Visa Lietuva ir šokā par pusaudzes olimpisko zeltu (129)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Mēs visi Lietuvā esam šokēti par viņas sasniegumu. Tas ir prātam neaptverami, ko Rūta Meilutīte paveica, būdama 15 gadus veca,» telefonsarunā ar TVNET par Lietuvas peldēšanas brīnumbērna izcīnīto zelta medaļu Londonas olimpisko spēļu 100 metru sacensībās brasā sacīja mūsu kaimiņzemes lielākā laikraksta «Lietuvos rytas» sporta žurnālists Modests Krukausks. Līdz ar Meilutītes triumfu viņš Lietuvā prognozē strauju peldēšanas uzplaukumu.

Londona bijusi paredzēta pieredzes gūšanai spēlēm Riodežaneiro

«Protams, neviens neko tādu negaidīja, tas ir liels pārsteigums mums visiem. Zinājām, ka viņa nav slikta peldētāja un ir spējīga kaut ko vinnēt. Pagājušajā gadā Rūta uzvarēja Eiropas jaunatnes Olimpiādē, taču neviens negaidīja šādu panākumu Londonā,» viņš sacīja. «Šī Olimpiāde bija domāta, lai uzkrātu pieredzi un gatavotos startam Riodežaneiro, kur viņai būtu bijušas karjeras galvenās sacensības.»

Krukausks izteicās, ka Londonā 100 metros brasā viņai tika prognozēta aptuveni 24. vieta. «Ka varētu sanākt kaut kas vairāk, mēs secinājām pēc peldējuma kvalifikācijā un, protams, pusfinālā.

Lietuvā Olimpiādi tagad sauc par Rūtiņādi,» atklāj Krukausks.

«Vēl aizvien visi ir šokā un visa Lietuva turpina līksmot. Iedomājaties - 15 gadus veca meitene kļūst par olimpisko čempioni, tas ir prātam neaptverami.»

Meilutīte iepriekš plašai sabiedrībai nebija zināma sportiste, uz ko norāda arī «Lietuvos rytas» žurnālists. «Pirms Olimpiādes viņu zināja tikai sporta speciālisti. Viņa līdz 13 gadu vecumam trenējās mazā baseiniņā Kauņā un pēc tam pārcēlās pie tēva uz Apvienoto Karalisti. Viņai ir ļoti bēdīgs dzīvesstāsts, jo četru gadu vecumā gāja bojā viņas māte, vēl ir divi vecāki brāļi. Tēvs devās strādāt uz Plimutu. Pie tēva pārcēlās arī Meilutīte, jo par viņu vairs nespēja parūpēties vecvecāki. Tētis atrada ļoti labu treneri, kurš teica, ka meitene ir ļoti perspektīva.»

Lietuvā šobrīd ir tikai pusotrs baseins

Modests Krukausks atklāja, ka Lietuvā šobrīd ir tikai pusotrs 50 metru baseins. Viens no tiem, Viļņā, ir ļoti novecojis un diezgan katastrofālā stāvoklī. Kauņā jau piecus gadus turpinoties jauna baseina celtniecība, kuru vajadzējis nodot ekspluatācijā jau pērn, bet būvdarbi ir ieilguši. Tā kā Meilutītes triumfu klātienē vēroja valsts prezidente Daļa Grībauskaite, visi šobrīd cer, ka baseins tiks pabeigts tuvākajā laikā.

Lietuvas kolēģis nešaubās par jaunas ēras sākumu šajā sporta veidā Lietuvā, jo šāds mirklis ir jāizmanto.

«Protams, Rūta ar izcīnīto olimpisko zeltu tagad iedvesmojusi daudzus.

Ja nebūtu šīs medaļas, nekā nebūtu. Lai redzētu Meilutītes peldējumu finālā, par dienu savu vizīti Londonā pagarināja pat Grībauskaite.»

Prēmija noderēs karjeras tālākai attīstībai

Par uzvaru Olimpiādē talantīgā sportiste no valsts saņems 400 000 litu (80 000 latu), kas, pārrēķinot vidējās mēnešalgās, sanāk 55 algas Anglijā. «Māju, protams, viņa nenopirks, bet šāda prēmija viņai būs ļoti nozīmīga turpmākajai izaugsmei,» izteicās Krukausks.

Līdz šim Meilutīte no Lietuvas nav saņēmusi nekādu finansējumu, vienīgi iespēju par velti trenēties, ko līdz 13 gadu vecumam darījusi 25 metru baseinā.

«Visi būtu laimīgi par viņas vietu pusfinālā, bet sanāca fantastisks scenārijs. Pēc peldējuma pusfinālā viņa uz finālu izgāja jau kā galvenā favorīte. Visi brīnījās, kā tas var būt,» pastāstīja žurnālists.

ZDF komentētājs ieteicis pāragri nepriecāties

Lietuvietis ir neapmierināts ar Vācijas televīzijas ZDF komentētāja izteikumiem, kurš izteicies, ka priekšā ir dopinga pārbaudes un situācija varētu mainīties. «Mazās valstis bieži šādi apceļ,» norāda Krukausks. Viņš arī teica, ka Meilutītei vairāk startu Londonā nav paredzēti, jo kvalifikācijas normatīvu izpildījusi tikai 100 metros brasā.

Lietuva Londonā plānoja izcīnīt sešas līdz septiņas medaļas, kuru skaitā nebija Meilutītes zelta godalga. «Par Meilutītes zelta medaļu neviens pat nesapņoja. Totalizatoru kantoros viņas uzvaru prognozēja ar iespējamību 1:7, lai gan pēc pusfināla mēs Lietuvā ļoti cerējām uz zeltu un tas notika.»

Noslēgumā Krukausks: «Arī Lietuvā priecājamies par jūsu sportistu sasniegumiem. Esam taču kaimiņi.»

Komentāri (129)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu