Latvija nākamgad uzņem Eiropas U-16 čempionātu kadetiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe/Ciamillo-Castoria

Latvijai piešķirtas tiesības 2014.gadā uzņemt Eiropas čempionātu basketbolā U-16 puišu kadetu izlasēm, paziņojusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa («FIBA Europe»).

Latvijā notiks čempionāta spēcīgākās - A divīzijas - turnīrs.

Kā vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS), «FIBA Europe» vadība ir informēta, ka LBS uzņemsies šos pienākumus, ja pozitīvi beigsies pārrunas ar pašvaldībām un tiks saņemts Nacionālās sporta padomes akcepts. Turnīra sarīkošana būs papildus arguments Latvijas cīņā par tiesībām rīkot Eiropas vai pasaules pieaugušo čempionātu.

«Kopš 2007.gada Eiropas vai pasaules basketbola čempionātus Latvijā esam rīkojuši jau septiņas vasaras pēc kārtas. Tādai aktivitātei ir tālejošs mērķis - nostiprinot LBS autoritāti starptautiskajā basketbola sabiedrībā, panākt, ka Latvijai uztic tiesības rīkot pasaules vai Eiropas čempionāta finālturnīru vīriešu komandām,» izteicies LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Šīs vecuma grupas Eiropas čempionāts Latvijā noticis arī 2001. gadā, kā arī 2012.gadā, kas sacensības tika rīkotas kopīgi ar Lietuvu.

Latvija iepriekš bija cerējusi iegūt tiesības nākamgad rīkot Eiropas U-20 čempionātu jauniešiem un Eiropas U-18 B divīzijas meistarsacīkstes jaunietēm.

«Nākamajā gadā LBS vēlējās Eiropas jaunatnes čempionātu rīkot kopā ar kādu kaimiņvalsti, turpinot pēdējos gados veiksmīgi aizsākto praksi, kas samazina izmaksas un nodrošina turnīriem lielāku publicitāti. «FIBA Europe», kas sākotnēji uz šādu sadarbību raudzījās piesardzīgi, tagad jau novērtējusi kopdarba priekšrocības. Diemžēl Lietuvas Basketbola federācija, sakarā ar pārmaiņām tās vadībā, nākamgad nevēlējās uzņemties papildus pienākumus. Savukārt ar Igaunijas Basketbola federāciju bija grūti atrast kopīgas intereses, jo mūsu komandas Eiropas čempionātā spēlē dažādās līgās,» izcēlis Šneps. «Vienīgais iespējamais variants sadarbībai ar igauņiem bija U-18 meiteņu čempionāta B divīzijas turnīrs, taču «FIBA Europe» valde nolēma tā rīkošanu uzticēt Rumānijai, kurai tas būs kā ģenerālmēģinājums pirms 2015.gada Eiropas sieviešu čempionāta.»

«U-16 puišu čempionāta sarīkošana būs svarīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, pašvaldību pieredze jau nepārprotami liecina, ka šādi sarīkojumi sagādā ne tikai rūpes un izdevumus, bet arī pozitīvu ekonomisko efektu un arī labu praksi mūsu cilvēkiem. Otrkārt, kadetu čempionāts spēlētājiem ir pati pirmā oficiālo starptautisko turnīru pieredze, jaunajiem latviešiem tā tradicionāli nāk grūti, bet mājinieku statuss sagādā būtiskas priekšrocības un atvieglo adaptēšanos. Treškārt, ir svarīgi vēlreiz apliecināt Latvijas spējas kvalitatīvi izpildīt starptautiskās saistības,» uzskata Šneps.

Kopumā Latvija kopš 2001.gada uzņēmusi deviņus starptautiska līmeņa nacionālo izlašu čempionātus. Nākamais būs astotais gads pēc kārtas, kad šādas sacensības notiek Latvijā.

Tāpat «FIBA Europe» pieņēmusi lēmumu līdz ar 2017.gadu mainīt Eiropas pieaugušo čempionāta izspēles kārtību vīriešiem. Pēc grupu turnīra vairs nenotiks otrā posma grupu turnīra spēles, bet tā vietā 16 labākās komandas uzreiz uzsāks izslēgšanas turnīra cīņas no astotdaļfināla stadijas.

«Tuvākajā laikā tiks publiskoti noteikumi konkursam uz rīkošanas tiesībām. 29.novembrī Baltijas valstu basketbola federāciju ģenerālsekretāru sanāksmē spriedīsim par konkrētu rīcību, lai pretendētu uz tiesībām 2017.gada Eiropas čempionātu rīkot Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Cīņa par šo godu ieiet finiša taisnē un būs svarīgi pēdējos soļus spert droši un pārliecinoši,» piebilst Šneps.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu