Francija dramatiskā cīņā izglābjas pret Spāniju un iekļūst finālā (8)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas izlases basketbolisti mača laikā veica dramatisku pakaļdzīšanos un Eiropas čempionāta pusfinālā piektdienas vakarā pieveica nu jau no Eiropas troņa gāzto Spāniju papildlaikā ar 71:67 (14:18, 6:16, 23:15, 22:16, 10:7).

Francijas izlases sastāvā līdera lomu kārtējo reizi uzņēmās Tonijs Pārkers, kurš spāņu grozā sabēra 32 punktus un izprovocēja 11 noteikumu pārkāpumus.

Savukārt rezultatīvākais Spānijas izlases rindās bija Marks Gasols, kura kontā 19 punkti un deviņas atlēkušās bumbas, savukārt 17 punktus pievienoja Rūdijs Fernandess, bet 17 punkti un deviņas rezultatīvas piespēles Serhio Rodrigesa kontā.

Ar mača pirmajām minūtēm izpaudās Spānijas pārsvars, kas lielākoties no Francijas turējās viena metiena tiesas attālumā. Taču, mačam turpinoties, spāņi pamazām sāka iekrāt punktu pārsvaru, otrās ceturtdaļas septītajā minūtē sasniedzot jau 13 punktu pārsvaru (31:18), bet līdz ar pirmā puslaika beigu sirēnu abas vienības šķīra 14 punkti - 34:20.

Zīmīgi, ka 14 no 20 Francijas punktiem bija guvis tieši Pārkers.

Lai arī šķita, ka frančus var glābt vien brīnums, jau trešās ceturtdaļas vidū starp abām valstsvienībām bija vien sešu punktu atstatums - 35:29. Francija turpināja iesāktajā tempā, un pēc Pārkera precīzā tālmetiena vairāk kā divas minūtes līdz trešā ceturkšņa beigām franči atpalika vien par viena metiena tiesu (41:44).

Ar ceturtās ceturtdaļas sākumu pēc Nando de Kolo un Mikēla Želabala veiksmīgajiem uzbrukumiem Francija atpalika vairs tikai punktu - 48:49. Tomēr turpinājumā atkal labāk nospēlēja spāņi, kuri, pateicoties Fernandesa un Rodrigesa pūliņiem, ātri vien panāca 58:51.

Taču tad atkal uzplaiksnīja Francija, kas nedaudz vairāk kā četras minūtes līdz pamatlaika izskaņai panāca 59:61. Pēc tam Pārkeram izdevās panākt neizšķirtu, bet Gasols divus punktus Spānijai atguva. Tomēr jau nākamajā uzbrukumā Pārkers trāpīja ļoti svarīgu tālmetienu, izvirzot Franciju pirmo reizi kopš mača sākuma vadībā ar 64:63, taču tad Gasols atkal divus punktus atguva.

Francija izlīdzināja rezultātu - 65:65 - pēc Aleksisa Ažensā precīzā soda metiena 40 sekundes pirms pamatlaika beigām, un rezultāts līdz ceturtdaļas beigām vairs nemainījās, lai gan Spānijai pēdējā uzbrukumā bija lieliska iespēja gūt uzvaras grozu, taču tā vietā vajadzēja spēlēt papildlaiku.

Pagarinājuma sākumā abas valstsvienības ilgi nespēja gūt punktus, līdz beidzot izcēlās Gasols, kurš trāpīja abus soda metienus, taču pēc tam Francijas izlases līderis Pārkers izcēlās ar neprecīziem metieniem. Tomēr pusotru minūti līdz papildlaika beigām Ažensā izlīdzināja rezultātu, bet pēc Hosē Kalderona kļūdas un noteikumu pārkāpuma Pārkers trāpīja divus soda metienus, izvirzot Franciju vadībā ar 69:67 minūti un desmit sekundes pirms pagarinājuma beigām.

Turpinājumā pret Pārkeru noteikumi tika pārkāpti vēlreiz, un francūzis kārtējo reizi bija nekļūdīgs, panākot jau četru punktu pārsvaru sevis pārstāvētajai valstsvienībai 40 sekundes līdz pagarinājuma beigām. Atlikušajās sekundēs Spānijas izlases sastāvā līdera lomu uzņēmās Rodrigess, kuram izdevās panākt 72:73 vien 19 sekundes līdz beigām, taču pēc tam Francija ar soda metienu palīdzību panāca trīs punktu pārsvaru, kas arī bija izšķirošais pārsvars.

Francijas izlases pretinieki Slovēnijā notiekošā Eiropas čempionāta finālā būs Lietuva, kas turnīra izšķirošajā mačā spēkosies pirmo reizi kopš 2003.gada, kad prata tajā pieveikt Spāniju.

Francija pēdējo 60 gadu laikā medaļas ieguvusi divreiz - bronzu 2005.gadā un sudrabu pirms diviem gadiem, kad finālā nācās atzīt Spānijas pārākumu.

Savukārt par trešo vietu spēkosies Spānija un Horvātija, kas iepriekš Lietuvai piektdien zaudēja ar 62:77.

Spānija Eiropas čempionātā triumfēja 2009. un 2011.gadā.

Sacensību fināls un spēle par trešo vietu notiks svētdien.

Latvijas izlase turnīru noslēdza 11.vietā, tomēr palika tikai viena panākuma attālumā no sacensību ceturtdaļfināla. Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalījās jau devīto reizi pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekšējos piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nebija spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Eiropas čempionāts Slovēnijā ilgs līdz svētdienai.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu