Latvijas skeitparku jomas sasniegumi un tendences aizvadītajā gadā (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2013.gadā ir sperti nozīmīgi soļi skeitparku jomas attīstībā, latvieši guvuši ievērojamus panākumus starptautiskās sacensībās, Ventspilī aug pasaules mēroga festivāls, un pašvaldības izrāda aizvien lielāku interesi par skeitparku būvniecību.

Latvijā katrā no skeitparku sporta veidiem ir viens izteikts līderis, kurš veiksmīgi sadarbojas ar globālajiem zīmoliem un dzīvo profesionāla braucēja dzīvesveidu, ceļo un piedalās videoprojektos un pasākumos visā pasaulē. Skeitbordistam Madaram Apsem 2013.gads iesākās ar Eiropas gada skeitbordista titulu, ko noteica žurnāla Kingpin lasītāji un skeitborda piekritēji visā pasaulē. Madars turpina sadarboties ar tādiem zīmoliem, kā: «Element Skateboards», «Red Bull», «Perus Wheels», «Ashes Griptape» un arī «DC Shoes and Apparel», kas nupat laiduši tirgū Madara Apses apavus. BMX frīstaila braucējs Eduards Zunda nostiprinās kā viens no pasaules elites BMX street disciplīnas braucējiem, turpinot sadarboties ar «Monster Energy», «Vans», «Simple Bike Co» un «Odyssey». Skrituļslidotājs Nils Jansons 2013.gadu iesāka, uzvarot pasaules vadošās sacensības «Winterclash» Nīderlandē, kā arī ieguva dalītu pirmo vietu šo sacensību vasaras versijā Berlīnē. Pavasarī Nils tika arī pie sava pirmā žurnāla vāka uz Amerikas vadošā ekstrēmās skrituļslidošanas žurnāla «ONE». Ievērojams sasniegums bija ventspilnieka Viktora Kronberga izcīnītā 3. vieta pasaules čempionātā Ķelnē BMX dirt disciplīnā.

«Uz šiem sporta veidiem vajadzētu lūkoties kā uz radošu fizkultūru, nevis augstu sasniegumu sportu, kas tendēts uz nemitīgu sacensību. Celtnes un mūzika, kas radītas steigā, parasti nav labākās, bet kapitālisms un peļņa to pieprasa. Arī industrija no šīs jomas prasa aizvien pārgalvīgākus trikus un šovu, bet nevajadzētu aizmirst, ka ritenis, slidas vai dēlis ir tava ģitāra mūzikas radīšanai un individuālai izpausmei. Ieteiktu ar šiem sporta veidiem nodarboties radošo jomu cilvēkiem. Domāju, ka šarms ir tajā, ka jauniešiem vienmēr bijusi iespēja nodarboties bez trenera, pašam izkopt savu stilu, kas vēlāk atspoguļojas arī dzīvesstilā un pasaules skatījumā,» teic skeitparku jomas attīstītājs Mikus Ojers.

Pašbūvēti skeitparku elementi tapa astoņdesmito gadu beigās, tomēr pirmo rūpnieciski būvēto skeitparku Latvijā atklāja 2000.gadā Ventspilī. Četrpadsmit gadu laikā skeitparku skaits Latvijā ir pārsniedzis astoņus desmitus. 2013.gadā vadošie skeitparku būvētāji SIA «Mind Work Ramps» uzbūvēja un papildināja skeitparkus Ķegumā, Ikšķilē, Cēsīs, Olainē, Baldonē, Līvānos, renovētajā Daugavas promenādē Rīgā un skeitparkus piecās Lietuvas pilsētās. Aizvadītajā gadā kompānijai bija iespēja gūt pieredzi un būvēt gada grandiozākā skeitparku sacensību projekta «Red Bull Framed Reactions» parku Amsterdamā, kā arī vienu no pasaules lielāko sacensību «Simple Session» parkiem Tallinā. Iegūtā pieredze un resursi tiek guldīti atpakaļ jomā, rekonstruējot Baltijā vadošo iekštelpu skeitparku –«Monsterparku». «Ir liels prieks, ka pēdējos gados pašvaldību un iedzīvotāju attieksme pret šo jomu ir daudz saprotošāka. Šobrīd pašvaldības jau pašas mūs uzmeklē, nevis mums tās jāpārliecina par skeitparku nepieciešamību,» teic SIA «Mind Work Ramps» valdes priekšsēdētājs Jānis Kundziņš.

Parbmx X Mental / Barcelona trip from Janis/PARBMX on Vimeo.

Jauns skeitparks atklāts arī Carnikavā, un ir zināms, ka 2014.gadā pie jauniem skeitparkiem vai to papildinājumiem tiks Kuldīgas, Limbažu, Bauskas un Neretas jaunieši. Ņemot vērā skeitparku nolietojumu, vērojama arī pozitīva tendence, ka jaunieši paši ar vecākiem organizējas ikgadējās talkās un sakopj savus parkus, jo ne vienmēr pašvaldībām ir iespēja izsekot un uzturēt visus objektus.

Vadošās skeitparku sporta veidu sacensības «Ghetto Games festivāls Ventspilī» šogad norisināsies jau trešo gadu. «Pirmajos divos festivālos esam piesaistījuši tikai dažus pasaules labākos braucējus, bet šogad un turpmāk plānojam festivālu Ventspilī rīkot pasaules līmenī, kur ik gadu pulcēsies labākie atlēti un vienuviet būs iespēja piedzīvot labāko, ko sniedz šie sporta veidi. Es ticu, ka arī Ventspils ar savu nākotnes infrastruktūras attīstību spēs dzīvot līdzi. «Ghetto Games» mērķis ir tuvākajos piecos gados Latviju izveidot par ekstrēmo un alternatīvo sporta veidu lielvalsti,» teic «Ghetto Family» kustības vadītājs Raimonds Elbakjans.

Citi interesanti un ievērojami notikumi 2013.gadā

- Rīgā ar sporta mašīnu projektu «Gumball 3000» viesojās skeitborda leģenda Tony Hawk.

- Tiek dibināta pirmā skeitparku sporta veidu skola «Straume», kurā jaunajiem braucējiem ir iespēja apgūt pamatprasmes un doties uz kopīgām nometnēm.

- Gada laikā Latvijā norisinās vairāk nekā 80 ar skeitparku sporta veidiem saistīti pasākumi un sacensības.

- Skrituļslidotāju apvienība «Therolling» laiž klajā četrgades filmu «Curriculum Vitae».

- Uz īsu laiku tiek izveidots skeitparks pašā Rīgas sirdī, Vecrīgā.

- Notiek pasākumu cikls «MANUAL: Urban sports & architecture», kas veltīts pilsētas sporta veidu kultūras mijiedarbībai ar arhitektūru un pilsētvidi.

- Kompānija «Perus Wheels» sāk ražot skeitborda riepiņas ar Madara Apses vārdu, savukārt kompānija «BHC» skrituļslidu riepiņas ar Nila Jansona vārdu.

- «Winter Kickoff» sacensībās Monsterparkā vienā dienā piedalās 192 dalībnieki no 35 pilsētām.

- 2013.gadā 12 Latvijas skeitparku reitinga sacensībās piedalās 371 dalībnieks no visas Latvijas. Kopvērtējuma rezultāti:

- BMX frīstaila meistari/pro: 1. Kārlis Dzērve, 2. Mārtiņš Iltners, 3. Viktors Kronbergs, amatieri: 1. Ivars Stengrevics, 2. Kaspars Jerenskis Kostjuks, 3. Valters Klēpis, iesācēji: 1. Madars Ivanovs, 2. Patriks Vīksna, 3. Edvarts Plotnieks.

- Ekstrēmās skrituļslidošanas meistari/pro: 1. Niklāvs Katlaps, 2. Toms Slukins, 3. Andris Kreicburgs, amatieri: 1. Oskars Pavlovičs, 2. Daniels Sviļpovs, 3. Vents Adahovskis, iesācēji: 1. Valters Grasmanis, 2. Dāniels Koltovs, 3. Mārtiņš Dābols.

- Skeitborda meistari/pro: 1. Raitis Helmanis, 2. Niklāvs Vētra, 3. Andis Vanadziņš, amatieri: 1. Kristers Golts, 2. Kristaps Bērziņš, 3. Mārtiņš Kivlinieks, 4. Aleksis Sokolovs, iesācēji: 1. Emīls Šagijevs, 2. Tomass Daugavietis, 3. Kristaps Bērziņš.

Šie braucēji iegūst iespēju visu 2014. gadu bez maksas apmeklēt Latvijas vadošos iekštelpu skeitparkus: Monsterparku, Kuldīgas, Liepājas RAVE Team skeitparku un Ventspils iekštelpu skeitparku.

Informāciju sagatavoja Mikus Ojers

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu