Svinīgi noslēgušās Londonas olimpiskās spēles (54)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā naktī Londonā svinīgi noslēdzās XXX vasaras olimpiskās spēles. Noslēguma ceremonijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge izteicās, ka jūtas priecīgs un pateicīgs. «Londona apsolīja, ka šīs būs sportistu spēles. Tieši to mēs arī saņēmām.»

«Olimpisko spēļu organizatori un pilsēta ir paveikuši lielisku darbu. Mēs nekad neaizmirsīsim brīvprātīgo cilvēku smaidus un pretimnākšanu. Spēļu īpašo auru radīja sporta pasākumu publika, kas katrā arēnā radīja svētku sajūtu. Jūs pasaulei parādījāt labāko no britu sirsnības. Zinu, ka šī augstsirdīgā gaisotne turpināsies,» izcēla Roge.

«Sportisti ir pelnījuši vispasaules atzinību un apbrīnu. Jūs esat nopelnījuši tiesības saukt sevi par olimpiešiem,» izcēla Roge. «Šīs bija prieka pilnas un brīnišķīgas spēles.»

Olimpiādes noslēguma ceremonijas priekšnesumos piedalījās vairāk nekā 4100 cilvēki, no kuriem 380 bija bērni.

Noslēguma ceremonijas tematika saistīta ar Lielbritānijas krāšņo bagātību dažādās mākslinieciskajās izpausmēs, visvairāk akcentējot britu mūziku. Izklaides programma tika nodēvēta par britu mūzikas simfoniju, kurā priekšnesumus sniedza daudzi pasaules slavu iekarojuši britu mūziķi, ieskaitot «Spice Girls», Džordžu Maiklu un Eniju Lenoksu, bet neklātienē cildinot arī Džonu Lenonu, Deividu Boviju un grupu «Queen».

Pēc tam Olimpiskais karogs tika nodots Riodežaneiro mēram Eduardu Paešam.

Latvijas karogu Olimpiādes noslēguma ceremonijā nesa ceturtās vietas ieguvēja tāllēkšanā Ineta Radeviča. Iepriekš Latvijas olimpiskās komandas un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadība karognesēju izvēlēties lūdza divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu, kurš priekšroku deva Radevičai.

Olimpiādes noslēguma ceremonijā piedalījās 26 Latvijas olimpieši.

Londonā Latvija tika pie divām godalgām. Zelta medaļu BMX riteņbraukšanā izcīnīja 2008.gada Pekinas Olimpiādes čempions Štrombergs, kļūstot par divkārtēju olimpisko čempionu, bet pie bronzas tika pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš.

Medaļu kopvērtējumā uzvarēja ASV komanda, kas kopumā izcīnīja 104 medaļas. No tām 46 bija zelta, bet sudrabs un bronza iegūts vienādā skaitā - pa 29. Otrajā vietā ierindojās Ķīna, kas izcīnīja 87 medaļas (38 zelta, 27 sudraba un 22 bronzas), bet trešajā pozīcijā ierindojās mājiniece Lielbritānija, kas ieguva 65 godalgas - 29 zelta, 17 sudraba un 19 bronzas.

Olimpisko medaļu rangā Latvija ieņēma 49.vietu.

Vēl no Latvijas sportistiem septīto vietu izcīnīja svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, astotajā vietā ierindojās modernās pieccīņas sportiste Jeļena Rubļevska un šķēpmetēja Madara Palameika, bet devīto vietu izcīnīja septiņcīņniece Laura Ikauniece un pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs/Ruslans Sorokins. Pārējie Latvijas sportisti labāko desmitniekā nespēja iekļūt.

Londona ir pirmā pilsēta, kurā vasaras olimpiskās spēles notikušas trīs reizes - iepriekš tās Lielbritānijas galvaspilsētā risinājās arī 1908. un 1948.gadā.

Komentāri (54)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu