstsvienības kapteiņa pienākumus.

Mājinieku komandas galvenais treneris ir vairākos NBA klubos pieredzi guvušais serbs Igors Koškovs, kurš Gruzijas valstsvienību vada jau astoto gadu.

Pirmo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā gruzīni startēja pirms četriem gadiem, kad Lietuvā izcīnīja 11.vietu, bet aizpērn Slovēnijā notikušajā čempionātā Gruzijai 17.pozīcija 24 izlašu konkurencē.

Svētdien latviešiem pretim stāsies Igaunija, kas būs pretiniece arī Eiropas čempionāta apakšgrupā.

Kā zināms, Latvijas izlase uz Gruziju devusies 13 spēlētāju sastāvā - no komandas šonedēļ tika atskaitīts Ričmonds Vilde, traumas dēļ no sastāva izkrita Ingus Jakovičs, savukārt mājās palikuši Andrejs Šeļakovs un Žanis Peners.

Iepriekš galvenais treneris Ainars Bagatskis bija norādījis, ka līdz pēdējam brīdim valstsvienībā paliks 13 vai 14 spēlētāji.

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles. Piektdien latvieši ar 84:82 pieveica Poliju, bet svētdien ar 72:66 tika pievarēta arī Slovēnija.

Nākamajā nedēļā latvieši Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī mājinieku, Turcijas un Polijas, vienības.

Pēc tam 29.augustā Latvija aizvadīs pēdējo pārbaudes maču pret Maķedoniju.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Bambergas «Brose Baskets», Vācija), Dairis Bertāns («Dominion Bilbao Basket», Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - «Ventspils»), Jānis Timma (Sanktpēterburgas «Zeņit», Krievija), Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers (visi - «VEF Rīga»), Kaspars Bērziņš («Ņižņij Novgorod», Krievija), Andrejs Šeļakovs («Jēkabpils»), Jānis Blūms, Rolands Freimanis (abi - bez kluba), Kaspars Vecvagars (Kauņas «Žalgiris», Lietuva), Haralds Kārlis, Dāvis Rozītis (abi - «Valmiera»), Mārtiņš Laksa («Jūrmala»/«Fēnikss»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu