Lietuvieši ar ovācijām sagaida Viļņā basketbola valstsvienību (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas basketbola līdzjutēji pirmdienas pievakarē, neraugoties uz aso vēju un draudīgajiem padebešiem, ar sirsnību un skaļām gavilēm sagaidīja Viļņas Rātslaukumā savas valsts vīriešu basketbola izlasi, kas no Eiropas čempionāta Slovēnijā šoreiz pārvedusi sudrabu, vēsta «Lrytas.lt».

«Ooo! Lietuva, Lietuva, Lietuva! Paldies, paldies, paldies!» sagaidītāji skandēja, kad laukumā parādījās vaļējais autobuss, kurā no lidostas ieradās Lietuvas valstsvienība. Ļaužu bija tik daudz, ka laukumā visiem nepietika vietas, un pārējie drūzmējās tuvējās ieliņās.

Skaļu ovāciju pavadībā sportisti pa nožogotu goda celiņu, ilgi sarokojoties ar malās stāvošajiem līdzjutējiem, cits pēc cita devās uz Rātslaukumā ierīkoto skatuvi, kur valsts vadītāji katram no viņiem galvā lika ozola vainagu.

Pirmos apsveikuma vārdus izlasei sacīja prezidente Daļa Grībauskaite. «Šodien mēs visi runājam vienā valodā. Mēs sagaidām savus čempionus. Nav tik svarīgi, kādu medaļu viņi pārveduši vai pārvedīs. Lietuvai viņi ir čempioni. Viņi parādījuši, ka lietuvieši ir cīnītāji, kas vienmēr spējuši aizstāvēt savu valsti,» viņa uzsvēra. «Gribu teikt paldies arī visiem, kas palīdzēja mūsu basketbolistiem uzvarēt, - skolām, vecākiem, treneriem un līdzjutējiem. Šie basketbolisti ir mūsu varoņi, mūsu iedvesma, mūsu paraugs.»

Sagaidīšanas ceremonijā piedalījās arī Seima spīkers Vīds Ģedvils, premjers Aļģirds Butkevičs un Viļņas mērs Artūrs Zuoks.

Visskaļākos apsveikuma saucienus sagaidītāji veltīja valstsvienības galvenajam trenerim Jonam Kazlauskam. Gan viņš, gan izlases kapteinis Roberts Javtoks savukārt pateicās saviem līdzjutējiem, neaizmirstot atgādināt, ka uzskata viņus par labākajiem pasaulē.

«Grūtos brīžos jūs bijāt mūsu sestais spēlētājs. Pateicoties jums, Lietuvas basketbols vēl ne reizi vien sasniegs tādus augstumus,» līdzjutējiem sacīja Kazlausks.

Premjers Lietuvas valstsvienībai pasniedza arī simbolisku čeku - prēmiju par sudraba medaļu 240 000 litu (gandrīz 49 000 latu) apmērā. Šī summa tiks sadalīta pēc nopelniem visai Lietuvas izlases delegācijai.

Lietuvas valstsvienība aizvadītajā Eiropas čempionātā izcīnīja astoņas uzvaras un piedzīvoja trīs zaudējumus. Finālā svētdien lietuviešiem ar 66:80 nācās piekāpties Francijas izlasei. Tomēr, kā uzsver mediji, arī sudraba medaļa dod pamatu lepnumam, jo pirms turnīra lietuvieši netika minēti starp iespējamām godalgotajām komandām.

Līdz šai reizei lietuvieši no Eiropas meistarsacīkstēm pārveduši piecas medaļas - 1937., 1939. un 2003.gadā zeltu, 1995.gadā - sudrabu un 2007.gadā - bronzu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu