Ilgauskam atņemta Lietuvas pilsonība

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis pirmdien parakstījis pavēli par Lietuvas pilsonības atņemšanu pazīstamajam Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošajam lietuviešu basketbolistam Židrūnam Ilgauskam, kas 2013.gada oktobrī kļuva par ASV pilsoni.

Informācija par to, ka Lietuvas pilsonība Ilgauskam tiks atņemta, medijos parādījās jau rudenī, izraisot plašas diskusijas un atšķirīgu reakciju gan Lietuvas basketbola slavenību vidū, gan sabiedrībā.

Kā pastāstījis iekšlietu ministra preses sekretārs Toms Beržinsks, saskaņā ar pašreizējiem Lietuvas tiesību aktiem līdz ar citas valsts pilsonības iegūšanu Lietuvas pilsonība tiek zaudēta automātiski. Lietuvas Pilsonības likums pieļauj dubultpilsonību personām, kas izbraukušas no Lietuvas līdz neatkarības atgūšanai 1990.gada 11.martā, kā arī personām, kas pilsonību ieguvušas automātiski, piedzimstot vai slēdzot laulību ar citas valsts pilsoni. Taču personām, kam dubultpilsonība ir no dzimšanas, triju gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas jāizvēlas, kuras valsts pilsonību paturēt.

Novembrī Lietuvas Seims pieņēma izskatīšanai prezidentes Daļas Grībauskaites ierosinātos grozījumus Pilsonības likumā, kas paredz Lietuvas pilsoņiem par īpašiem nopelniem valsts labā pieļaut dubultpilsonību, neatsakoties no Lietuvas pilsoņa pases. Pēc izskatīšanas Seima komisijās parlamenta plenārsēžu zālē tie varētu atgriezties pavasara sesijā.

Vienlaikus prezidente paziņojusi, ka atbalsta ideju rīkot referendumu dubultpilsonības jautājumā, bet uzskata, ka tam ļoti atbildīgi jāgatavojas, lai nepieļautu nekādas manipulācijas. Valdošā koalīcija šāda referenduma ideju vērtē pozitīvi.

Amerikas Savienotajās Valstīs Ilgausks dzīvo kopš 1997.gada un kopā ar sievu Dženiferu Klīvlendā audzina divus Lietuvā adoptētus bērnus.

2,21 metru garais spēlētājs karjeru noslēdza pirms trim gadiem un pašlaik strādā Klīvlendas «Cavaliers» komandas sistēmā.

Par to, ka Ilgausks nebija rakstveidā informējis Lietuvas vēstniecību vai Migrācijas departamentu par citas valsts pilsonības iegūšanu, viņam draudēja arī naudassods, bet to nolemts nepiespriest.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu