Kristīnes Poškas padomi skrituļslidotājiem (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Uz jautājumiem atbild Kristīne Poška, Spice-Rollerblade skrituļslidošanas skolas trenere, sporta klubs APEX.

1. Kādu distanci izvēlēties?

To, vai esi gatavs startam, var noteikt pēc pašsajūtas. Ja uz slidām jūties stabili un droši un vari veikt kādu no maratona piedāvātajām distancēm bez apstājas, Tu esi gatavs startam. Distance jāizvēlas atbilstoši savām spējām. Treniņu laikā noteikti izmēģini noslidot savu ieplānoto distances garumu un, ja to vari paveikt treniņos, tad droši piesakies startam šajā distancē arī sacensībās. Bērnu brauciens (500 - 1000 m) ir tieši tik garš, lai to varētu pieveikt jebkurš bērns. Arī noslidot 6 km Forum Auto Ģimenes distanci kopā ar bērniem ir pa spēkam jebkuram. Turkish Airlines Tautas brauciena distance (11 km) ir pieveicama pieaugušajiem, kā arī bērniem, kuri ir aktīvā sporta piekritēji. Ja ikdienā tik daudz nepārvietojies ar slidām, ieteiktu pirms tam pamēģināt, kā jūtas kājas, pēdas un potītes, veicot garākas distances, lai pirms starta varētu sagatavoties un jutīgās vietas nolīmēt ar plāksteri vai speciālu teipu. Dion 44 km Sporta distance gan būs pa spēkam tiem, kas ikdienā trenējas un uz slidām pavadījuši daudz laika.

2. Kas jāzina par drošību?

Drošība vienmēr ir pirmajā vietā. Pirmkārt, jālieto visi skrituļslidošanai paredzētie aizsargi: ķivere, roku, ceļu un elkoņu aizsargi. Savai drošībai mēs varam izmantot arī signālus ar roku. Tāpat kā riteņbraucēji, kad nogriežas pa labi, signalizē ar taisni izstieptu roku pa labi uz sāniem, norādot uz pagriezienu vai apdzīšanas manevra sākšanu. Nogriežoties pa kreisi, signalizē ar kreiso roku, bet, ja grib apstāties, - taisni paceltu roku augšā. Ātrākie slidotāji signalizēšanai, lai brīdinātu apkārtējos un izvairītos no sadursmēm, izmanto arī svilpi vai kādu taurīti. Braucot sacensībās, vienmēr jābūt gatavam, ka kāds var veikt asus manevrus - «izlēkt» priekšā vai līkumā nejauši izspiest no tev vēlamās trajektorijas, tāpēc vienmēr jābūt gatavam reaģēt. Vieglāk to būs izdarīt, ja neslidosi taisnām kājām, bet ieliecoties ceļgalos un auguma priekšdaļu noliecot uz priekšu. Nepārtraukti vēro, kas notiek apkārt, uz priekšu un arī aizmugurē, ja pats vēlies mainīt savu slidošanas virzienu. Ļoti svarīgi ir uzņemt nepieciešamo ūdens daudzumu, lai sportojot nerastos dehidrācija vai ķermeņa pārkaršana. Ūdens jāuzņem arī pirms un pēc sportošanas.

3. Kādam ekipējumam jābūt?

Noteikti jābūt aizsargiem: ķiverei, roku, ceļu un elkoņu aizsargiem. Galvenais, lai apģērbs ir elpojošs un ērts, lai slidojot nekas nespiestu un nenoberztu. Ja vēlies sasniegt lielāku ātrumu, tad izvēlies pieguļošu apģērbu, kas absorbē vēja pretestību. Ērti ir krekliņi ar kabatiņām uz muguras, kurās var ielikt nepieciešamos sīkumus vai ūdens pudelīti. Tas ir daudz ērtāk nekā tad, ja mantas ir kādā no kāju kabatām un traucē veikli kustēties.

Jāizvēlas savām braukšanas prasmēm piemērotas slidas. Iesācējiem noteikti - ar paaugstināto zābaku un mazākiem ritentiņiem, bet meistariem – otrādi. Pirms sacensībām jāpārliecinās, vai slidas nekur neberž un nespiež, vai kaut kas nav salauzts aizdares sistēmā. Jāpakustina ritentiņi uz sāniem - vai tie nav atskrūvējušies un nav jāpievelk. Jāieripina ritentiņi un jāpārbauda, vai visi ripo un vai ripo pietiekami labi un vienādi. Ja kāds neripo vai čerkst, ritentiņa gultnis ir jāiztīra un atkal jāieeļļo. Ja pats neproti to izdarīt, apkopē to paveiks meistars.

4. Kā labāk sagatavoties startam?

Startam vislabāk var sagatavoties, jau laikus sākot treniņus, lai muskuļi sacensību dienā ir vislabākajā gatavībā. Treniņos nebrauc visu laiku vienmērīgā tempā, bet veic arī kāpinājuma un ātrumposma slidojumus, kas būs nepieciešami sacensībās. Atceries par veiklības attīstīšanu, atrodoties uz slidām, lai justos stabili un spētu veikt nepieciešamos manevrus! Lai sagatavotos sacensībām, kurās piedalās daudz cilvēku, atrodi iespēju paslidot kopā ar citiem jau iepriekš! Nereti tieši lielā burzma iesācējiem traucē veiksmīgi veikt distanci. Pielāgoties šādai situācijai var, pievienojoties kādai treniņu grupai vai sarīkojot slidošanu kopā ar domubiedriem!

Pirms starta noteikti jāiesildās. Vislabāk to izdarīt ar vieglu 8-10 min skrējienu.

Tad jāturpina ar staipīšanās un locītavu apļošanas vingrinājumiem. Pievērs uzmanību arī muguras muskuļiem – jāiesilda arī tie!

2-3 dienas pirms sacensībām un sacensību rītā uzņem ogļhidrātus saturošu pārtiku, lai ir spēks un pietiek enerģijas visai distancei! Iesaku no rīta apēst auzu pārslu putru ar augļiem. 1-1,5 stundu pirms starta vari apēst kādu banānu un šokolādīti. Uzņem daudz šķidruma jau vairākas dienas pirms sacensībām, pirms starta, slidojuma laikā un arī pēc finiša! Ja būsi ievērojis minēto, arī psiholoģiski sagatavosies startam! Izgulies, sacensību vietā ierodies laikus, lai neradītu lieku stresu. Pirms starta trīs reizes izpūt gaisu, dziļi ieelpo un AIZIET! Veiksmīgu slidojumu!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu